Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Windows ogłupia a może to unix/linux jest trudny

Zaczęty przez linux4ever, Marzec 24, 2026, 06:14:23 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

linux4ever

Czy windows jest dla mało myślących ?

A może to unix lub linux jest trudny ?
Linux Mint 7 GIGI Cinnamon  & Sparky Linux 8 LXQT

PomPom

Zastanów się jak to świadczy o kimś, jeżeli ocenia ludzi po systemie operacyjnym na ich komputerze.
myk byle jak jako tako

linux4ever

Nie miałem nic złego na myśli.

Chodziło mi o brak nauki w windows i podanie wszystkiego na tacy.

Jeśli kogoś uraziłem takimi tezami to przepraszam.
Linux Mint 7 GIGI Cinnamon  & Sparky Linux 8 LXQT

mirekc

Cytat: linux4ever w Marzec 24, 2026, 06:52:30 PMChodziło mi o brak nauki w windows i podanie wszystkiego na tacy.
Bzdura. Windows to skomplikowany system, (myślę, że nie mniej skomplikowany niż Linux) i jest w nim mnóstwo do nauki. Najlepszy dowód, że nikomu nie udało się skopiować tego systemu (bo REactOS w porównaniu z oryginałem to żenada). Przed sobą mam ,,biblię", wprawdzie do Windows Server, ale architektura desktopowa jest podobna, liczy 1622 strony, a to tylko podręcznik użytkownika. O wiedzy developera aplikacji czy architekta systemu nawet nie mówimy.

A że podstawy podane są ,,na tacy", tak żeby ,,zwykły" użytkownik mógł swobodnie korzystać z komputera nie zagłębiając się zbytnio w zawiłości systemu? To zaleta, nie wada. Tak właśnie powinny być projektowane systemy ,,dla ludzi".

MSki

Chyba n-ty już raz będę pisał, że mamy XXI wiek i jaki by to system nie był, to każdy powinien być intuicyjny w obsłudze. Na systemie ma użytkownik pracować, a nie ,,grzebać" w nim szukając wrażeń.
Ale to rodzi pytanie - Czy współczesne systemy operacyjne są na tyle dopracowane, że nie trzeba już przy nich ,,grzebać" ?

Może ja się nie znam na tyle, aby wypowiadać tak kategoryczne stwierdzenia, ale Linux poszedł w obszarze bezpieczeństwa o krok dalej niż Windows, bo jądrem systemu wokół którego budowana jest cała reszta jest kernel, który podlega głównie ciągłym zmianom i usprawnieniom właśnie w dziedzinie bezpieczeństwa.
Konkurencyjny dla Linuksa system (chyba) dopiero teraz postawił nacisk na swoje bezpieczeństwo i bezpieczną pracę użytkowników - https://support.microsoft.com/pl-pl/windows/zabezpieczenia-urz%C4%85dzenia-w-aplikacji-zabezpieczenia-windows-afa11526-de57-b1c5-599f-3a4c6a61c5e2

Podobnie ma się sprawa z Androidem, w którym każde kolejne wydanie to położenie nacisku na bezpieczeństwo.
Android to przecież też Linux - czy też tak zawzięcie ,,grzebiecie" w tym systemie (korzystając z linii komend), czy tylko ustawiacie za pomocą GUI (Ustawienia) działanie mobilnego systemu pod siebie ?
Jeśli kaczka, to tylko w buraczkach.

mirekc

Cytat: MSki w Dzisiaj o 10:18:17 AMChyba n-ty już raz będę pisał, że mamy XXI wiek i jaki by to system nie był, to każdy powinien być intuicyjny w obsłudze. Na systemie ma użytkownik pracować, a nie ,,grzebać" w nim szukając wrażeń.
Howgh!
CytatAle to rodzi pytanie - Czy współczesne systemy operacyjne są na tyle dopracowane, że nie trzeba już przy nich ,,grzebać" ?
Nie są. Ja rozróżniam systemy które są tego bliższe, i te które są jakby trochę dalej. Wydaje mi się, że najbardziej intuicyjne i wymagające najmniej ,,grzebania" są systemy Apple, dzięki wizjonerskiej postawie Stevena Jobsa (jak dalej będzie to inna sprawa), ale o tym to może niech @PomPom się wypowie.

MSki

Cytat: mirekc w Dzisiaj o 10:55:57 AMWydaje mi się, że najbardziej intuicyjne i wymagające najmniej ,,grzebania" są systemy Apple, dzięki wizjonerskiej postawie Stevena Jobsa
A mnie się wydaje, że najbardziej intuicyjne i nie wymagające ,,grzebania" są systemy o zamkniętym kodzie dostępu.

GPT 4.1 nano

,,Systemy operacyjne o zamkniętym kodzie dostępu to takie, których kod źródłowy jest chroniony i dostępny tylko dla producenta lub wybranych osób. Do najpopularniejszych należą:

Microsoft Windows (np. Windows 10, Windows 11)
macOS (system operacyjny Apple dla komputerów Mac)
iOS (system dla urządzeń Apple, takich jak iPhone)
Android (w wersjach zamkniętych, np. wersje dostarczane przez producentów urządzeń)
Solaris (od Oracle)
IBM z/OS (system operacyjny dla dużych systemów mainframe)
Symbian (w starszych urządzeniach mobilnych, choć obecnie rzadko używany)
QNX (system operacyjny czasu rzeczywistego, stosowany w embedded systems)
Warto zaznaczyć, że wiele z tych systemów jest komercyjnych i ich kod źródłowy jest chroniony prawami autorskimi, co oznacza, że użytkownicy nie mają dostępu do pełnego kodu źródłowego."

,,  - prawy Alt+v

Jeśli kaczka, to tylko w buraczkach.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum