Jestem nazad, ale przeboje z tym Athlonem ... no ale jest już ok. Oczywiście kernel do bani w połowie dystrybucji. Athlon działa poprawnie na kernelu od 5.4 w górę. Zupełna padaczka na wszystkich niższych od 5.4.X.X a wpadłem na to ( sam pavku, sam...

instalując distro po "distrze" że tak to ujmę. Manjaro z lutego 2020 ma już w standardzie zainstalowane jajko 5.4.22-1 (ale wyświetla też w update że są nowsze, np. 5.5 i testowe 5.6). Na wszystkich pow. 5.4 Athlon i Vega hulają.
No i co panowie? Pewnie znowu jobów i bana zarobiłbym gdybym "znowu" namazał iż Mint i Ubuntu to ... #%$^@%#&@^#&# mać!

Athlony serii 200/300 istnieją na rynku od kiedy? W grudniu wyszła wersja 19.3 Minta i ... oczywiście #^%$&@^%#^# @&^#& @&# mać te %$&##&#^ąby od tworzenia tego systemu pewnie zapomniały ... że miliony ludzi na świecie ma już te Ryzeny/Athlony i inne tańsze budżetowe gady.
PS. Ten cały Athlon wcale nie jest taki zły jak piszą w benczach i reklamach. Całkiem całkiem procuś, różnice po przesiadce z i5-4300 widać gołym okiem (napisałem o 4300M bo na 8550U za krótko posiedziałem). Ogólnie mówiąc znowu jestem zadowolony ze sprzętu, jak dla mnie wystarczy. Zakup był z wyprzedaży ze sklepu z literką X. Udało mi się nabyć Lenovo 155-15 za niespełna 1249zł… (obniżona cena ze względu na jakieś niby wgięcie na ramce matrycy, no ono jest, czuć wgłębienie 3-4mm ale go nie widać). Bez tego wgłębienia stał za 1999zł więc myślę że warto było. Matryca niby 15.6 1920x1080 lecz znacznie lepsze ma kolory i ostrość aniżeli ta sama matryca (też 15.6 1920x1080) z Lenovo L540. Dziwne, co? Obie to niby TN w specs lecz ta w nowym zachowuje się jak IPS bo ostrość widzenia jest pod każdym kątem. W laptopie jest pełne PCIEx16 NVME m.2 2280 a nie jak piszą PCIEx4. Ogólnie mówiąc sprawia dobre wrażenie jak na pierwszy rzut oka, oczywiście miał SECURE BOOT na ENABLED ale łatwo poszło z odblokowaniem. AMD nie grzeje się jak i5-4300 (paste firmową a raczej termopada chińskiego zamieniłem na MX2). W środku jest dużo miejsca, można nawet powariować z montażem wyższego bo jest sporo miejsca. RAM oczywiście lutowany ale te 4GB jest DDR2400 i na kościach Hynixa. Nie żałuję zakupu, szkoda tylko że AMD nie pisze już sterowników pod nowe Radeony zintegrowane w CPU więc śnić można o choćby Win8.1. Nic na tym nie pójdzie, tylko szma.... to znaczy windows10. No ale poradziłem sobie, wgrałem moda (kastrata) z winclub'u i jeszcze pociachałem ręcznie przez NTLitePRO. Ukatrupiłem całe Security Center i jestem zdziwiony że system działa normalnie. Do tego do czego mi potrzebny - wystarczy.
Co do wirtualizacji na Athlonie o której pisałem na forum to działa wyśmienicie. AMD ma wszystko to co miał dobry Intel czyli Vtd, Vtx i oraz I/O.