Masz jakąś konkretną stronę / film jak instalować - krok po kroku
Korzystałem z tych filmów
Szanowny Kolego, prawdopodobnie należysz do młodego pokolenia, któremu się wydaje, że wystarczy wyszukać na YT dwa, trzy filmiki, ew. zerknąć na wikipedię i w ciągu 20min posiądzie się wiedzę, którą starsze pokolenia musiały zdobywać latami.
Nie krytykuję Ciebie bezpośrednio, krytykuję ogólne tendencje młodych...
- 20min YT, 10min wiki i Swiat jest cudowny, dalej możemy tracić swój czas i swoje życie na bezproduktywnym zbieraniu "przyjaciół", lajków i zajmowaniu się całymi godzinami wymianą zdawkowych strumieni informatycznych ("tak, pięknie", "fotka kupki Twojego małego jest cudna", "lubię to", "podoba mi się", "masz całusa" itd, itp)...
Ach młodzi, młodzi...
Od razu mówię, co się tyczy YT, to filmików nie oglądałem. Po prostu, nie jest to dla mnie sposób na jakąkolwiek konstruktywną komunikację, czy wymianę wiedzy.
Zapewne zachowuję się, jak "stary ramol", czy "wapniak", ale, no cóż...
- wiedza to na pewno nie YT...
I oczywiście, chętnie pomogę, czy pomożemy, ale możesz mi wierzyć, na podstawie oglądniętych kilku filmików na YT nie dasz rady postawić (to już Ci się udało, tu już masz sukces!) i odpowiednio skonfigurować serwera z prawdziwego zdarzenia.
To już lepiej postaw jakiegoś NASa, bo te "gotowce" przygotowane są pod kątem takich użytkowników.
Jeśli jednak nadal chcesz zająć się tym serwerem, to postaraj się zgłębić trochę podstaw. Na pewno znajdziesz je w sieci.
Pofatygowałem się i na DuckDuckDo poszukałem "ubuntu server tutorial" i zobacz, jak ciekawe wyniki osięgnąłem:
https://duckduckgo.com/?q=ubuntu+server+tutorial&t=palemoon&ia=web
Szczególnie pod tym linkiem ściągnąć sobie możesz plik PDF z podstawami przygotowania i konfiguracji serwera "Ubuntu"
https://help.ubuntu.com/lts/serverguide/serverguide.pdf
Nie szukałem w jęz. polskim, ale przypuszczam, że podobnie jak, w angielskim, pojawi się sporo sensownych rozwiązań.
Poza tym, w jaki sposób mamy Ci pomóc, jeśli nie odpowiadasz na zadawane pytania. W poprzednim poście pytałem o dostęp do serwera, jedyne co zrozumiałem, to, że ew. poprzez Webmina.
Przecież nie będę objaśniać po co pytam, jedynie chcę ew. przygotować odpowiedni sposób dojścia i konfiguracji samego serwera.
Bo to, że go zainstalowałeś nie oznacza, że już jest wszystko zrobione.
Najlepiej, gdybyś miał jeszcze fizyczny dostęp do serwera (monitor, klawiatura itd), bo to bardzo ułatwia wstępną konfigurację..