Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Budowanie NAS

Zaczęty przez sebekoo, Luty 03, 2019, 02:02:52 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

sebekoo

Słuszne spostrzeżenie
Na antenie mam przydzielony zakres przekierowanych portów. Ta sprawa już jest załatwiona.
A na ruterze w przydzielonym zakresie portów ja ustawiam sobie usługi na dany port

TataPingu

To w takim razie, przy takim rozwoju planów rozbudowy serwera, właściwie pozostaje przygotowanie skryptu, który robiłby automatyczny backup danych na serwerze przed jego wyłączeniem....
- resztę usług pozostawiasz, jak miałeś dotychczas na Zyxelu.

Oczywiście, przypuszczam, iż w trakcie eksploatacji serwera dojdą jakieś dodatkowe pomysły, czy potrzeby, ale te można realizować (rozszerzać) na bieżąco (np. regularny rcync serwer ---> Zyxel, żeby nie musieć ciągle kontrolować ulokowanych na Zyxelu danych, które mogły się "zmienić" przy jakimś przypadkowym włamaniu).

Do tego jednak potrzebujemy jeszcze jeden HDD, więc wstrzymam się do czasu, gdy go zorganizujesz...

sebekoo

Cytat: TataPingu w Marzec 11, 2019, 03:24:50 PM
To w takim razie, przy takim rozwoju planów rozbudowy serwera, właściwie pozostaje przygotowanie skryptu, który robiłby automatyczny backup danych na serwerze przed jego wyłączeniem....
Z tym się zgadzam.
- resztę usług pozostawiasz, jak miałeś dotychczas na Zyxelu.
Tego nie rozumiem. Zyxel miał służyć wyłącznie dla kopii. Teraz doszedł FTP. Reszta usług już jest wyłączona i nie będzie używana na Zyxel-u.
No właśnie jak to się ma FTP i kopia na jednym urządzeniu w otwartym dla świata dostępie ?

Oczywiście, przypuszczam, iż w trakcie eksploatacji serwera dojdą jakieś dodatkowe pomysły, czy potrzeby, ale te można realizować (rozszerzać) na bieżąco (np. regularny rcync serwer ---> Zyxel, żeby nie musieć ciągle kontrolować ulokowanych na Zyxelu danych, które mogły się "zmienić" przy jakimś przypadkowym włamaniu).
Wordpress, owncloud - te dwie rzeczy jeszcze będę chciał doinstalować.

TataPingu

Cytat: sebekoo w Marzec 11, 2019, 06:14:30 PM
Tego nie rozumiem. Zyxel miał służyć wyłącznie dla kopii. Teraz doszedł FTP. Reszta usług już jest wyłączona i nie będzie używana na Zyxel-u.

Chyba coś nienadążasz...
- od jakiegoś czasu rozważamy kwestie DMZ, w końcu decydujesz się na takie rozwiązanie na Zyxelu, a teraz wracasz do "starego"...
Jeśli Zyxel miałby być strefą DMZ, to lokujesz na nim WSZYSTKIE usługi, które UDOSTęPNIASZ W SIECI WAN, tak serwer FTP, jak Wordpress, tak i owncloud, a o lokowaniu tam jakiegoś backupa już nie ma mowy...
- co najwyżej, możesz robić backup, ale Zyxela na serwer...

sebekoo

Cytat: TataPingu w Marzec 11, 2019, 08:04:16 PM
Chyba coś nienadążasz...
- od jakiegoś czasu rozważamy kwestie DMZ, w końcu decydujesz się na takie rozwiązanie na Zyxelu, a teraz wracasz do "starego"...
Jeśli Zyxel miałby być strefą DMZ, to lokujesz na nim WSZYSTKIE usługi, które UDOSTęPNIASZ W SIECI WAN, tak serwer FTP, jak Wordpress, tak i owncloud, a o lokowaniu tam jakiegoś backupa już nie ma mowy...
- co najwyżej, możesz robić backup, ale Zyxela na serwer...
Mam nadzieje że nadążam. ;D
Ale jedna kwestia umknęła uwadze. WordPress-a i owncloud-a nie można zaktualizować na zyxelu i dlatego buduje swój serwer. Bynajmniej nieumie tego zrobić z owncloud-em, bo WordPress udało się jakoś zaktualizować

TataPingu

Cytat: sebekoo w Marzec 11, 2019, 09:07:16 PM
Mam nadzieje że nadążam. ;D
Ale jedna kwestia umknęła uwadze. WordPress-a i owncloud-a nie można zaktualizować na zyxelu i dlatego buduje swój serwer. Bynajmniej nieumie tego zrobić z owncloud-em, bo WordPress udało się jakoś zaktualizować

Aaaa, "tu jest pies pogrzebany"!
To mnie wyleciało to z głowy......
- faktycznie, na samym początku wspominałeś o tym...

Chmmmm..., no właśnie...
- tak to jest z "gotowcami"...

Kiedykolwiek, gdy przygotowywałem jakiś DMZ, zawsze był to mini-serwer, ale z dowolnym, instalowanym przez ze mnie OSem...

OK, to chyba trzeba będzie całość "powiązać drutami", a dla "pewności posklejać taśmą" i powrócić do "pierwotnej koncepcji"

W takim razie, jeśli już przygotowałeś strefę DMZ, to ulokujemy w niej Zyxela z serwerem FTP (i ew. WordPressem, ale to nie jest już takie konieczne, bo owncloud i tak będzie na serwerze, więc i WordPress może na nim być)
Co prawda, nie jesto rozwiązanie "idealne", ale dopóty nie dodasz nowego HDD, to ulokujemy tam również backup (oryginały są przecież na serwerze)

sebekoo

Cytat: TataPingu w Marzec 11, 2019, 10:23:52 PM
W takim razie, jeśli już przygotowałeś strefę DMZ, to ulokujemy w niej Zyxela z serwerem FTP (i ew. WordPressem, ale to nie jest już takie konieczne, bo owncloud i tak będzie na serwerze, więc i WordPress może na nim być)
Co prawda, nie jesto rozwiązanie "idealne", ale dopóty nie dodasz nowego HDD, to ulokujemy tam również backup (oryginały są przecież na serwerze)
Nie do końca to DMZ jest zrobione. Walczę teraz z DMZ aby działało poprawnie

Z owncloud-em był problem bo tam jakieś zabezpieczenia czy szyfrowania baz danych się pozmieniały. PHP wyższą wersje wymagało, SQL itd
A WordPress skopiowałem porostu najnowszą wersję - ale tez nie do końca działa prawidłowo - błędy się pojawiają.

sebekoo

A może da się jakoś znaleźć 'menadżer aplikacji' na zyxel. Chodzi to że na Ubuntu mamy 'apt', na innych systemach opkg, dpkg, pacman.
Jest jakaś komenda do znalezienia menadżera.?
Lub Jak zainstalować menadżera?

TataPingu

Cytat: sebekoo w Marzec 12, 2019, 07:33:52 AM
A może da się jakoś znaleźć 'menadżer aplikacji' na zyxel. Chodzi to że na Ubuntu mamy 'apt', na innych systemach opkg, dpkg, pacman.
Jest jakaś komenda do znalezienia menadżera.?

Wszystko zależy od tego, jaki jest tam linux (bo, że linux, to pewne)
- włącz na Zyxelu usługę "Telnet" (ssh, czy coś w tym stylu), zainstaluj na windzie program PuTTY, ew. możesz to zrobić z serwera:

sudo apt-get install putty

potem wystartuj startx i PuTTY powinien pojawić się w menu, ew. wystartuj z terminala putty

Po zameldowaniu na Zyxela pytany będziesz o hasło, więc podajesz root i hasło roota

Obiło mi się kiedyś o uszy, że Zyxele mają mc "am board", więc po zalogowaniu spróbuj mc.

Ale nawet, gdybyś "dostał" się na Zyxela, to nie rób sobie zbytniej nadziei, bo na pewno nie jest to żaden "standardowy" linuks. Najczęściej są to spreparowane wersje pod dany sprzęt i co najwyżej można "doinstalować" pewne dodatkowe rzeczy, które znajdziesz ew. na stronach producenta sprzętu, czy w sieci (z paketami z sieci byłbym jednak BARDZO OSTROżNY!)

To tylko tak, dla Twojej informacji...
- nie sądzę byśmy "osiągnęli" wiele, raczej pozostaje nasz serwer (jak widzisz, miałem słuszność polecając wybranie "prawdziwego" serwera, niż jakichś "półgotowców")

sebekoo

Do zyxel-a mogę się dostać przez Putty i mc mam zainstalowany

root@NSA325-v2:~# uname -a
Linux NSA325-v2 2.6.31.8 #2 Fri Jun 23 11:03:47 CST 2017 armv5tel GNU/Linux
root@NSA325-v2:~# cat /proc/version
Linux version 2.6.31.8 (root@BuildMachine) (gcc version 4.3.2 (sdk3.3-ct-ng-1.4.1) ) #2 Fri Jun 23 11:03:47 CST 2017
root@NSA325-v2:~# cat /etc/issue
cat: can't open '/etc/issue': No such file or directory
root@NSA325-v2:~# lsb_release -a
-sh: lsb_release: not found
root@NSA325-v2:~# uname -mrs
Linux 2.6.31.8 armv5tel

sebekoo

Nie widzę innych rozwiązań niż te:

1. Odpuśćmy sobie kombinowanie z zyxelem jako serwer ftp w dmz (nie mogę dobić się z LAN do DMZ - kwestia konfiguracji)
2. zainstalujemy i skonfigurujemy FTP, Owncloud i WordPress na serwerze Ubuntu
3. Ustawie ruter - przekierowania portów itd.
4. Jeśli będę potrzebował danego serwera (FTP, Owncloud i WordPress) to udostępnię go w ruterze poprzez otwarcie portu. - w sumie tak miałem do tej pory na zyxelu Z tych serwerów tylko Ja korzystam. Głównie chodzi o lokalny LAN-owy dostęp.
5. utworzymy backup/kopię na zyxelu (zyxel bedzie tylko i wyłączeni kopią)
6 Jeśli dam rade i kupię drugi dysk 2TB to jeszcze backup na ten dysk

Jak tak szukam informacji to doczytałem że na zyxela można debiana wgrać -  to może iść bardziej w tą stron niż kombinować na tym "gotowcu"

gosc

Może lepiej zrobić VPN, zamiast tych wszystkich przekierowań.

TataPingu

Cytat: sebekoo w Marzec 12, 2019, 05:14:20 PM
Nie widzę innych rozwiązań niż te:

1. ...
2. ...
3. ...
....
6 .....

OK, ale myślę, że nasze "dyskusje" nie poszły na marne...
- jeśli ktoś potraktuje je jako poradnik do budowy własnego serwera, to ma podstawowe "wytyczne", które powinien sobie "przemyśleć" przed stawianiem systemu...

Cytat: sebekoo w Marzec 12, 2019, 05:14:20 PM
Jak tak szukam informacji to doczytałem że na zyxela można debiana wgrać -  to może iść bardziej w tą stron niż kombinować na tym "gotowcu"

Chyba nie ma takiej potrzeby, jeśli postanowiłeś wykorzystać go tylko, jako NASa do backupa to jest bardziej, niż "wystarczający".

A teraz, w pierwszym rzędzie, myślę, że powinieneś oswoić się z aktualizacjami systemu. Jak już wspominałem, serwer ubuntu użytkowuję długie lata, ale, jak wszystkie inne i to dystro ma pewne "mankamenty"
Dokładnie chodzi o aktualizacje systemu.
Jak zapewne już zauważyłeś, po zalogowaniu się w konsoli, system "sam informuje" o aktualizacjach.
"Normalnie", powinno wystarczyć:

sudo apt-get update

sudo apt-get upgrade

i

sudo apt-get autoremove

Nie zawsze jednak to "klapnie". Nie będę się rozwodzić dlaczego tak się dzieje, ale sposobem na "wyczyszczenie systemu" jest zalogowanie się w GUI (startx), start synaptica w terminalu (sudo synaptic) i już w graficznym synapticu "całkowita likwidacja pozostałości po paketach" (pod menu "pakiety", ale nie wiem, jak to leci w j. polskim) i "automatyczny update"
Oczywiście, przed tymi czynnościami trzeba w pierwszym rzędzie zaktualizować bazę danych w synapticu (aktualizacja, czy coś w ten deseń).
Po tej operacji ponownie może pokazać się informacja w synapticu o zbędnych pakietach do likwidacji...
- te również powinieneś wywalić (zgodnie z sugestią synaptica i tylko te!)

Po zamknięciu synaptica można jeszcze raz w terminalu, czy już w konsoli wtypować:

sudo apt-get autoremove

i niezależnie od wyniku, na samym końcu powinny pojawić się informacje o pakietach, gdzie wynikiem powinny być same 0 (zera).

Dopiero teraz system jest całkowicie i prawidłowo zaktualizowany.

sebekoo

Cytat: TataPingu w Marzec 13, 2019, 10:32:19 AM
OK, ale myślę, że nasze "dyskusje" nie poszły na marne...
- jeśli ktoś potraktuje je jako poradnik do budowy własnego serwera, to ma podstawowe "wytyczne", które powinien sobie "przemyśleć" przed stawianiem systemu...
Oczywiście że nie poszły na marne. System działa prawidłowo.
To jest BARDZO DOBRY poradnik

A teraz, w pierwszym rzędzie, myślę, że powinieneś oswoić się z aktualizacjami systemu. Jak już wspominałem, serwer ubuntu użytkowuję długie lata, ale, jak wszystkie inne i to dystro ma pewne "mankamenty"
Dokładnie chodzi o aktualizacje systemu.
Jak zapewne już zauważyłeś, po zalogowaniu się w konsoli, system "sam informuje" o aktualizacjach.
"Normalnie", powinno wystarczyć:

sudo apt-get update

sudo apt-get upgrade

i

sudo apt-get autoremove
A ja myślałem że konsola wystarczy

Nie zawsze jednak to "klapnie". Nie będę się rozwodzić dlaczego tak się dzieje, ale sposobem na "wyczyszczenie systemu" jest zalogowanie się w GUI (startx), start synaptica w terminalu (sudo synaptic) i już w graficznym synapticu "całkowita likwidacja pozostałości po paketach" (pod menu "pakiety", ale nie wiem, jak to leci w j. polskim) i "automatyczny update".......

To może być problem bo serwer będzie stał w miejscu gdzie nie ma połączenia z monitorem.
Teraz pytanie czy jest możliwość skonfigurowania i połączenia "zdalnego pulpitu"?? To by rozwiązało problem połączenia z monitorem.

Co do synaptic - pamiętam że nie chciał się uruchomić z (nazwijmy to) menu "start". Ale jak tutaj piszesz to trzeba wypróbować z terminala.

TataPingu

Cytat: sebekoo w Marzec 13, 2019, 01:05:34 PM
To może być problem bo serwer będzie stał w miejscu gdzie nie ma połączenia z monitorem.
Teraz pytanie czy jest możliwość skonfigurowania i połączenia "zdalnego pulpitu"?? To by rozwiązało problem połączenia z monitorem.

To zainstaluj np:
https://www.digitalocean.com/community/tutorials/how-to-install-and-configure-vnc-on-ubuntu-16-04

Oczywiście, XFCE4 nie potrzebujesz już instalować, mamy "lżejsze" IceWM

Spojrz ew. jeszcze na to:

http://sourceware.org/cygwin/

Zobacz najnowsze wiadomości na forum