Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Windows ogłupia a może to unix/linux jest trudny

Zaczęty przez linux4ever, Marzec 24, 2026, 06:14:23 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

linux4ever

Czy windows jest dla mało myślących ?

A może to unix lub linux jest trudny ?
Linux Mint 7 GIGI Cinnamon  & Sparky Linux 8 LXQT

PomPom

Zastanów się jak to świadczy o kimś, jeżeli ocenia ludzi po systemie operacyjnym na ich komputerze.
myk byle jak jako tako

linux4ever

Nie miałem nic złego na myśli.

Chodziło mi o brak nauki w windows i podanie wszystkiego na tacy.

Jeśli kogoś uraziłem takimi tezami to przepraszam.
Linux Mint 7 GIGI Cinnamon  & Sparky Linux 8 LXQT

mirekc

Cytat: linux4ever w Marzec 24, 2026, 06:52:30 PMChodziło mi o brak nauki w windows i podanie wszystkiego na tacy.
Bzdura. Windows to skomplikowany system, (myślę, że nie mniej skomplikowany niż Linux) i jest w nim mnóstwo do nauki. Najlepszy dowód, że nikomu nie udało się skopiować tego systemu (bo REactOS w porównaniu z oryginałem to żenada). Przed sobą mam ,,biblię", wprawdzie do Windows Server, ale architektura desktopowa jest podobna, liczy 1622 strony, a to tylko podręcznik użytkownika. O wiedzy developera aplikacji czy architekta systemu nawet nie mówimy.

A że podstawy podane są ,,na tacy", tak żeby ,,zwykły" użytkownik mógł swobodnie korzystać z komputera nie zagłębiając się zbytnio w zawiłości systemu? To zaleta, nie wada. Tak właśnie powinny być projektowane systemy ,,dla ludzi".

MSki

Chyba n-ty już raz będę pisał, że mamy XXI wiek i jaki by to system nie był, to każdy powinien być intuicyjny w obsłudze. Na systemie ma użytkownik pracować, a nie ,,grzebać" w nim szukając wrażeń.
Ale to rodzi pytanie - Czy współczesne systemy operacyjne są na tyle dopracowane, że nie trzeba już przy nich ,,grzebać" ?

Może ja się nie znam na tyle, aby wypowiadać tak kategoryczne stwierdzenia, ale Linux poszedł w obszarze bezpieczeństwa o krok dalej niż Windows, bo jądrem systemu wokół którego budowana jest cała reszta jest kernel, który podlega głównie ciągłym zmianom i usprawnieniom właśnie w dziedzinie bezpieczeństwa.
Konkurencyjny dla Linuksa system (chyba) dopiero teraz postawił nacisk na swoje bezpieczeństwo i bezpieczną pracę użytkowników - https://support.microsoft.com/pl-pl/windows/zabezpieczenia-urz%C4%85dzenia-w-aplikacji-zabezpieczenia-windows-afa11526-de57-b1c5-599f-3a4c6a61c5e2

Podobnie ma się sprawa z Androidem, w którym każde kolejne wydanie to położenie nacisku na bezpieczeństwo.
Android to przecież też Linux - czy też tak zawzięcie ,,grzebiecie" w tym systemie (korzystając z linii komend), czy tylko ustawiacie za pomocą GUI (Ustawienia) działanie mobilnego systemu pod siebie ?
Jeśli kaczka, to tylko w buraczkach.

mirekc

Cytat: MSki w Dzisiaj o 10:18:17 AMChyba n-ty już raz będę pisał, że mamy XXI wiek i jaki by to system nie był, to każdy powinien być intuicyjny w obsłudze. Na systemie ma użytkownik pracować, a nie ,,grzebać" w nim szukając wrażeń.
Howgh!
CytatAle to rodzi pytanie - Czy współczesne systemy operacyjne są na tyle dopracowane, że nie trzeba już przy nich ,,grzebać" ?
Nie są. Ja rozróżniam systemy które są tego bliższe, i te które są jakby trochę dalej. Wydaje mi się, że najbardziej intuicyjne i wymagające najmniej ,,grzebania" są systemy Apple, dzięki wizjonerskiej postawie Stevena Jobsa (jak dalej będzie to inna sprawa), ale o tym to może niech @PomPom się wypowie.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum