Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Budowanie NAS

Zaczęty przez sebekoo, Luty 03, 2019, 02:02:52 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

sebekoo

A jak to wygląda od strony technicznej. Które jest funkcjonalniejsze ??
https://www.ipfire.org/ tego w ogóle nie znam
DMZ na ruterze tez w sumie nie znam.

Załóżmy że stawiam DMZ na ruterze.
Co się zmieni w funkcjonowaniu obecnej sieci ?
Blokada dostępu z WAN do całego LAN czy tylko do podsieci? LAN będzie funkcjonował jak do tej pory
Jedno z gniazd w ruterze będzie przeznaczone tylko i wyłącznie do "podsieci" np 192.168.5.0/24, pozostałe będą funkcjonować ja do tej pory.

Jeśli mowa i "ipfire" to jest to podobna funkcjonalność jak DMZ tylko softwarowa. Ruter pozostaje całkowicie bez zmian.

Wolnych LAN nie ma
LAN-y teraz mam wszystkie cztery wykorzystane - PC, Zyxel, Ubunty, tuner,
WAN tez wykorzystany

Skłaniałbym się do 'ipfire', z tego względu że będzie chyba szybciej i łatwiej

TataPingu

Cytat: sebekoo w Marzec 09, 2019, 07:28:43 PM
Wolnych LAN nie ma
LAN-y teraz mam wszystkie cztery wykorzystane - PC, Zyxel, Ubunty, tuner,
WAN tez wykorzystany

W końcu to ile masz GNIAZDEK RJ-45 (do LANu po kablu) ?

sebekoo

TataPingu

Cytat: sebekoo w Marzec 09, 2019, 09:05:42 PM
4 LAN
1 WAN

No to w takim razie optymalnie...
Tam, gdzie dotychczas jest Zyxel, zostanie Zyxel...
- z tą tyłlko różnicą, że "przerobisz" go na DMZ...

sebekoo

Cytat: TataPingu w Marzec 10, 2019, 01:55:35 AM
No to w takim razie optymalnie...
Tam, gdzie dotychczas jest Zyxel, zostanie Zyxel...
- z tą tyłlko różnicą, że "przerobisz" go na DMZ...

Widzę że dokonałeś za  mnie wyboru. Dziękuję  ;)

Jednak mam jeszcze pytanie: co z VPN może to zastosować??
Nie wiem tylko czy można VPN "połączyć" z FTP?

gosc

Można połączyć VPN z FTP.

sebekoo

Jeśli można to co jest lepsze VPN czy DMZ?
Czy w ogóle można w ten sposób porównywać (zestawiać)
Czy zastosować jedno i drugie?

sebekoo

Cytat: TataPingu w Marzec 08, 2019, 10:52:11 PM
Teraz napisz, jakiego dokładnie serwera FTP używałeś na Zyxelu?
Znalazłem nazwę FTP na Zyxelu vsftpd

gosc

VPN, DMZ, FTP to zupełnie różne usługi, ale można je łączyć ze sobą.

TataPingu

Cytat: sebekoo w Marzec 10, 2019, 08:02:16 AM
Widzę że dokonałeś za  mnie wyboru. Dziękuję  ;)

Nie, nie dokonałem.. :)
- po prostu, stwierdziłem, że sprzęt masz odpowiedni i teraz od Ciebie zależy, jak to chcesz rozwiązać.
Omówiliśmy ogólnie możliwości, teraz powinieneś się zdecydować:
- swoją, homogeniczna sieć z serwerem na czele, całkowicie zamkniętą "na zewnętrz" (zarazem bezpieczną),
plus
Zyxel, jako strefa DMZ (z usługami "na zewnątrz" i dostępem z WANu),

albo remix powyższego i przygotowanie serwera do usług wewnętrzno-zewnętrznych ?

Oczywiście, ta druga opcja nie należy do bezpiecznych, szczególnie, gdy w sieci są windy 10 (wróć do moich rozważań o SAMBIE)

Cytat: sebekoo w Marzec 10, 2019, 08:02:16 AM
Jednak mam jeszcze pytanie: co z VPN może to zastosować??
Nie wiem tylko czy można VPN "połączyć" z FTP?

To już rzeczowo odpowiedział Kolega @arecki

sebekoo

DMZ stworzony wg tego poradnika https://morfikov.github.io/post/konfiguracja-dmz-openwrt/

Jedynie tutaj muszę to chyba jeszcze przerobić na port FTP 21
onfig 'redirect'
    option 'name' 'http'
    option 'src' 'wan'
    option 'dest' 'dmz'
    option 'proto' 'tcp'
    option 'src_dport' '80'
    option 'dest_ip' '192.168.30.234'
    option 'target' 'DNAT'
    option enabled '1'

Bo tutaj jest port HTTP 80

Czy teraz tą zbudowana usługę można już jakoś sprawdzić ??

gosc

Postaw sobie jakiś prosty serwer www i sprawdź, czy da się z nim połączyć poprzez DMZ.

TataPingu

Cytat: sebekoo w Marzec 11, 2019, 10:19:32 AM

Jedynie tutaj muszę to chyba jeszcze przerobić na port FTP 21
onfig 'redirect'
    option 'name' 'http'
    option 'src' 'wan'
    option 'dest' 'dmz'
    option 'proto' 'tcp'
    option 'src_dport' '80'
    option 'dest_ip' '192.168.30.234'
    option 'target' 'DNAT'
    option enabled '1'

Bo tutaj jest port HTTP 80

Czy teraz tą zbudowana usługę można już jakoś sprawdzić ??

Domyślam się, że zdecydowałeś się na DMZ-ta (na Zyxelu) i już sobie przygotowałeś odpowiednio router..
- słuszna decyzja, te kilka dodatkowych "stówek" na nowy HDD (do kopii) nie jest warte tego, co mogło by nastąpić po "kompromitacji" na wpół "otwartego" na WAN serwera...
I nie chodzi tutaj o to, że ktoś na serwer się "włamie", bo to jest mniej istotne, przecież nie masz tam jakichś wielkich "strategicznych tajemnic", chodzi o to, że dane można stracić na zawsze (różne VaraCry itp), a pewne rzeczy są nie do odzyskania (np. fotki dojrzewających dzieciaków, relacje filmowe z wydarzeń rodzinnych itp)...
- te dane powinny być chronione w szczególny sposób (włącznie z kilkoma kopiami)!

Szczególnie, jeśli chodzi o robienie kopii, ludzie bagatelizują to sobie. Dopiero, gdy coś stanie się z nośnikiem i dane są NIE DO ODZYSKANIA, dochodzi to do świadomości normalnych userów, że to NIRWANA i znikąd nie uzyska się pomocy (w niektórych przypadkach jest to możliwe, ale koszty są bardzo duże).
Już kiedyś to mówiłem, ale powtórzę jeszcze raz, jeśli chodzi o backup, to użytkownicy dzielą się na:
- tych, co robią regularny backup, i tych, co
- BęDą ROBIć REGULARNY BACKUP (w momencie, gdy stracą swoje dane)...

A teraz do rzeczy, port 80 to standard i jak sam wiesz, przeznaczony jest do HTTP. To w przypadku, gdy połączenie "z zewnątrz" z DMZem nastąpić ma poprzez przeglądarkę internetową (i najczęściej to zachodzi).
Nawet do serwera FTP możesz dojść w ten sposób (FTP://...), więc na pewno jest OK.

Nie znam OpenWRT (i powiem szczerze, że nie mam ochoty tego dogłębnie poznawać), ale widzę, że wiesz, jak sobie go skonfigurować. W głównej mierze chodzi o to, że wszystkie sprzęty znajdują się w sieci wewnętrznej LAN (chyba u Ciebie 192.168.1.0/24), a Zyxel jest w innym zakresie (192.168.30.0/24). Oczywiście, dochodzi do tego WAN.
Wszystkie zakresy rozdziela router (OpenWRT) przyporządkowywując odpowiednio sieci do fizycznych gniazdek RJ-45. Widzę, że z tym sobie poradziłeś.
Teraz tylko kwestia konfiguracji i masz profesjonalnie działającą sieć.

ROUTER
                  |
WAN<----->eth0  <--- eth1 - LAN (zakres np. 192.168.1.0/24)
                 |      <--- eth2 - LAN (zakres np. 192.168.1.0/24)
                 |      <--- eth3 - LAN - wlan0 - WIFI (zakres np. 192.168.2.0/24 - strefa WiFi)
                 |              |
                 |              |
                 |              |---> |
                 ----------------> eth4 - LAN (zakres np. 192.168.30.0/24 - strefa DMZ)

Oczywiście, powinieneś jeszcze tak skonfigurować OpenWRT, że z sieci 192.168.1.0/24 masz dostęp do 192.168.30.0/24 (ale nie odwrotnie!)

Co do "sprawdzenia", to bardzo łatwo, po prostu łączysz się z poza zasięgu własnych sieci (np. z internetu komórką) z Zyxelem. Jeśli jeszcze nic na nim nie przekonfigurowywałeś, to powinien tak działać, jak przed "przebudową". Prawdopodobnie, jedyne, co trzeba będzie zmienić, to ustawienia w OpenWRT (wcześniej "puszczał" na wszystkie zakresy, a teraz powinien tylko na 192.168.30.0/24)

sebekoo

Cytat: TataPingu w Marzec 11, 2019, 11:59:17 AM

Domyślam się, że zdecydowałeś się na DMZ-ta (na Zyxelu) i już sobie przygotowałeś odpowiednio router..
Tak zdecydowałem się na DMZ-ta.
Ruter muszę jeszcze dopracować

A teraz do rzeczy, port 80 to standard i jak sam wiesz, przeznaczony jest do HTTP. To w przypadku, gdy połączenie "z zewnątrz" z DMZem nastąpić ma poprzez przeglądarkę internetową (i najczęściej to zachodzi).
Nawet do serwera FTP możesz dojść w ten sposób (FTP://...), więc na pewno jest OK.
Muszę sprawdzić to, rano dziś to zrobiłem ale już czasu i wiedzy brakło na sprawdzenie

W głównej mierze chodzi o to, że wszystkie sprzęty znajdują się w sieci wewnętrznej LAN (chyba u Ciebie 192.168.1.0/24), a Zyxel jest w innym zakresie (192.168.30.0/24). Oczywiście, dochodzi do tego WAN.
Wszystkie zakresy rozdziela router (OpenWRT) przyporządkowywując odpowiednio sieci do fizycznych gniazdek RJ-45. Widzę, że z tym sobie poradziłeś.[
Podobnie jak wyżej sprawdzę wieczorem.

Teraz tylko kwestia konfiguracji i masz profesjonalnie działającą sieć.

ROUTER
                  |
WAN<----->eth0  <--- eth1 - LAN (zakres np. 192.168.1.0/24)
                 |      <--- eth2 - LAN (zakres np. 192.168.1.0/24)
                 |      <--- eth3 - LAN - wlan0 - WIFI (zakres np. 192.168.2.0/24 - strefa WiFi)
                 |              |
                 |              |
                 |              |---> |
                 ----------------> eth4 - LAN (zakres np. 192.168.30.0/24 - strefa DMZ)

Oczywiście, powinieneś jeszcze tak skonfigurować OpenWRT, że z sieci 192.168.1.0/24 masz dostęp do 192.168.30.0/24 (ale nie odwrotnie!)

Mam coś takiego

ROUTER
                  |
WAN<----->eth0  <--- eth1.1 - LAN WIFI (zakres np. 192.168.1.0/24)
                 |     
                 |     
                 |              |
                 |              |
                 |              |---> |
                 ----------------> eth1.3 - LAN (zakres np. 192.168.30.0/24 - strefa DMZ)

Całą resztę konfiguracji muszę jeszcze dokonać.

Co do "sprawdzenia", to bardzo łatwo, po prostu łączysz się z poza zasięgu własnych sieci (np. z internetu komórką) z Zyxelem. Jeśli jeszcze nic na nim nie przekonfigurowywałeś, to powinien tak działać, jak przed "przebudową". Prawdopodobnie, jedyne, co trzeba będzie zmienić, to ustawienia w OpenWRT (wcześniej "puszczał" na wszystkie zakresy, a teraz powinien tylko na 192.168.30.0/24)
I tutaj coś nie gra.
Bo wchodząc na główny adres wan port 80 (zew IP) pojawia się strona "anteny" (antena ma połączenie radiowe z dostawcą internetu, a w drugą stronę przewodem do rutera) tak jak to było dotychczas. Musze najprawdopodobniej przekierować porty odpowiednie na 192.168.30.0/24

gosc

To "antena" to prawdopodobnie router dostawcy, więc będziesz musiał jeszcze z nim porozmawiać na temat przekierowania portów lub przestawienia urządzenia w tryb mostu jeśli jest taka możliwość.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum