Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Antergos vs Manjaro vs ?

Zaczęty przez PomPom, Maj 14, 2017, 04:32:03 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Oczkins92

Cytat: Dziadek Starowinek w Wrzesień 07, 2017, 12:49:38 PM
Zakończyła się tymczasowo moja przygoda z archowymi dystrybucjami. Czy to złe distra, skoro je porzuciłem? Nie. To kawał porządnych systemów, które może czasami są zbyt chwalone, ale jakoś pochwały w ich kierunku nie są jakkolwiek oburzające, bo to jednak coś dobrego. Manjaro pozostaje moją zapasową opcją i go-to, gdybym jednak zainteresował się i3. Kto wie, czy następne wydanie LTS Ubuntu i Minta ponownie nie okaże się zawodem i nie wrócę do ciepłego łona Manjaro. Ciągle jednak obserwuję rozwój tej dystrybucji, bo ciekawi mnie, co wyrośnie z niej i jaki wpływ będzie miała na świat Linuxa.
A testowałeś może naszego rodzimego Sparkiego?Dla mnie numer 2 po Manjaro jeżeli chodzi o stabilność Cinnamona.Pakiety są świerze i coraz więcej powstaje (dzięki Pavroo!) :)
Wszystko dobrze jak nie wnerwia ciebie nic

robson75

Cytat: Oczkins92 w Wrzesień 07, 2017, 03:17:48 PM
Robert75 testowałeś może wersje Manjaro 17.0.3?Podobno na stronie jest już nowsza wersja.Mnie tylko ciekawi czy wreście dodali usb_modemswitch pakiet?Wiem ,że na forum Manjaro bardzo długo prosiłem o paczkę.To mnie zbulwersowało że uważąja to za mało znaczący problem ,ale przecież bez niego internetu nie będe miał(w sumie z tego co czytałem to i ty też).
Niestety nie dodali tego pakietu usb_modeswitch (wiem ponieważ specjalnie pobrałem iso Manjaro XFCE 17.0.3 i uruchomiłem na VB i po otwarciu pamac ten pakiet jest niezainstalowany). A z tego co się orientuję to jeżeli wersja deweloperska czyli XFCE nie ma tego pakietu domyślnie zainstalowanego, to wersja społecznościowa czyli Cinnamon też jej nie będzie miał.
Wielka szkoda ponieważ deweloper PhillM obiecywał że doda ten pakiet. Cóż w razie reinstalki pozostaje wersja 16.10.
Arch Linux Xfce - 64Bit Linux User #621110

PomPom

Oczkins92, jak działa, to nie psuję :P Siedzenie na ubuntowych jest bardzo dla mnie wygodne, ale Sparky'ego nie wykluczam, bo Debiana bardzo lubię.
myk byle jak jako tako

robson75

Oczkins92 A grałeś może w Assassins Creed Bloodlines na PPSSPP, ja gram i gierka super. Z tego co pisałeś to grałeś w God Of War Chains Of Olympus jest jeszcze jedna część God Of War Ghost Of Sparta na PPSSPP.

Oczkins92

Robert 75 to bardzo rozczarowujące że nie dodali do iso takie małego pakietu aby uszczęśliwić.Nie grałem w Assasyna ale w drugą część God of War tak.God of War: Ghost Of Sparta

PomPom

Na PSP tak naprawdę niewiele jest konkretnych tytułów. Mówię to jako posiadacz dwóch konsolek PSP i weteran korzystania z tego sprzętu. Dla mnie to głównie był emulator PS1, a jak się zdarzało coś ograć z PSP, to był to zwykły port jak Final Fantasy Tactics. Polecam z PSP Castlevanię Dracula X Chronicles. Gdybym miał polecić coś więcej, to zahacza już o znajomość serii MGS albo Kingdom Hearts.
myk byle jak jako tako

robson75

Dziadek Starowinek Ja znam kilka gier na PSP godne polecenia np: Dante Inferno, Diabolik oraz Prince Of Persia Forgotten Sands.

Oczkins92

Robert75 widziałeś!Już jest Manjaro 17.0.4!Bardzo ciebie proszę jak masz szybki dostęp do internetu ściągnij i zobacz czy już dodali ten pakiet(sam bym ściągnął ale nie mam szybkiego dostępu do internetu)

Oczkins92

Cytat: Robert75 w Wrzesień 08, 2017, 12:37:29 AM
Dziadek Starowinek Ja znam kilka gier na PSP godne polecenia np: Dante Inferno, Diabolik oraz Prince Of Persia Forgotten Sands.
Lol.Nie wiedziałem że jest Dante Inferono na PSP ::)

robson75

Cytat: Oczkins92 w Wrzesień 08, 2017, 05:48:38 PM
Robert75 widziałeś!Już jest Manjaro 17.0.4!Bardzo ciebie proszę jak masz szybki dostęp do internetu ściągnij i zobacz czy już dodali ten pakiet(sam bym ściągnął ale nie mam szybkiego dostępu do internetu)
Własnie się dzisiaj dowiedziałem po aktualizacji systemu.
Właśnie pobieram wersję 17.0.4 i sprawdzę czy ten nieszczęsny pakiet usb_modeswitch w końcu dodali czy nie.

A co do Dante Inferno to najlepiej pobierać stąd:
https://www.emuparadise.me/PSP_ISOs/Dante's_Inferno_(USA)/158249
Ponieważ ja zawsze pobieram z serwisu Emuparadise i wszystkie gry pobierane właśnie stąd chodzą na PPSSPP bez problemu.

robson75

Oczkins92 Bardzo mi przykro, ale w wersji 17.0.4 też nie jest zainstalowany usb_modeswitch. :(
Ja odkąd się dowiedziałem że brak jest tego pakietu od wersji 17, to jak instaluje Manjaro to tylko wersje 16.10, bo to jest ostatnia wersja w której jest domyślnie zainstalowany pakiet usb_modeswitch. Na początku było trudno ponieważ po instalacji wersji 16.10 i po próbie aktualizacji wyskakiwało mi info (że aktualizacja zostaje przerwana z powodu konfliktującego pliku xorg-server) ale poradziłem sobie z tym problemem. Wystarczy otworzyć Nemo jako root i odszukać konfliktujący plik i go usunąć, dokładna ścieżka do pliku jest podana w terminalu podczas aktualizacji. I jeszcze trzeba otworzyć pamac-a i usunąć starą wersje gstreamer0.10 ponieważ ten pakiet także blokuje aktualizacje. Po usunięciu pliku xorg-server oraz pakietu gstreamer0.10 aktualizacja ruszy z kopyta.
Starszą wersje Manjaro można pobrać stąd:
https://sourceforge.net/projects/manjarolinux-community/files/cinnamon/16.10.3/

Oczkins92

Robert75 Dziękuje ci że poświeciłeś czas na to. Widocznie jak nie można grzecznie poprosić to trzeba inaczej zapytać >:(

robson75

Ale ja z pomocą Michała Dybczaka (użytkownika Manjaro) zgłaszałem problem z pakietem usb_modeswitch na oficjalnym Forum Manjaro, i miał być dodany w następnej wersji. Nie wiem czy zapomnieli, czy może celowo go nie dodali?

Oczkins92

I ja też trabiłem sam.I użytkowinik Ste74 obiecał mi że doda

PomPom

Robiłem właśnie tłumaczenie jednego dokumentu i doszedłem do wniosku, że kafelkowanie jest cholernie przydatne przy tłumaczeniu. Dochodzę też do wniosku, że tłumacząc, warto zainteresować się i3, a jak i3, to przychodzi mi na myśl głównie Manjaro z tym menadżerem okien. Ustawiłem sobie podobny układ okienek na Plasmie i tłumaczyło się bardzo wygodnie, bez przeskakiwania między okienkami ciągle. A najlepsze, że to wszystko robiłem na laptopie z ekranem 12,5 cala. Przy dobrym zarządzaniu przestrzenią da się i na takiej powierzchni być wydajnym.
Nie planuję teraz przechodzić na Manjaro z i3, bo nie tłumaczę zbyt wiele i nie widzę w tym większego użytku, ale jest to dla mnie go-to, gdy kafelkowanie okaże się zwiększać moją wydajność w pracy z tekstem. 
myk byle jak jako tako

Zobacz najnowsze wiadomości na forum