Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Budowanie NAS

Zaczęty przez sebekoo, Luty 03, 2019, 02:02:52 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

sebekoo

I znów pytanie które wybrać które lepsze jeśli chodzi o funkcjonalność i zabezpieczania?

VNC używałem kilka lat temu jak jeszcze komputery po skonfigurowaniu programu VNC łączyły się "bezpośrednio" a teraz ??
Z tego co się orientuje to trzeba założyć konto (bynajmniej tak jest na Windowsowyn serwerze VNC) na serwerach VNC i jak się idzie domyślić to konto jest potrzebne aby przez serwery VNC "szedł "ruch (wszystkie dane) bo na serwerach dodaje dane komputerów i dopiero jakoś się znajdują.

Cygwin-a nie używałem nigdy - tylko słyszałem że jest.
Jeśli zdecyduje się na CYGWIN to wystarczy "domyślna" instalacja czy coś z dodatków instalować ? Jakie dodatki instalować?

TataPingu

Cytat: sebekoo w Marzec 13, 2019, 04:26:09 PM
Z tego co się orientuje to trzeba założyć konto (bynajmniej tak jest na Windowsowyn serwerze VNC)

Kolego, my tworzymy LINUKSOWY serwer, więc nie porównuj go z tym badziewiem windowsem...
- przyglądnij się dokładnie instrukcji, nie robisz nic innejo, jak WŁASNY serwer VNC.
I nie chodzi o to byś mógł zdalnie obsługiwać Twój serwer, chodzi o możliwość jego obsługi bez monitora w wewnętrznej sieci.

Cytat: sebekoo w Marzec 13, 2019, 04:26:09 PM
Cygwin-a nie używałem nigdy - tylko słyszałem że jest.

Chodzi tylko o klientów z windą (do przyszłej zdalnej obsługi serwera"

Jeśli masz jeszcze jakiegoś PC/lapka z linuksem to z powodzeniem możesz pomyśleć o:

https://wiki.x2go.org/doku.php

sebekoo

Instaluje VNC i trochę namieszałem.
Zamiast instalować jako user (sebek) to zainstalowałem jako root
Po zainstalowaniu nadałem hasło i utworzyłem domyślne pliki konfiguracyjne
I tutaj (chyba) jest problem bo zainstalowało sie w katalogu /root/.vnc zamiast /home/sebek/.vnc
Odinstalować i jeszcze raz zainstalować ?

Edit
Odinstalowałem i ponownie zainstalowałem prawidłwo
Jednak co mam wpisać w pliku
~/.vnc/xstartup
#!/bin/bash
xrdb $HOME/.Xresources
startxfce4 &

Chodzi o ostatanią linie
startIceWM & ma być wpisane ?
czy startx &

TataPingu

Cytat: sebekoo w Marzec 13, 2019, 09:29:35 PM
Chodzi o ostatanią linie

Np:
#twm &
icewm &

Jeśli poszliśmy "w tym kierunku", to myślę, że w tym punkcie powinniśmy przygotować już Zyxela do celów backupa (przecież, oprócz kopii OSa masz tylko oryginały) i zrobić kopie wszystkiego...
- już abstrachuję od danych, ale gdyby "coś", to szkoda Twojej dotychczasowej roboty...

Jeśli to możliwe, to sformatuj go, najlepiej na EXT4, no i oczywiście, z tego względu, że masz tam 2 x 1TB, a potrzebowałbyś 2TB, musiałbyć zrobić to na RAID0...
W tym punkcie powinieneś bać jednego świadom:
- na RAID0, jeśli tylko jeden z HDD ulegnie awarii, to dane są NIE DO ODZYSKANIA!

Udostępnij tylko Network File System (NFS).
Ewentualnie możesz jeszcze Server Message Block (SMB), ale to tylko do celów dostępu do danych , backup robiony będzie przez NFS. FTP nie potrzebujesz w ogóle, poza tym FTP to już bardzo przestarzały protokół i do naszych celów nie za bardzo się nadaje.

W tym miejscu powinieneś sobie przemyśleć, jak Zyxel powinien startować i działać.
Rozumiem, że mamy tam WOL i można go mieć w stanie "uśpienia", a w razie potrzeby, po prostu go "wybudzamy" WOLem...
- i teraz bardzo istotna sprawa, W JAKI SPOSóB Zyxel "wchodzi" w stan "uśpienia", czy po określonym czasie (np. 5min), czy w inny sposób ?
- i dwa, czy Zyxel ma startować razem z serwerem, czy tylko do zrobienia backupa ?

Acha, i zaintaluj jeszcze na ubuntu:

sudo apt-get install wakeonlan

sebekoo

Cytat: TataPingu w Marzec 14, 2019, 08:56:19 AM
icewm &
Zadziałało. Mam połączenie VNC, widzę pulpit, łącze sie przez TightVNC zarówno z windows jak i android
Jeszcze tylko muszę "Bezpieczne połączenie" zrobić.
Ale tutaj też coś nie umiem zrobić, bo wpisując w windows w CMD czy android Termux
C:\Windows\system32>ssh -L 5901:127.0.0.1:5901 -C -N -1 sebek 192.168.1.13
SSH protocol v.1 is no longer supported

C:\Windows\system32>

W obu przypadkach takie sam rezultat

NIe umiem jeszcze poradzić sobie z auto uruchamianiem po restaracie. podczas konfiguracji nie działa komenda sebek@ubuntu_server:~$ sudo systemctl enable vncserver@1.service
Failed to enable unit: File vncserver@1.service: Invalid argument
sebek@ubuntu_server:~$

Jeśli to możliwe, to sformatuj go, najlepiej na EXT4, no i oczywiście, z tego względu, że masz tam 2 x 1TB, a potrzebowałbyś 2TB, musiałbyć zrobić to na RAID0...
- na RAID0, jeśli tylko jeden z HDD ulegnie awarii, to dane są NIE DO ODZYSKANIA!
To raczej nie możliwe sformatować na EXT4. Dlaczego ? Dlatego że Zyxel po włożeniu do obudowy formatuje sam na jakiś swój format dyski. Chcąc przełożyć dyski np do lunux-a czy windows-a nie można odczytać niczego. można tylko w zyxel-u odczytać dane.

Ewentualnie możesz jeszcze Server Message Block (SMB), ale to tylko do celów dostępu do danych , backup robiony będzie przez NFS.
zrobione. Co udostępnić przez NFS i SMB ?
NFS teraz udostępnia /i-data/bdd16824/nfs/NFS i /i-data/bdd16824/ ten pierwszy to systemowe udostepnienie a to drugie to ten katalog co dodałem "ręcznie" Jest to jakby katalog /HOME

W tym miejscu powinieneś sobie przemyśleć, jak Zyxel powinien startować i działać.
Rozumiem, że mamy tam WOL i można go mieć w stanie "uśpienia", a w razie potrzeby, po prostu go "wybudzamy" WOLem...
- i teraz bardzo istotna sprawa, W JAKI SPOSóB Zyxel "wchodzi" w stan "uśpienia", czy po określonym czasie (np. 5min), czy w inny sposób ?
- i dwa, czy Zyxel ma startować razem z serwerem, czy tylko do zrobienia backupa ?
WOL ma i jest aktywny
Uśpienie - dyski po określonym czasie "usypiają" np 10,15, 30 minut itd.
Natomiast wyłączenie zyxela można skonfigurować harmonogramem (pisałem już o harmonogramie wcześniej)

Acha, i zaintaluj jeszcze na ubuntu:

sudo apt-get install wakeonlan
zainstalowane

sebekoo

Cytat: TataPingu w Marzec 13, 2019, 10:32:19 AM
A teraz, w pierwszym rzędzie, myślę, że powinieneś oswoić się z aktualizacjami systemu. Jak już wspominałem, serwer ubuntu użytkowuję długie lata, ale, jak wszystkie inne i to dystro ma pewne "mankamenty"
Dokładnie chodzi o aktualizacje systemu.
Jak zapewne już zauważyłeś, po zalogowaniu się w konsoli, system "sam informuje" o aktualizacjach.
"Normalnie", powinno wystarczyć:

sudo apt-get update

sudo apt-get upgrade

i

sudo apt-get autoremove

Nie zawsze jednak to "klapnie". Nie będę się rozwodzić dlaczego tak się dzieje, ale sposobem na "wyczyszczenie systemu" jest zalogowanie się w GUI (startx), start synaptica w terminalu (sudo synaptic) i już w graficznym synapticu "całkowita likwidacja pozostałości po paketach" (pod menu "pakiety", ale nie wiem, jak to leci w j. polskim) i "automatyczny update"
Oczywiście, przed tymi czynnościami trzeba w pierwszym rzędzie zaktualizować bazę danych w synapticu (aktualizacja, czy coś w ten deseń).
Po tej operacji ponownie może pokazać się informacja w synapticu o zbędnych pakietach do likwidacji...
- te również powinieneś wywalić (zgodnie z sugestią synaptica i tylko te!)

Po zamknięciu synaptica można jeszcze raz w terminalu, czy już w konsoli wtypować:

sudo apt-get autoremove

i niezależnie od wyniku, na samym końcu powinny pojawić się informacje o pakietach, gdzie wynikiem powinny być same 0 (zera).

Dopiero teraz system jest całkowicie i prawidłowo zaktualizowany.
Synaptic-a mam po angielsku
W głównym oknie po lewej stronie mam "ststus" i jak to wybiorę to pojawia się : Installed, Installed manual, Not installed, Not installed (residual config).

Aby usunąć pozostałości podejżewam że chodzi o ta ostatnią opcje "Not installed (residual config)."
Gdy to zaznaczam pojawiają się :
1  dbconfig-common    2.0.9
2. Javascript common  11
3. PHP7.2-bz2             7.2.15
4. PHP7.2-curl             7.2.15
5. PHP7.2-gd              7.2.15
6. PHP7.2-mbstring     7.2.15
7. PHP7.2-zip              7.2.15

TataPingu

Cytat: sebekoo w Marzec 14, 2019, 10:05:46 AM
Aby usunąć pozostałości podejżewam że chodzi o ta ostatnią opcje "Not installed (residual config)."
Gdy to zaznaczam pojawiają się :
1  dbconfig-common    2.0.9
2. Javascript common  11
3. PHP7.2-bz2             7.2.15
4. PHP7.2-curl             7.2.15
5. PHP7.2-gd              7.2.15
6. PHP7.2-mbstring     7.2.15
7. PHP7.2-zip              7.2.15

Tak i te po prostu usuń
- istotny jest, jak już wcześniej wspominałem, rezultat w terminalu:
sudo apt-get autoremove

- jeśli będą same 0 (zera) to wszystko OK

sebekoo

Powtórzę jeszcze raz post bo napisałem dwa jeden za drugin i być może nie zauważyłeś.

icewm &
Zadziałało. Mam połączenie VNC, widzę pulpit, łącze sie przez TightVNC zarówno z windows jak i android
Jeszcze tylko muszę "Bezpieczne połączenie" zrobić.
Ale tutaj też coś nie umiem zrobić, bo wpisując w windows w CMD czy android Termux
C:\Windows\system32>ssh -L 5901:127.0.0.1:5901 -C -N -1 sebek 192.168.1.13
SSH protocol v.1 is no longer supported

C:\Windows\system32>

W obu przypadkach takie sam rezultat

NIe umiem jeszcze poradzić sobie z auto uruchamianiem po restaracie. podczas konfiguracji nie działa komenda sebek@ubuntu_server:~$ sudo systemctl enable vncserver@1.service
sebek@ubuntu_server:~$

To raczej nie możliwe sformatować na EXT4. Dlaczego ? Dlatego że Zyxel po włożeniu do obudowy formatuje sam na jakiś swój format dyski. Chcąc przełożyć dyski np do lunux-a czy windows-a nie można odczytać niczego. można tylko w zyxel-u odczytać dane.

Ewentualnie możesz jeszcze Server Message Block (SMB), ale to tylko do celów dostępu do danych , backup robiony będzie przez NFS.
NFS teraz udostępnia /i-data/bdd16824/nfs/NFS i /i-data/bdd16824/ ten pierwszy to systemowe udostepnienie a to drugie to ten katalog co dodałem "ręcznie" Jest to jakby katalog /HOME

WOL ma i jest aktywny
Uśpienie - dyski po określonym czasie "usypiają" np 10,15, 30 minut itd.
Natomiast wyłączenie zyxela można skonfigurować harmonogramem (pisałem już o harmonogramie wcześniej)
patrz niżej

Cytat: sebekoo w Luty 28, 2019, 05:28:59 PM

CytatZyxel posiada funkję "Wake on LAN" (WOL), nie pisze jednak, czy to Zyxel potrafi "budzić" inne sprzęty, czy sam może być "wybudzany" WOLem ?
Napewno na 100% można go wybudzić - sprawdziłem to z rutera.
Czy potrafi wybudzić - w samym oprogramowaniu niczego takiego nie ma, być może można doinstalować w konsoli - ale raczej ta funkcja nie będzie potrzebna - prawda ?

CytatCo się tyczy wyłączania Zyxela po przeprowadzeniu backupa, nie mam zielonego pojęcia, jak możemy to zrobić...
- po prostu nie znam sprzętu...
Może jest tam wbudowana funkcja "automatycznego" "zasypiania/wyłączania" się po jakimś czasie nieaktywności ?
Ma funkcje usypiania dysków.
Ma Harmonogram dość rozbudowany
- typ - wyłączania/wyłączania/restartu (wwr)
- częstotliwość - co miesiąc, tydzień, dzień
- Czas wykonania HH:MM
- Wybierz
       --dzień miesiąca lub
       --pierwszy, drugi, trzeci, czwarty > Dni tygodnia (Pn,Wt......)

TataPingu

Cytat: sebekoo w Marzec 14, 2019, 12:18:28 PM

O windę mnie nie pytaj, chyba już od ponad 5 lat (na szczęcie!) nie mam z tym śmieciem do czynienia. I w sumie nie mam ochoty zajmować się tym szpiegiem.
Podpowiem Ci jedno, zapomnij o microsoftskim CMD, a użyj do połączenia PuTTY (pod windę)

NIe umiem jeszcze poradzić sobie z auto uruchamianiem po restaracie. podczas konfiguracji nie działa komenda

Ostatnie dwa słowa - coś z parametrami, sprawdź jeszcze raz...
- poza tym, automatyczny start "wciągasz" do /etc/rc.local

OK, to zostawmy taki, jaki jest. Prawdopodobnie to  JFS/XFS, do NASa OK, a pod linuksem nie ma problemu go odczytać (jedynie nie pod RAID0)

Coś sensownego, np: /BackupNAS, albo to, co już zrobiłeś "ręcznie"...

Uśpienie - dyski po określonym czasie "usypiają" np 10,15, 30 minut itd

To nastaw np. na 5-10 min

Harmonogram odpada, będziemy go startować i wyłączać, podobnie, jak serwer, automatycznie...
- tylko pytanie, czy tylko dla backupa, czy całej "sesji" serwera ?

sebekoo

Cytat: TataPingu w Marzec 14, 2019, 12:48:50 PM
a użyj do połączenia PuTTY (pod windę)
Spróbuję PuTTy.

Ostatnie dwa słowa - coś z parametrami, sprawdź jeszcze raz...
- poza tym, automatyczny start "wciągasz" do /etc/rc.local
Raczej staram sie kopiowac komendy, a jak coś nie działa to przepisuje. Być może jest błąd w poradniku
Napewno nie mam tego w /etc/rc.local - poprawie

Coś sensownego, np: /BackupNAS, albo to, co już zrobiłeś "ręcznie"...
To jest dobry pomysł.

Harmonogram odpada, będziemy go startować i wyłączać, podobnie, jak serwer, automatycznie...
- tylko pytanie, czy tylko dla backupa, czy całej "sesji" serwera ?

Wydaje mi się że dla backup-u - zyxel będzie uruchamiany tylko dla backup-u

Tu bym prosił o szczegóły bo nie bardzo rozumiem. Co oznacza "sesji"?

Napisze jak to rozumiem
- dla backup-a
        Zyxel włącza/wyłącza się tylko dla samego backup-a
- dla "sesji"
        Zyxel włącza/wyłącza się na kilka minut przed rozpoczęciem backup-a (wykonuje się backup) i wyłącza się po określonym czasie bezczynności

TataPingu

Cytat: sebekoo w Marzec 14, 2019, 01:26:58 PM
Napisze jak to rozumiem
- dla "sesji"
        Zyxel włącza/wyłącza się na kilka minut przed rozpoczęciem backup-a (wykonuje się backup) i wyłącza się po określonym czasie bezczynności

Dla backup(a-u) (jak tam wolisz, to słowo obce, więc teoretycznie nie powinno się wcale odmieniać, wiem, że nie powinienem, ale, jeśli już odmieniam, to staram się w męskim rodzajniku, podobnie, jak "dla swetr(a), syn(a), wnuk(a)", ale faktycznie, w nijakim brzmiałoby to "dla samochod(u), rower(u)..., jak jest poprawnie to chyba Ty wiesz lepiej, ja żyję już 30 lat poza Krajem) interpretujesz poprawnie, Zyxel startuje krótko przed backupem i zasypia razem z serwerem.

W "sesji" chodzi mi o to, że Zyxel startuje wraz ze startem serwera i zasypia po wyłączeniu serwera.

W nawiązaniu do pierwszej opcji, pomimo, że Zyxel "śpi", istnieje możliwość wybudzenia go w razie potrzeby przez któregoś z klientów...

sebekoo

Cytat: TataPingu w Marzec 14, 2019, 02:49:28 PM
Dla backup(a-u) (jak tam wolisz, to słowo obce, więc teoretycznie nie powinno się wcale odmieniać, wiem, że nie powinienem, ale, jeśli już odmieniam, to staram się w męskim rodzajniku, podobnie, jak "dla swetr(a), syn(a), wnuk(a)", ale faktycznie, w nijakim brzmiałoby to "dla samochod(u), rower(u)..., jak jest poprawnie to chyba Ty wiesz lepiej, ja żyję już 30 lat poza Krajem) interpretujesz poprawnie,
Ach ten J.Polski - ostatnio czytałem napis na oponie (po wymianie u wulkanizatora). Wulkanizatorzy opisują opony z której strony jaka jest. Na jednej z nich był napis
Lewa pszut
jak powinno być napisane to już chyba wiesz

Dla backup(a-u) ...   
... Zyxel startuje krótko przed backupem i zasypia razem z serwerem.

W nawiązaniu do pierwszej opcji, pomimo, że Zyxel "śpi", istnieje możliwość wybudzenia go w razie potrzeby przez któregoś z klientów...
Wydaje mi się że ta opcja będzie lepsza. Tylko trzeba będzie pilnować czy zyxel "spi" czy nie

W "sesji" chodzi mi o to, że Zyxel startuje wraz ze startem serwera i zasypia po wyłączeniu serwera.
A czy tutaj zyxel za każdym razem będzie startował (bez względu czy backup będzie wykonywany czy nie) wraz z Ubuntu?

TataPingu

Cytat: sebekoo w Marzec 14, 2019, 03:36:13 PM
Lewa pszut

;D ;D ;D ;D
- to może ktoś zza południowo-wschodniej granicy pisał...

Wydaje mi się że ta opcja będzie lepsza. Tylko trzeba będzie pilnować czy zyxel "spi" czy nie

Nie, wszystko da się "zautomatyzować", nie trzeba niczego pilnować

A czy tutaj zyxel za każdym razem będzie startował (bez względu czy backup będzie wykonywany czy nie) wraz z Ubuntu?

O to tylko chodzi...
- ze względu na oszczędność zużycia energii, lepiej by startował tylko do backupa...

Dopisek do VNC
https://www.digitalocean.com/community/tutorials/how-to-install-and-configure-vnc-on-ubuntu-18-04

Zwróć uwagę, jakich programów możesz używać pod windą

A tutaj masz krótki filmik, co prawda w niemieckim, ale nie musisz słuchać (i rozumieć), najważniejsze, że możesz widzieć, jak to przeprowadzić

https://livebyx.info/diy/12341-wie-man-kleine-regenschirm-auf-linux-installieren.html

Poza tym, byłem tego nieświadom, że już na X2Go są programy-clienci na windę, w takim razie ten program jest również godny polecenia (zamiast VNC -sam używam, ale tylko pod linuksami)

sebekoo

Cytat: TataPingu w Marzec 14, 2019, 07:34:40 PM

O to tylko chodzi...
- ze względu na oszczędność zużycia energii, lepiej by startował tylko do backupa...

Dopisek do VNC
https://www.digitalocean.com/community/tutorials/how-to-install-and-configure-vnc-on-ubuntu-18-04
Wg tego robiłem.
https://www.digitalocean.com/community/tutorials/how-to-install-and-configure-vnc-on-ubuntu-16-04

Ale znalazłem inny
https://linuxconfig.org/vnc-server-on-ubuntu-18-04-bionic-beaver-linux
w interesującym mnie miejscu różna się
sudo systemctl enable vncserver@1
natomiast na stronie
jest
sudo systemctl enable vncserver@1.service

W innych miejscach też są różnice ale tutaj chodzi o uruchamianie aplikacji

Cytat: TataPingu w Marzec 14, 2019, 07:34:40 PM
Zwróć uwagę, jakich programów możesz używać pod windą

A tutaj masz krótki filmik, co prawda w niemieckim, ale nie musisz słuchać (i rozumieć), najważniejsze, że możesz widzieć, jak to przeprowadzić

https://livebyx.info/diy/12341-wie-man-kleine-regenschirm-auf-linux-installieren.html

Poza tym, byłem tego nieświadom, że już na X2Go są programy-clienci na windę, w takim razie ten program jest również godny polecenia (zamiast VNC -sam używam, ale tylko pod linuksami)

Używam Tightvnc więc nie ma co już zmieniać

Dodatkowo zrestartowałem do ustawień fabrycznych Zyxel-a i na dyskach założyłem JBOD. Teraz jest 1.79TB wolnego miejsca. Uruchomiłem usługę NFS i dodałem katalog Backup

Jednej rzeczy nie umiem zrobić - połączenia SSL.
Przed przywróceniem ustawień fabrycznych miałem opcję "Wymuszaj połączenie https"
Po przywróceniu fabrycznych ustawień opcja ta była nie zaznaczona. Więc ja zaznaczyłem jednak po restarcie nie otwierają się żadne strony. Prawdopodobnie certyfikat wygasł i dlatego nie otworzyć "bezpiecznej strony" https

TataPingu

Cytat: sebekoo w Marzec 15, 2019, 12:27:06 PM
Jednej rzeczy nie umiem zrobić - połączenia SSL.
Przed przywróceniem ustawień fabrycznych miałem opcję "Wymuszaj połączenie https"
Po przywróceniu fabrycznych ustawień opcja ta była nie zaznaczona. Więc ja zaznaczyłem jednak po restarcie nie otwierają się żadne strony. Prawdopodobnie certyfikat wygasł i dlatego nie otworzyć "bezpiecznej strony" https

Jeśli ma to być narzędzie tylko do backupu to nie potrzebujesz tej funkcji (przecież to Twoja wewnętrzna sieć)
- zresztą, oprócz NFS, ew. SMB nie potrzebujesz żadnej innej usługi i możesz ich w ogóle nie włączać (to lepiej, nie "obciążają" tak Zyxela)

Zobacz najnowsze wiadomości na forum