Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Jenoużytkownikowy Linux (bez kont i kontroli praw)

Zaczęty przez r-tea, Styczeń 23, 2025, 07:30:31 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

mirekc

Cytat: r-tea w Styczeń 26, 2025, 10:34:05 AMOto dlaczego zaczynam podejrzewać problem sprzętowy. Dlatego teraz chcę to obadać pod Windowsem, bo wcześniej tego nie robiłem. Nie używam żadnego Win na codzień. Poniżej, to jest Double Commander odpalony na prawach roota.

A to już jest całkiem normalne. Mam wiele dyskietek z ,,tamtych czasów" i teraz już mało która daje się sformatować bez błędnych sektorów, a niektóre nie formatują się wcale. Po prostu warstwa magnetyczna traci z wiekiem swoje właściwości.

r-tea

Ale te wszystkie dyskietki sformatowały się bez żadnych komunikatów o błędach. I był to tzw. pełny format.

pavbaranov

Pod Windowsem, z tego co pamiętam. Nie zawsze będziesz miał info o błędach.
Jeśli ten błąd I/O jest powtarzalny, to można sprawdzić w logach co go boli. Jeśli - nie, to trudno będzie dojść przyczyny. Możesz spróbować to, co ktoś tu sugerował - format przez gparted (czy jeśli masz KDE, to partitionmanager) i raz jeszcze spróbować.

PS: Fakt, od KF5.91 Dolphin już winien działać z zapisem wymagającym podwyższonych uprawnień. "Normalnie" nie powinien jednak dać się uruchomić z sudo, a jeśli w MX tak to zrobiono, to jest to bardzo stary patch, który nie powinien być stosowany.

r-tea

Cytat: melis w Styczeń 26, 2025, 11:00:37 AMDolphin można przecież uruchomić z prawami root'a i w Mx ta wtyczka jest standardowo dostępna. Przynajmniej w najnowszych iso z KDE. Ewentualnie można posłużyć się skryptem .desktop pozwalającym uruchomić jako root.

Nie wiem jak znaleźć i użyć tej wtyczki, więc spróbowałem w poniższy sposób, ale się nie da.

r-tea

Cytat: melis w Styczeń 26, 2025, 11:00:37 AMSpróbuj z poziomu gparted wymazać dyskietkę, wcześniej logując się do sesji jako root ctrl+alt+F2 z poziomu usera, a nastepnie podaj dane dla root i startx.

Nie jestem biegły w konsoli. Zrobiłem tak, jak napisałeś (ctrl+alt+F2) ale wtedy GParted nie chce się odpalić: "Gtk Warning: Can't open display". Odpaliłem więc Managera Partycji normalnie. On zawszy pyta o hasło, i podaję hasło roota. Ale w Managerze Partycji pozycja fd0 wyświetla komunikat: "Nie znaleziono poprawnej tablicy partycji na tym urządzeniu". To jest dyskietka po próbie modyfikacji pliku pod MX/Dolphin.

r-tea

CytatA to już jest całkiem normalne. Mam wiele dyskietek z ,,tamtych czasów" i teraz już mało która daje się sformatować bez błędnych sektorów, a niektóre nie formatują się wcale. Po prostu warstwa magnetyczna traci z wiekiem swoje właściwości.

Dlatego jedzie do mnie paczka fabrycznie zapakowanych dyskietek.

pavbaranov

Cytat: r-tea w Styczeń 26, 2025, 12:44:50 PMNie wiem jak znaleźć i użyć tej wtyczki, więc spróbowałem w poniższy sposób, ale się nie da.

Toż piszę od dłuższego czasu, że ta możliwość w Dolphin została wyłączona (w kodzie, "wtyczka", to jest patch, który się nakładało na dolphin, ale od dawna już nie kompilował się z tym). Obecnie winno to przebiegać (nie mam tu Dolphina akurat) w ten sposób, że pracujesz na zwykłym koncie, a gdy operacja wymaga podwyższonych uprawnień, to Dolphin winien poprosić o konto roota. Niestety tak winno być we współczesnym KDE, w MX jest jakaś wersja Gears sprzed 2 lat, nie wiem jakie KF, a Plasma (ma niewielkie znaczenie) w wersji 5.27. Jeśli KF5 jest wersji starszej niż 5.91 Dolphin w ogóle nie będzie pracować z podwyższonymi uprawnieniami (także na koncie roota). Kwestia nałożonego (a raczej nienałożonego) patcha wyjaśniła się na tym zrzucie ekranu.
Potrzebujesz w tej wersji łatwego dostępu z menedżera plików do urządzeń wymagających podwyższonych uprawnień - zainstaluj Krusader.

microsofter

Właśnie przez takie cyrki, używam wyłącznie konta root. Po co kombinować na około, skoro zalogowanie jako root załatwia problem raz na zawsze. Ten i masę innych.

A System kont użytkowników, jest jednym z fundamentalnych założeń Unixa. Nie znajdziesz uniksopodobnego OS bez niego.

ps. Szacun, że jeszcze bawicie się dyskietkami.
były: MS Windows, Sun Solaris, Oracle Solaris; jest: OpenSolaris + m0n0wall + Solaris powered NAS

mirekc

Cytat: r-tea w Styczeń 26, 2025, 01:03:07 PM
CytatA to już jest całkiem normalne. Mam wiele dyskietek z ,,tamtych czasów" i teraz już mało która daje się sformatować bez błędnych sektorów, a niektóre nie formatują się wcale. Po prostu warstwa magnetyczna traci z wiekiem swoje właściwości.

Dlatego jedzie do mnie paczka fabrycznie zapakowanych dyskietek.
Nieważne czy fabrycznie zapakowane, tylko kiedy wyprodukowane. Degradacja warstwy magnetycznej odbywa się w czasie, niezależnie od tego, czy dyskietki są używane, czy nie. Warunki magazynowania też się liczą. Dlatego ja bym proponował przeformatować wszystkie dyskietki jak już przyjdą i odrzucić wszystkie, które będą miały choć jeden błędny sektor.

mirekc

Cytat: r-tea w Styczeń 26, 2025, 12:33:04 PMAle te wszystkie dyskietki sformatowały się bez żadnych komunikatów o błędach. I był to tzw. pełny format.
No to nie wiem. Zrobiłem próbę z Double Commanderem i sprawną (w miarę) dyskietką. Bez problemu mogłem czytać i zapisywać. I/O Error to albo brak dostępu do urządzenia (czego przy prawach roota nie powinno być), albo fizyczny błąd zapisu na dyskietce, co podejrzewam. Jeśli stacja dyskietek jest sprawna, to prawie na pewno dyskietka jest wadliwa.

r-tea

Cytat: pavbaranov w Styczeń 26, 2025, 01:31:55 PMKwestia nałożonego (a raczej nienałożonego) patcha wyjaśniła się na tym zrzucie ekranu.
Potrzebujesz w tej wersji łatwego dostępu z menedżera plików do urządzeń wymagających podwyższonych uprawnień - zainstaluj Krusader.

Double Commander w trybie root nie poradził, a Krusader poradzi?
Sprawdzę

r-tea

Ok. Wymyśliłem taki test, przygotowałem sprzęt i soft i przeprowadziłem go.
Sprzęt:
Komp1: Stareńki P4 z pustym dyskiem i fdd Mitsumi
Komp2: Mój AMD FX z MX Linux 23.5 KDE Plasma z fdd Panasonic, który używam codziennie.
Soft: dwie płyty CD z FreeDOS 1.3 Live

Test:
[1] Odpalam obydwa kompy z CD. FreeDOS uruchamia się gladko.
[2] Biorę jedną z dyskietek, które wcześniej męczyłem pod MX.
- Komp1: Volume in drive B has no label. File not found.
- Komp2: to samo
[3] Przekładam dyskietkę do Komp1.
FORMAT B:
Komp1 mówi, że czegoś tam na dyskietce nie ma, więc wymusza pełny format.
Formatowanie przebiega prawidłowo. Dyskietka dostaje etykietę BASF. Zgodnie z naklejką.
Zakładam (mkdir) kilka katalogów
Wchodzę do katalogu T i uruchamiam EDIT.
[4] Przebieg tworzenia, modyfikacji, zapisywania i otwierania pliku znajdziecie na zdjęciu:

Wszystko przebiega bez najmniejszych problemów. Żonglowanie dyskietką sprawia mi frajdę. (Wychowałem się na Amidze.)
[5] Na kompie2 kopiuję COMMAND.COM na dyskietkę. Przekładam dyskietkę do Kompa1 i wszystko jest. W katalogu T 2 pliki: NOWY i COMMAND.COM. Otwieram dla pewności ten drugi i wszystko jest ok.
[6] Wyjmuję CD z Komp2 i odpalam go do MX.
- wkładam dyskietkę. Delfin wyświetla zawartość. Wchodzę w katalog T - wszystko jest. Otwieram (KWrite) więc plik NOWY i jest ok.
[7] Dopisuję więc cokolwiek do tego pliku i klikam Zapisz. Przez chwilę mam złe myśli, bo dioda na FDD nie świeci, ale czekam. Mija dobrych z 5 s. tak "na oko". W końcu dioda się zapala, a stacja cicho chrobocze.
[8] Gdy dioda gaśnie wyjmuję dyskietkę i uruchamiam ponowie Komp2 do MX. Wkładam dyskietkę, klikam ją pod Delfinem i rezultat macie na zdjęciu. Jest to samo co w pkt [2]

[9] Wyjmuję dyskietkę z Komp2 (MX) i wkładam do Komp1 z uruchomionym wciąż FreeDOS. Próba wyświetlenia jej zawartości poniżej:

Nie wiem jak wy, ale ja mam teraz wrażenie, że coś jest "skopane" z obsługą FDD w MX Linux.

melis

W jakim formacie plików jest formatowana dyskietka? FAT16?

r-tea

Raczej FAT12. Domyślny system plików dla dyskietek DOS. Chyba nie da się wskazać innego.

mirekc

Cytat: r-tea w Styczeń 28, 2025, 07:58:57 PM[7] Dopisuję więc cokolwiek do tego pliku i klikam Zapisz. Przez chwilę mam złe myśli, bo dioda na FDD nie świeci, ale czekam. Mija dobrych z 5 s. tak "na oko". W końcu dioda się zapala, a stacja cicho chrobocze.
[8] Gdy dioda gaśnie wyjmuję dyskietkę i uruchamiam ponowie Komp2 do MX. Wkładam dyskietkę, klikam ją pod Delfinem i rezultat macie na zdjęciu. Jest to samo co w pkt [2]
[9] Wyjmuję dyskietkę z Komp2 (MX) i wkładam do Komp1 z uruchomionym wciąż FreeDOS. Próba wyświetlenia jej zawartości poniżej:

Nie wiem jak wy, ale ja mam teraz wrażenie, że coś jest "skopane" z obsługą FDD w MX Linux.
Czegoś mi tutaj brakuje: odmontowałeś dyskietkę przed wyjęciem?

Zobacz najnowsze wiadomości na forum