Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Antergos vs Manjaro vs ?

Zaczęty przez PomPom, Maj 14, 2017, 04:32:03 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Oczkins92

Cytat: Robert75 w Wrzesień 01, 2017, 11:28:28 AM
Pavroo Czyżbyś chciał powiedzieć że w Sparky jest emulator PPSSPP w repo i działa?
Jeżeli moje zdanie może coś znaczyć to ja mogę potwierdzić że dziala bo miałem jedynę grę God of war chains of olympus i działała lux
Wszystko dobrze jak nie wnerwia ciebie nic

MSki

PCSX is an advanced PlayStation (PSX) emulator, which uses a plugin architecture to provide full support for all components of the PSX.
It has full emulation support for gamepads, videos, sound, memory cards, and other important PSX components, and is able to play many games without problems.
This package contains PCSX-Reloaded, which is based on PCSX-df 1.9 which is in turn based on the original PCSX.

Oczkins92

Cytat: MSki w Wrzesień 01, 2017, 06:21:22 PM
PCSX is an advanced PlayStation (PSX) emulator, which uses a plugin architecture to provide full support for all components of the PSX.
It has full emulation support for gamepads, videos, sound, memory cards, and other important PSX components, and is able to play many games without problems.
This package contains PCSX-Reloaded, which is based on PCSX-df 1.9 which is in turn based on the original PCSX.
Ten emulator lubie i nienawidzę.Lubie za to że mój pad od psx-a podłączony przez adapter działa out of the box nawet ustawiać go nie muszę.Ale za to wolno działa i wybieram epsxe gdzie wydajność mam dobrą.

robson75

Oczkins92 Mam do Ciebie takie pytanie. Mam zamiar zainstalować SparkyLinux XFCE Rolling, czy gdy będę używał sterów nouveau to czy będzie działał emulator PPSSPP? Pytam ponieważ nie używam swojej Nvidii bo są z nią same problemy (chyba dlatego że jest nie najnowsza), dlatego nie korzystam ze sterów własnościowych tylko otwartożródłowysh.
Arch Linux Xfce - 64Bit Linux User #621110

Oczkins92

Myśle że będzie działać.Ale obawiam się wydajności spadku wydajności.Twoja karta to Nvidia GeForce 7600 GT?Jeśli tak to po zainstalowaniu Sparkiego koniecznie zaaktualujuz przez Aktualizacje systemu(narzędzie w Sparkym do aktualizacji sytemu) zainstaluje nvidia-detect i powinny pojawić ci się stery odpowiednie

gom1

Z nvidia-detect radzę uważać. Moje maszynki z GT8600 lecą w kosmos po wywaleniu sterowników nouveau i zainstalowaniu tych, które sugeruje nvidia-detect (coś-tam-legacy-340).
Wszędzie dobrze, ale w /home najlepiej

Oczkins92

Cytat: gom1 w Wrzesień 02, 2017, 12:07:24 PM
Z nvidia-detect radzę uważać. Moje maszynki z GT8600 lecą w kosmos po wywaleniu sterowników nouveau i zainstalowaniu tych, które sugeruje nvidia-detect (coś-tam-legacy-340).
Dlateo gom1 radzę mu żeby najpierw całkowicie zaaktualizował system.Aha zapomniałem żeby ponownie uruchomił po aktualizacji.Też miałem jaja ze sterami własnościowymi w Sparkym.Nawet temat tworzyłem.Zawsze ekran się psuł i bład wywalał z kernel modules czy jakoś tak.Ale sobie pomyślałem żeby najpierw zaktualizować całkowicie system potem ponownie uruchomić go i potem zainstalować stery do NVIDI.Ja mam 340 legacy jakieś i działaja.

robson75

Oczkins92 Ja zawsze po instalacji systemu pierwsze co to go aktualizuje (no i oczywiście restart) a dopiero potem doinstalowywuję programy które mnie interesują.

robson75

I znalazłem rozwiązanie na uruchomienie gry Undead Knights na PPSSPP w Manjaro. Po prostu zainstalowałem Wine i uruchomiłem PPSSPP exe,i teraz wszystko śmiga :)

Oczkins92

A nie próbowałeś z AUR zaisntalwoać PSPPP? ::)

robson75

Cytat: Oczkins92 w Wrzesień 05, 2017, 06:26:14 PM
Z AUR wywala błąd.

Oczkins92

Cytat: Robert75 w Wrzesień 05, 2017, 06:37:05 PM
Cytat: Oczkins92 w Wrzesień 05, 2017, 06:26:14 PM
Z AUR wywala błąd.
https://archive.archlinux.org/packages/p/ppsspp/ weź sobie stąd zainstaluj dowolną wersje.Ja testowałem 1.2.2-1  i działało.Dla mnie korzystanie przez wine to takie nieetyczne.

robson75

Wielkie dzięki Oczkins92 zainstalowałem i działa :)
Jeżeli chodzi o Wine to ja go nie używam (wyjątkiem było uruchomienie PPSSPP). Moim zdaniem uruchamianie programów windowsowskich na Linuksie to jest delikatnie mówiąc, głupotą, gdyż system Linux posiada swoje programy (niejednokrotnie lepsze od Windows-a).

PomPom

Zakończyła się tymczasowo moja przygoda z archowymi dystrybucjami. Czy to złe distra, skoro je porzuciłem? Nie. To kawał porządnych systemów, które może czasami są zbyt chwalone, ale jakoś pochwały w ich kierunku nie są jakkolwiek oburzające, bo to jednak coś dobrego. Manjaro pozostaje moją zapasową opcją i go-to, gdybym jednak zainteresował się i3. Kto wie, czy następne wydanie LTS Ubuntu i Minta ponownie nie okaże się zawodem i nie wrócę do ciepłego łona Manjaro. Ciągle jednak obserwuję rozwój tej dystrybucji, bo ciekawi mnie, co wyrośnie z niej i jaki wpływ będzie miała na świat Linuxa.
myk byle jak jako tako

Oczkins92

Robert75 testowałeś może wersje Manjaro 17.0.3?Podobno na stronie jest już nowsza wersja.Mnie tylko ciekawi czy wreście dodali usb_modemswitch pakiet?Wiem ,że na forum Manjaro bardzo długo prosiłem o paczkę.To mnie zbulwersowało że uważąja to za mało znaczący problem ,ale przecież bez niego internetu nie będe miał(w sumie z tego co czytałem to i ty też).

Zobacz najnowsze wiadomości na forum