Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Jenoużytkownikowy Linux (bez kont i kontroli praw)

Zaczęty przez r-tea, Styczeń 23, 2025, 07:30:31 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

r-tea

Czy da się skonfigurować MX Linux tak, jakby w ogóle nie było systemu użytkowników?

mirekc

Cytat: r-tea w Styczeń 23, 2025, 07:30:31 PMCzy da się skonfigurować MX Linux tak, jakby w ogóle nie było systemu użytkowników?
Po co? Nie lepiej mieć roota i jednego ,,zwykłego" użytkownika z autologowaniem na tego ostatniego? Jak tak mam na moim ,,mediacenter". System pięknie startuje od razu gotowy do pracy bez konieczności logowania, a przynajmniej wiem gdzie mam pliki konfiguracyjne aplikacji i przestrzeń na swoje dane. Dodatkowo można wydzielić partycję na /home i mieć pewność, że nieważne ile się filmów (czy czego tam innego) pobierze z Internetu, nie ,,zatka" się systemu.

melis

Cytat: r-tea w Styczeń 23, 2025, 07:30:31 PMCzy da się skonfigurować MX Linux tak, jakby w ogóle nie było systemu użytkowników?
Czy chodzi Tobie o to, aby zainstalować system, bez żadnego usera? No to całkiem dziwny pomysł, albowiem kto miałby go uruchomić? Jakiś user jest wymagany do wystartowania sesji.

r-tea

Cytat: mirekc w Styczeń 24, 2025, 07:41:49 AMPo co? Nie lepiej mieć roota i jednego ,,zwykłego" użytkownika z autologowaniem na tego ostatniego? Jak tak mam na moim ,,mediacenter". System pięknie startuje ...

Ja właśnie też tak mam: roota i jeden ,,zwykły" użytkownik z autologowaniem na tego drugiego. I to widocznie nie zdaje u mnie egzaminu.
Nie chcę wchodzić w szczegóły, bo zrobi się z tego z 10 wątków na raz.
Po krótce: Od miesięcy, czyli od czasu kiedy zacząłem używać Linuksa na codzień, nie mogę dojść do ładu z jednym z (nazwijmy to) elementów systemu, i pomyślałem, że sprawienie by mój Linux MX przestał w ogóle zwracać uwagę na kwestie użytkowników i ich prawa dostępu do napędów i plików doprowadzi w końcu tę kwestię do NORMALNOŚCI.
Dodam od razy, by uniknąć niepotrzebnych nauczań, że znam temat bezpieczeństwa systemu, itd., itp., więc, proszę nie idździe w tę stronę w swoich radach. Te rzeczy mi nie są potrzebne.

PO PROSTU chciałbym to wypróbować, bo sądzę, że to by pomogło w rozwiązaniu mojego problemu. TO, czyli Linux bez systemu użytkowników, lub jeśli się nie da, to z jednym, jedynym użytkownikiem na stałe. I, co oczywiste, bez jakiejkolwiek kontroli praw, czyli użytkownik (ten jeden, jedyny) robi co tylko chce.

Trochę się rozpisałem, ale myślę, że dzięki temu mnie dokładnie zrozumiecie.

mirekc

Cytat: r-tea w Styczeń 24, 2025, 07:45:48 PMPo krótce: Od miesięcy, czyli od czasu kiedy zacząłem używać Linuksa na codzień, nie mogę dojść do ładu z jednym z (nazwijmy to) elementów systemu, i pomyślałem, że sprawienie by mój Linux MX przestał w ogóle zwracać uwagę na kwestie użytkowników i ich prawa dostępu do napędów i plików doprowadzi w końcu tę kwestię do NORMALNOŚCI.
Nie doprowadzi do normalności, bo to z punktu widzenia Linuksa i większości innych współczesnych systemów rozwiązanie całkowicie nienormalne. Skończyłoby się pewnie na tym, że musiałbyś stworzyć własną dystrybucję (bo MX to już by nie był), a i tak pewnie gdzieś jakiś użytkownik by był, tyle że ukryty.
CytatPO PROSTU chciałbym to wypróbować, bo sądzę, że to by pomogło w rozwiązaniu mojego problemu. TO, czyli Linux bez systemu użytkowników, lub jeśli się nie da, to z jednym, jedynym użytkownikiem na stałe. I, co oczywiste, bez jakiejkolwiek kontroli praw, czyli użytkownik (ten jeden, jedyny) robi co tylko chce.
To nadaj swojemu użytkownikowi prawa roota.

melis

Czyli chcesz logować się z automatu na konto root. Jak najardziej do zrobienia w menadżerze userów - zależnie jakiego środowiska używasz, inaczej może to wyglądać, chociaż w Mx jest odpowiedni wnet aplet do tego. Możesz też zwyczajnie dodać się do grupy root i tyle. wtedy nawet sudo nie będzie wymagane do podniesienia uprawnień. Jeśli jednak rzecz tyczy się dostępu do urządzeń zewnętrznych, gdzie nie masz mozliwości wprowadzania modyfikacji, to nie konto o wyższych uprawnieniach jest Tobie potrzebne, a odpowiednia modyfikacja zmiennych środowiskowych w Mx.  Tudzież, jeśli chodzi o modyfikacje dysku z Windows, wyłączenie w tym drugim opcji szybkiego uruchamiania. Z tą opcją włączoną, żaden Linux nie pozwoli na wprowadzenie modyfikacji, na dysku z Windows.

r-tea

Cytat: melis w Styczeń 25, 2025, 10:52:00 AMJeśli jednak rzecz tyczy się dostępu do urządzeń zewnętrznych, gdzie nie masz mozliwości wprowadzania modyfikacji, to nie konto o wyższych uprawnieniach jest Tobie potrzebne, a odpowiednia modyfikacja zmiennych środowiskowych w Mx.  Tudzież, jeśli chodzi o modyfikacje dysku z Windows, wyłączenie w tym drugim opcji szybkiego uruchamiania. Z tą opcją włączoną, żaden Linux nie pozwoli na wprowadzenie modyfikacji, na dysku z Windows.

Chodzi o dostęp do dyskietek 1,44MB nagrywanych na Win98, a może nawet na Win95. Dyskietki nagrane nie teraz, lecz w TAMTYCH czasach. Pod moim windowsem spokojnie mogę je przeglądać, kasować, nagrywać, zmieniać pliki i zapisywać. Formatować itd. Pod MX Linux ciągle jakieś komunikaty i problemy.
Czy mógłbyś rozwinąć nieco temat ych zmiennych środowiskowych, proszę?

melis

Cytat: r-tea w Styczeń 25, 2025, 07:33:56 PMPod MX Linux ciągle jakieś komunikaty i problemy
To lepiej Ty podaj, treści tych komunikatów. Będzie łatwiej i dużo szybciej.

linux4ever

Cytat: r-tea w Styczeń 25, 2025, 07:33:56 PM
Cytat: melis w Styczeń 25, 2025, 10:52:00 AMJeśli jednak rzecz tyczy się dostępu do urządzeń zewnętrznych, gdzie nie masz mozliwości wprowadzania modyfikacji, to nie konto o wyższych uprawnieniach jest Tobie potrzebne, a odpowiednia modyfikacja zmiennych środowiskowych w Mx.  Tudzież, jeśli chodzi o modyfikacje dysku z Windows, wyłączenie w tym drugim opcji szybkiego uruchamiania. Z tą opcją włączoną, żaden Linux nie pozwoli na wprowadzenie modyfikacji, na dysku z Windows.

Chodzi o dostęp do dyskietek 1,44MB nagrywanych na Win98, a może nawet na Win95. Dyskietki nagrane nie teraz, lecz w TAMTYCH czasach. Pod moim windowsem spokojnie mogę je przeglądać, kasować, nagrywać, zmieniać pliki i zapisywać. Formatować itd. Pod MX Linux ciągle jakieś komunikaty i problemy.
Czy mógłbyś rozwinąć nieco temat ych zmiennych środowiskowych, proszę?

Gnome disks znane też jako dyski montują różne rzeczy i pozwalają je formatować.

Jest też opcja zamontuj archiwum.

To ci ciebie zainteresuje to:

Cytatlibdsk-utils - library for accessing discs and disc image file (utilities)
libdsk4 - library for accessing discs and disc image file

I libarchive.
"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

r-tea

Cytat: melis w Styczeń 25, 2025, 07:36:11 PM
Cytat: r-tea w Styczeń 25, 2025, 07:33:56 PMPod MX Linux ciągle jakieś komunikaty i problemy
To lepiej Ty podaj, treści tych komunikatów. Będzie łatwiej i dużo szybciej.

pavbaranov

Zakładając, że jako root masz dostęp do tych dyskietek, to problem polega na tym, że dostęp do /dev/fdX ma domyślnie root. Zerknij na rozwiązania z: https://unix.stackexchange.com/questions/266905/floppy-drive-can-only-be-mounted-as-root i powinno być po kłopocie.
Jeśli zredukujesz użytkownika do roota, to niektóre programy, jak Dolphin właśnie, nie będą działać poprawnie. Krusader - o ile pamiętam - w tym samym momencie winien poprosić o podwyższenie uprawnień i również bez problemu dokona operacji na dyskietkach.

mirekc

Cytat: r-tea w Styczeń 25, 2025, 07:33:56 PMChodzi o dostęp do dyskietek 1,44MB nagrywanych na Win98, a może nawet na Win95. Dyskietki nagrane nie teraz, lecz w TAMTYCH czasach. Pod moim windowsem spokojnie mogę je przeglądać, kasować, nagrywać, zmieniać pliki i zapisywać. Formatować itd. Pod MX Linux ciągle jakieś komunikaty i problemy.
Trzeba było tak od razu. Nie wystarczyłby Ci przypadkiem menedżer plików na prawach roota? Wprawdzie Dolphin nie lubi być tak uruchamiany, ale są inne. Ja na przykład używam Double Commandera. Piszę sudo doublecmd i wszystko śmiga.

r-tea

Cytat: pavbaranov w Styczeń 26, 2025, 09:02:36 AMZakładając, że jako root masz dostęp do tych dyskietek, to problem polega na tym, że dostęp do /dev/fdX ma domyślnie root. Zerknij na rozwiązania z: https://unix.stackexchange.com/questions/266905/floppy-drive-can-only-be-mounted-as-root i powinno być po kłopocie.
Jeśli zredukujesz użytkownika do roota, to niektóre programy, jak Dolphin właśnie, nie będą działać poprawnie. Krusader - o ile pamiętam - w tym samym momencie winien poprosić o podwyższenie uprawnień i również bez problemu dokona operacji na dyskietkach.

Zapomniałem dodać, że ten błąd w Dolphin pokazuje się po próbie kopiowania pliku na dyskietkę. A wczoraj i dziś porobiłem sobie pod Windowsem 4 dyskietki różnych producentów. Każdej z nich zrobiłem pełny format w FAT16 i nagrałem im ten sam plik tekstowy (może warte wspomnienia, że stworzony i modyfikowany cały czas na linuksie).

Odpaliłem MX Linux i po kolei wrzucałem mu te dyskietki. Cały czas używam Dolphina. On je widzi, odczytuje, otwiera plik. Jakież było moje zdziwienie, kiedy po dopisaniu kilku znaków w pliku kliknąłem zapisz, i Dolphin zapisał to bez protestów.
Ale moja radość nie trwała długo, bo po odświerzeniu widoku głównego katalogu dyskietki plik ZNIKNĄŁ.
Ręce mi już opadają....

Myślę, że może to być istotna rzecz do podkreślenia: MX Linux jest zainstalowany z HD, a Windows 11, o którym wspominam odpalam jako Live z CD, więc rzecz dzieje się na jednej i tej samej maszynie.

Muszę potestować edycję, modyfikowanie i zapis plików na tych dyskietkach pod tym Win11 dla pewności, bo zaczynają mi się rodzić myśli, że może kontroler FDD na moim mobo jest zwalony.

Cytat: mirekc w Styczeń 26, 2025, 09:45:53 AM
Cytat: r-tea w Styczeń 25, 2025, 07:33:56 PMChodzi o dostęp do dyskietek 1,44MB nagrywanych na Win98, a może nawet na Win95. Dyskietki nagrane nie teraz, lecz w TAMTYCH czasach. Pod moim windowsem spokojnie mogę je przeglądać, kasować, nagrywać, zmieniać pliki i zapisywać. Formatować itd. Pod MX Linux ciągle jakieś komunikaty i problemy.
Trzeba było tak od razu. Nie wystarczyłby Ci przypadkiem menedżer plików na prawach roota? Wprawdzie Dolphin nie lubi być tak uruchamiany, ale są inne. Ja na przykład używam Double Commandera. Piszę sudo doublecmd i wszystko śmiga.

Oto dlaczego zaczynam podejrzewać problem sprzętowy. Dlatego teraz chcę to obadać pod Windowsem, bo wcześniej tego nie robiłem. Nie używam żadnego Win na codzień. Poniżej, to jest Double Commander odpalony na prawach roota.

pavbaranov

I/O error, to błąd wejścia-wyjścia. Przyczyny mogą być różne.
Z Dolphinem i jego pracą na urządzeniach, które wymagają podwyższonych uprawnień nie tak prosto, bo ze 2-3 lata temu to wywalili i chyba jeszcze nie doczekało się to nowej implementacji. Innymi słowy - Dolphin najprawdopodobniej niczego nie zapisze, co wymaga wyższych uprawnień niż te, które ma użytkownik, który go odpalił.

melis

Dolphin można przecież uruchomić z prawami root'a i w Mx ta wtyczka jest standardowo dostępna. Przynajmniej w najnowszych iso z KDE. Ewentualnie można posłużyć się skryptem .desktop pozwalającym uruchomić jako root. Skoro chwilę wczejśniej edytowałeś zawartość dyskietek na Win 11, to raczej mało prawdopodobne, abyś po tym, zablokował fizycznie dyskietkę przed zapisem - na myśli mam switch w rogu dyskietki. Błąd wejścia wyjścia, nie koniecznie wskazuje na uszkodzenie sprzętowe, albowiem tak jest interpretowany przez system brak możliwości zapisu. Spróbuj z poziomu gparted wymazać dyskietkę, wcześniej logując się do sesji jako root ctrl+alt+F2 z poziomu usera, a nastepnie podaj dane dla root i startx.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum