Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja.
Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Autor Wątek: Athlon 300U + Radeon Vega3 = nie działa w wielu dystrybucjach...  (Przeczytany 1249 razy)

Offline Predator

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 133
  • Reputacja: +1/-1
  • Szlachetnie po...
Pomyliłem się ostatnio na forum ze stwierdzeniem że z AMD nie będzie problemówa pomyliłem dlatego że sprawdzałem laptopa w sklepie z wpiętymi pendrive'ami i bazowałem głównie na tym aby odpalił mi się instalator. Poszedł Arch, Gentoo, Manjaro i Mint więc uznałem że będzie ok.
Niestety nie, po zakupie i przyniesieniu lapka do domu, wstawiłem w miejsce HDD nowy SSD i zacząłęm bawić się w stawianie jakiegokolwiek distro.
Arch odpadł od razu (Arch z konsoli), pół dnia zmarnowane i nic. Masa błędów związanych z CPU1,CPU2 i tak dalej.
Arch z ZENinstallera natomiast postawił się lecz po aktualizacji rozsypał w mak. Ponownie problemy z GPU i CPU.
Mint natomiast dał się postawić ale padł po restarcie. Po aktualizacji systemu jednak wstał i jakoś działa, piszę że jakoś bo sprzęt nie chodzi w 100% tak jak powinien. Często zawiesza się i pomaga tylko POWER.
Siedzę już 1,5 dnia i dopiero teraz udalo mi się neta postawić aby poszukać pomocy.

Nie wiem jak to ugryźć, próbowałem ręcznej instalacji sterowników od AMD do Radeona z tego proca ... i wywala mi to:

http://pokazywarka.pl/amdgpu/

Na razie instaluję w Mint 19.3 bo tylko to udało mi się na tym postawić...
Manjaro 19.0.2 x64 Xfce (5.4.22-1)
HW: i7-8550u + ATI520

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2522
  • Reputacja: +33/-8
Odp: Athlon 300U + Radeon Vega3 = nie działa w wielu dystrybucjach...
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 29, 2020, 09:14:55 pm »
Brak jakichkolwiek, sensownych informacji, ale:
Arch odpadł od razu (Arch z konsoli), pół dnia zmarnowane i nic. Masa błędów związanych z CPU1,CPU2 i tak dalej.
Innymi słowy - w ten sposób nie potrafisz go postawić (9/10 Ty, a nie Arch winien).
Arch z ZENinstallera natomiast postawił się lecz po aktualizacji rozsypał w mak. Ponownie problemy z GPU i CPU.
Jw. System źle zainstalowany?
Mint natomiast dał się postawić ale padł po restarcie. Po aktualizacji systemu jednak wstał i jakoś działa, piszę że jakoś bo sprzęt nie chodzi w 100% tak jak powinien. Często zawiesza się i pomaga tylko POWER.
Jw., choć tu archaiczny dla tego CPU kernel.

Offline Predator

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 133
  • Reputacja: +1/-1
  • Szlachetnie po...
Odp: Athlon 300U + Radeon Vega3 = nie działa w wielu dystrybucjach...
« Odpowiedź #2 dnia: Luty 29, 2020, 09:49:58 pm »
Wasza pomocność, Pan nie szalej tak  ;D
Manjaro 19.0.2 x64 Xfce (5.4.22-1)
HW: i7-8550u + ATI520

Offline MSki

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 638
  • Reputacja: +1/-0
Odp: Athlon 300U + Radeon Vega3 = nie działa w wielu dystrybucjach...
« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 01, 2020, 07:53:17 am »
Athlon + Radeon to chyba najnieszczęśliwsza konfiguracja sprzętowa dla distr linuksowych. Od kernela 5.4 wzwyż można mówić o nieznacznej poprawie wspierania nVidii, choć Linux najbardziej "lubi się" z intelowskimi podzespołami.
Nie wiem Predator, jakie emocje Tobą "targały, że wybrałeś akurat taką "kompozycję" sprzętową ?
Który model kupiłeś ?
https://www.amd.com/en/products/apu/amd-athlon-300u
..pytam z ciekawości, a z nie potrzeby zaglądania Ci "do kieszeni"  ;)
Bo wygląda na to, że teraz będziesz bawił się instalacją kolejnych distr i umartwiał się nad swym losem, zamiast pracować na systemie.

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2522
  • Reputacja: +33/-8
Odp: Athlon 300U + Radeon Vega3 = nie działa w wielu dystrybucjach...
« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 01, 2020, 10:26:26 am »
Wasza pomocność, Pan nie szalej tak  ;D
Sam zacząłeś. Lubisz sobie z kogoś kpić, to była to ostatnia chęć pomocy Tobie z mojej strony. Bye.

@MSki - Spokojnie. Obecnie chyba każdy CPU AMD ma odpowiednie wsparcie w kernelu, jak również co najmniej znakomita większość GPU AMD (Vega 3 ma). Dodatkowo pochodzi ono bezpośrednio od zespołu AMD, które przygotowuje kod dla kernela.
« Ostatnia zmiana: Marzec 01, 2020, 11:14:42 am wysłana przez pavbaranov »

Offline ciubaka

  • Sr. Member
  • ****
  • Wiadomości: 452
  • Reputacja: +5/-1
Odp: Athlon 300U + Radeon Vega3 = nie działa w wielu dystrybucjach...
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 01, 2020, 11:27:10 am »
Niech Kolega postawi jakieś distro z nowym kernelem. Jak nie umie Archa to Manjaro albo Anarchy. A jak inne to Suse Tum albo Fedorę. Sparky któreś też ma wersję z nowym jądrem. Powodzenia.

Offline lami07

  • Global Moderator
  • Sr. Member
  • *****
  • Wiadomości: 486
  • Reputacja: +1/-0
Odp: Athlon 300U + Radeon Vega3 = nie działa w wielu dystrybucjach...
« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 01, 2020, 12:24:31 pm »
Internet twierdzi, że ''zwiechy'' systemu na athlonie 300u przestają występować na kernelu 5.5. Jesli chodzi o sparkiego to najnowsze obrazy idą z kernelem 5.4. Z kerneli 5.5 to liquorix, bądź kernel sparky. Nawygodniej APTusem można je zainstalować.
IRC - #linuxiarze.pl w sieci freenode.net
Matrix - #linuxiarze.pl w sieci matrix.org

Offline MSki

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 638
  • Reputacja: +1/-0
Odp: Athlon 300U + Radeon Vega3 = nie działa w wielu dystrybucjach...
« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 01, 2020, 12:59:13 pm »
@MSki - Spokojnie. Obecnie chyba każdy CPU AMD ma odpowiednie wsparcie w kernelu, jak również co najmniej znakomita większość GPU AMD (Vega 3 ma). Dodatkowo pochodzi ono bezpośrednio od zespołu AMD, które przygotowuje kod dla kernela.
Słowo-klucz to - chyba - w rzeczywistości, różnie z tym jest i nieraz trzeba się nieźle "nagimnastykować", bo mimo tego że sterownik jest, ale system instaluje sobie domyślny, a jak chce się zainstalować z repo ten właściwy, to system potrafi nie wstać po reboocie.


Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2522
  • Reputacja: +33/-8
Odp: Athlon 300U + Radeon Vega3 = nie działa w wielu dystrybucjach...
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 01, 2020, 01:05:18 pm »
Słowo-klucz to - chyba - w rzeczywistości, różnie z tym jest i nieraz trzeba się nieźle "nagimnastykować", bo mimo tego że sterownik jest, ale system instaluje sobie domyślny, a jak chce się zainstalować z repo ten właściwy, to system potrafi nie wstać po reboocie.
W przypadku AMD??? Sorry, wszystko co musisz mieć, to:
1. kernel w wersji wspierającej CPU oraz GPU (zasadniczo im nowszy tym lepszy),
2. firmware (najczęściej linux-firmware) - jak najnowsze - winno wspierać CPU/GPU,
3. ewentualne sterowniki ATI lub AMDGPU w zależności od GPU oraz mesa (znów - zwykle im nowsze, tym lepiej).
Reszta to konfiguracja.
Nie tak dawno na IRCu była dyskusja o tych graficznych instalatorach - i właśnie o to m.in. chodzi - często problem leży w tym, że instalator "wie lepiej" i wychodzą cyrki. Generalnie jednak AMD nie jest bardziej problematyczne od innych układów.

Offline MSki

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 638
  • Reputacja: +1/-0
Odp: Athlon 300U + Radeon Vega3 = nie działa w wielu dystrybucjach...
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 01, 2020, 01:10:01 pm »
Reszta to konfiguracja.
Nie tak dawno na IRCu była dyskusja o tych graficznych instalatorach - i właśnie o to m.in. chodzi - często problem leży w tym, że instalator "wie lepiej" i wychodzą cyrki. Generalnie jednak AMD nie jest bardziej problematyczne od innych układów.
Nie wiem czy zauważyłeś, ale właśnie o tym piszę ;)

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2522
  • Reputacja: +33/-8
Odp: Athlon 300U + Radeon Vega3 = nie działa w wielu dystrybucjach...
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 01, 2020, 01:15:30 pm »
No dobrze, tylko odpowiedz sobie: problem leży we wspieraniu danego układu przez ogólnie pojętego "linuksa", czy też w stosowanych w danej dystrybucji rozwiązaniach.

Offline MSki

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 638
  • Reputacja: +1/-0
Odp: Athlon 300U + Radeon Vega3 = nie działa w wielu dystrybucjach...
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 01, 2020, 04:11:33 pm »
Ja mam sobie coś udowadniać ? no nie żartuj, przecież wyraźnie napisałem - "bo mimo tego że sterownik jest, ale system instaluje sobie domyślny".
Ja to przećwiczyłem, instalując różne distra na sprzęcie z nVidią. Jedne distra instalowały ten sterownik poprawnie i wyświetlała się zarówno podczas uruchamiania systemu, jak i jego zamykaniu plansza nVidii, inne instalowały sterownik domyślny. Przy domyślnym podczas startu systemu wyświetlana była "mozaika podłogowa", a i laptop się później chyba bardziej grzał.

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2522
  • Reputacja: +33/-8
Odp: Athlon 300U + Radeon Vega3 = nie działa w wielu dystrybucjach...
« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 01, 2020, 04:59:37 pm »
Mówimy o AMD. NVidia to zupełnie inny przypadek.

Offline Predator

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 133
  • Reputacja: +1/-1
  • Szlachetnie po...
Odp: Athlon 300U + Radeon Vega3 = nie działa w wielu dystrybucjach...
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 01, 2020, 06:23:02 pm »
Jestem nazad, ale przeboje z tym Athlonem ... no ale jest już ok. Oczywiście kernel do bani w połowie dystrybucji. Athlon działa poprawnie na kernelu od 5.4 w górę. Zupełna padaczka na wszystkich niższych od 5.4.X.X a wpadłem na to ( sam pavku, sam...  ;)  instalując distro po "distrze" że tak to ujmę. Manjaro z lutego 2020 ma już w standardzie zainstalowane jajko 5.4.22-1 (ale wyświetla też w update że są nowsze, np. 5.5 i testowe 5.6). Na wszystkich pow. 5.4 Athlon i Vega hulają.
No i co panowie? Pewnie znowu jobów i bana zarobiłbym gdybym "znowu" namazał iż Mint i Ubuntu to ... #%$^@%#&@^#&# mać!   ;D
Athlony serii 200/300 istnieją na rynku od kiedy? W grudniu wyszła wersja 19.3 Minta i ...  oczywiście #^%$&@^%#^# @&^#& @&# mać te  %$&##&#^ąby od tworzenia tego systemu pewnie zapomniały ... że miliony ludzi na świecie ma już te Ryzeny/Athlony i inne tańsze budżetowe gady.

PS. Ten cały Athlon wcale nie jest taki zły jak piszą w benczach i reklamach. Całkiem całkiem procuś, różnice po przesiadce z i5-4300 widać gołym okiem (napisałem o 4300M bo na 8550U za krótko posiedziałem). Ogólnie mówiąc znowu jestem zadowolony ze sprzętu, jak dla mnie wystarczy. Zakup był z wyprzedaży ze sklepu z literką X. Udało mi się nabyć Lenovo 155-15 za niespełna 1249zł… (obniżona cena ze względu na jakieś niby wgięcie na ramce matrycy, no ono jest, czuć wgłębienie 3-4mm ale go nie widać). Bez tego wgłębienia stał za 1999zł więc myślę że warto było. Matryca niby 15.6 1920x1080 lecz znacznie lepsze ma kolory i ostrość aniżeli ta sama matryca (też 15.6 1920x1080) z Lenovo L540. Dziwne, co? Obie to niby TN w specs lecz ta w nowym zachowuje się jak IPS bo ostrość widzenia jest pod każdym kątem. W laptopie jest pełne PCIEx16 NVME m.2 2280 a nie jak piszą PCIEx4. Ogólnie mówiąc sprawia dobre wrażenie jak na pierwszy rzut oka, oczywiście miał SECURE BOOT na ENABLED ale łatwo poszło z odblokowaniem. AMD nie grzeje się jak i5-4300 (paste firmową a raczej termopada chińskiego zamieniłem na MX2). W środku jest dużo miejsca, można nawet powariować z montażem wyższego bo jest sporo miejsca. RAM oczywiście lutowany ale te 4GB jest DDR2400 i na kościach Hynixa. Nie żałuję zakupu, szkoda tylko że AMD nie pisze już sterowników pod nowe Radeony zintegrowane w CPU więc śnić można o choćby Win8.1. Nic na tym nie pójdzie, tylko szma.... to znaczy windows10. No ale poradziłem sobie, wgrałem moda (kastrata) z winclub'u i jeszcze pociachałem ręcznie przez NTLitePRO. Ukatrupiłem całe Security Center i jestem zdziwiony że system działa normalnie. Do tego do czego mi potrzebny - wystarczy.
Co do wirtualizacji na Athlonie o której pisałem na forum to działa wyśmienicie. AMD ma wszystko to co miał dobry Intel czyli Vtd, Vtx i oraz I/O.

Manjaro 19.0.2 x64 Xfce (5.4.22-1)
HW: i7-8550u + ATI520

Offline Piotr_1988

  • Full Member
  • ***
  • Wiadomości: 161
  • Reputacja: +1/-1
Odp: Athlon 300U + Radeon Vega3 = nie działa w wielu dystrybucjach...
« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 01, 2020, 07:20:29 pm »
Jestem nazad, ale przeboje z tym Athlonem ... no ale jest już ok. Oczywiście kernel do bani w połowie dystrybucji. Athlon działa poprawnie na kernelu od 5.4 w górę. Zupełna padaczka na wszystkich niższych od 5.4.X.X a wpadłem na to ( sam pavku, sam...  ;)  instalując distro po "distrze" że tak to ujmę. Manjaro z lutego 2020 ma już w standardzie zainstalowane jajko 5.4.22-1 (ale wyświetla też w update że są nowsze, np. 5.5 i testowe 5.6). Na wszystkich pow. 5.4 Athlon i Vega hulają.
No i co panowie? Pewnie znowu jobów i bana zarobiłbym gdybym "znowu" namazał iż Mint i Ubuntu to ... #%$^@%#&@^#&# mać!   ;D
Athlony serii 200/300 istnieją na rynku od kiedy? W grudniu wyszła wersja 19.3 Minta i ...  oczywiście #^%$&@^%#^# @&^#& @&# mać te  %$&##&#^ąby od tworzenia tego systemu pewnie zapomniały ... że miliony ludzi na świecie ma już te Ryzeny/Athlony i inne tańsze budżetowe gady.
Na Ubuntu i Mincie możesz łatwo dodać repozytoria Liquorixa i mieć najnowszy kernel i to podkręcony:
https://liquorix.net/#installUżywałem kerneli Liquorix na SparkyLinux, który bazował na Debian stable. Tymczasem w MX Linux, również bazującym na Debian stable, w repozytoriach AHS jest kernel 5.4., a jak to za mało, zawsze jest Liquorix z jeszcze nowszym kernelem, od którego dzieli kilka kliknięć.
Fedora 32
CentOS 8