Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Dlaczego należy omijać minta szerokim łukiem

Zaczęty przez linux4ever, Lipiec 19, 2025, 01:01:06 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

pavbaranov

Cytat: jaszek7777 w Wrzesień 22, 2025, 10:28:46 AM<CUT> Simple-Scan  <CUT> w Mint jest dodany, w KDE Fedory nie jest i już są trywialne i śmieszne problemy, bo z pierdołami a nie z istotnymi rzeczami.

Nie będę komentował Twojego "klasycznego" sposobu myślenia, albowiem skupmy się na dystrybucjach. Oczywiście, że w KDE Fedory Simple-Scan nie musi być dodany. KDE rozwija 3 (z czego 2 są wydawane jako "stable") aplikacje służące do skanowania. Może powiesz mi zatem po jaką cholerę w KDE instalować program z GNOME? Inna sprawa, że w ogóle po jaką cholerę instalować na siłę program komuś, kto w ogóle skanera nie ma. Tak trudno jest doinstalować jakąkolwiek aplikację, gdy jest ona potrzebna? No tak - pomyśleć trzeba.

Cytat: jaszek7777 w Wrzesień 22, 2025, 10:28:46 AMBardziej mnie zdumiewa porównanie Minta do XP, systemu, który od lat nie jest wspierany i nie pozwala nawet na używanie aktualnej wersji przeglądarki, nie mówiąc już o zainstalowaniu jakichkolwiek sterowników, czy nawet posiadaniu. Chyba nie muszę jeszcze bardziej rozwijać tej myśli.
Gdybyś przeczytał dokładnie to co piszę, to byś wiedział dlaczego. Ale raz jeszcze. Co najmniej w przeszłości, Mint głosił, że wspiera KDE4 (czyli również Qt4). Wówczas, gdy wsparcie zarówno dla Qt4, jak i KDE4 zostało przez ich deweloperów zakończone. Biblioteki te nie dostawały nawet poprawek bezpieczeństwa. Mint mimo to głosił, że to wspiera, jednocześnie nawet nie pokusił się o sforkowanie do swoich serwerów źródeł Qt4 i KDE4. Mam zatem pytanie: jak? Bo dla mnie to po prostu wciskanie użytkownikom kitu.
Mint nie wspiera także całego core swojego systemu. Jeśli zatem problem zaistnieje po stronie core, ale będzie się ukazywać wyłącznie w Mint, to nawet jeśli w core to naprawią, to Mint nie dorzuci tego patcha, bowiem nie będzie miał do czego.
Ot, wybitny system.

Cytat: jaszek7777 w Wrzesień 22, 2025, 10:28:46 AM
Cytat: MSki w Wrzesień 20, 2025, 04:40:05 PMTylko że Wayland nie jest żadną nowością i świetnie działa np. na Ubuntu 22.04 LTS, który swoją premierę miał w 2022 roku.
I gdzie świetnie działa, to długo byś nie wymieniał. No bo co? Gnome, KDE, i...? Może nie jestem na bieżąco, ale nic mi nie wiadomo o tym, żeby działał np. w popularnym Xfce. Jeszcze w minionym roku bywały problemy z uruchamianiem w tej sposób niektórych rzeczy, więc pisanie że jest to gotowy w 100% produkt od dawna (tak rozumiem ten post) jest mijaniem się jednak z faktami. Jeśli nawet jest, to od bardzo niedawna.
Stawiasz świat do góry nogami. Wayland jest gotowy, o czym świadczy m.in. właśnie to, że GNOME, KDE (i całkiem sporo innych) na nim pracuje. I to w istocie od dawna. To, że np. XFCE nie - to jest problem leżący po stronie XFCE, a nie Waylanda.

Cytat: jaszek7777 w Wrzesień 22, 2025, 10:28:46 AM
Cytat: pavbaranov w Wrzesień 21, 2025, 10:52:54 PMJa nie mówię, że Mint "nie działa", piszę jedynie, że deweloperzy tego "cudu" kłamią na potęgę

O, czyli jednak działa. No to dlaczego omijać szerokim łukiem? Można napisać - ma wady, jest nienowoczesny, przestarzały, ale żeby od razu omijać? A może wystarcza? <CUT>
Masz napisane wyżej: praktycznie nie spełnia on nawet standardu forka. Ot, nakładka na Ubuntu (lub Debiana).

Używasz - Twoja sprawa. Twój wybór. Nic mi do niego. Niemniej jednak, jako użytkownik różnych dystrybucji linuksa od ćwierć wieku, mniej lub bardziej związany z tym środowiskiem i doprawdy wiele czasu (zwłaszcza w przeszłości) spędzający na próbach pomocy innym użytkownikom, zaangażowany w różne projekty linuksowe, gdy jakaś osoba pyta mnie o dystrybucję, którą mógłbym polecić, to na pewno nie będzie to Mint. Natomiast, jeśli pyta, którą omijać szerokim łukiem, to tu na pewno m.in. Mint się znajdzie (nie nie będzie on jedyną dystrybucją, której używania będę odradzać).
Przyczyny - masz wyżej.

PS: Spośród środowisk, to Mint od siebie dodaje wyłącznie Cinnamon. Jeśli miałbym komuś polecić oparty o deb system z Cinnamon, to pewnie poleciłbym Ubuntu w tej wersji. Pozostałe dwie wersje Minta (XFCE i MATE) - wg mnie nie mają już kompletnie żadnego sensu.
CachyOS (niekiedy mocno zmiksowany z Arch), Plasma (zawsze najnowsza, a niekiedy beta/RC). linux-cachyos.

jaszek7777

Cytat: pavbaranov w Wrzesień 22, 2025, 12:33:22 PMOczywiście, że w KDE Fedory Simple-Scan nie musi być dodany
Pytanie co się rozumie przez dobrą dystrybucję, a co przez złą. Z powodów raczej zrozumiałych zdania będa podzielone, bo oczekiwania odbiorców są różne. Czy dobra jest ta, która zapewnia płynne animacje i lepsze wrażenia (a bo najwyżej skaner podłączę kablem), czy ta, która zaraz po instalacji potrafi zeskanować kartkę papieru na w pełni wspieranym przez Linux urządzeniu (a bo przecież nie mam gamingowego sprzętu). Przecież obie mogą być i dobre, i złe, zależy od odbiorcy :)

Cytat: pavbaranov w Wrzesień 22, 2025, 12:33:22 PMInna sprawa, że w ogóle po jaką cholerę instalować na siłę program komuś, kto w ogóle skanera nie ma

Po jaką cholerę wdrażać komuś Waylanda, jeśli ktoś nie potrzebuje? Tak trudno zmienić dystrybucję? To jak widać średni argument. Bo jednak Fedora wraz z KDE dostarcza program, ale ten nie działa (czy też integracja z systemem leży) i wita bugiem na takiej przecież pierdole.  Jakby Mint wdrożył Wayland, ale byłby niedopracowany, też byś narzekał :) A tak coś tam dłubią, jest do wyboru w ekranie logowania, ale napisali wyraźnie, że to eksperyment.

Cytat: pavbaranov w Wrzesień 22, 2025, 12:33:22 PMMasz napisane wyżej: praktycznie nie spełnia on nawet standardu forka. Ot, nakładka na Ubuntu (lub Debiana).

To więc dlaczego to akurat Minta należy omijać szerokim łukiem? Idąc tą logiką należałoby cofnąć się do Ubuntu lub Debiana. A tu już są zupełnie inne filozofie - Debian ma określoną filozofię, a np. Arch również określoną, skrajnie odemienną. Wersje oparte na nich też tym samym się różnią. Jest np. Ubuntu, który mrozi pakiety i dostarcza konkretne jądro, a jest np. Manjaro, który aktualizuje "na wariata" i jak użytkownik nie rozumie co klika to system szybko się wywraca. I to jest ten wybór. I moje zdanie na temat Manjaro jest surowe właśnie m. in. dlatego. Ale wiem, że ma to też zalety. Dlatego nie rzucam się rejtanem i nie ogłaszam wszem i wobec "Omijajcie szerokim łukiem Manjaro!!!".

Cytat: pavbaranov w Wrzesień 22, 2025, 12:33:22 PMGdybyś przeczytał dokładnie to co piszę, to byś wiedział dlaczego. Ale raz jeszcze. Co najmniej w przeszłości, Mint głosił, że wspiera KDE4 (czyli również Qt4)

Przeczytałem dokładnie, ale nawet nie komentowałem, bo piszesz o wydarzeniach sprzed chyba dekady. Hello, mamy 2025 rok :)  To jak ja zacząłbym teraz narzekać na dzisiejszego Windowsa, że kiedyś na XP miałem takiego robaka, że nawet format dysku nie pomagał :)

Swoją drogą Mint jest dobrą nakładkę na Ubuntu, bo jednak poprawia kilka kuriozalnych pomysłów Canonnical, a przecież nie za bardzo coś jest w  stanie popsuć (sam wyjaśniłeś wyżej dlaczego i to kilkukrotnie). Usunęli choćby kontrowersyjne SNAPy, dostarczają zamknięte kodeki już w czasie instalacji, mega ułatwiają wymianę plików (Warpinator) oraz dostarczają środowisko graficzne bez dziesiątek przełączników w opcjach, które jest dosłownie "czarno na białym" (lub odwrotnie, zależnie od koloru motywu). Ten menadżer sterowników jeśli się nie mylę też jest Minta? Ale zaznaczam, że tu pewności nie mam.

Cytat: pavbaranov w Wrzesień 22, 2025, 12:33:22 PMUżywasz - Twoja sprawa. Twój wybór. Nic mi do niego. Niemniej jednak, jako użytkownik różnych dystrybucji linuksa od ćwierć wieku, mniej lub bardziej związany z tym środowiskiem i doprawdy wiele czasu (zwłaszcza w przeszłości) spędzający na próbach pomocy innym użytkownikom, zaangażowany w różne projekty linuksowe
I zastanawiam się czy tu nie leży problem - piszesz "przeszłość". Sprawdź może Minta dzisiaj, choćby na wirtualnej maszynie, dzisiaj. Jest ku temu okazja - np. wersja LMDE 7 beta. Poważnie mówię. Wyciągniesz może nowe wnioski.

pavbaranov

Cytat: jaszek7777 w Wrzesień 22, 2025, 01:18:42 PMPo jaką cholerę wdrażać komuś Waylanda, jeśli ktoś nie potrzebuje?
Istnieje olbrzymia różnica pomiędzy dodawaniem do dystrybucji aplikacji, które instalują się komuś, czy on tego chce, czy nie, czy potrzebuje tego, czy też nie, a instalacją składnika systemu.
Równie dobrze mógłbyś zadać pytanie o dowolny składnik core systemu z kernelem włącznie :D
Instalacja, czy też wdrażanie Waylanda jest:
- dla dystrybucji - konieczne z uwagi np. na chęć oferowania środowiska, które jego wymaga,
- dla deweloperów DE jest to ich decyzja; czy chcesz się z tym pogodzić, czy też nie, dni Xów są już policzone, a przyszłość - jeśli jakaś alternatywa się nie pojawi - należy do Waylanda; to, że w Mint nie potrafią sobie (jak na razie) poradzić z implementacją tej technologii w Cinnamonie, nie spowoduje, że Wayland systematycznie nie będzie nam zastępować Xy.

Cytat: jaszek7777 w Wrzesień 22, 2025, 01:18:42 PMBo jednak Fedora wraz z KDE dostarcza program, ale ten nie działa (czy też integracja z systemem leży) i wita bugiem na takiej przecież pierdole. 
To używaj skanpage, skanlite, czy - jeśli dostępna - kooka (bo z tego najlepsza). Uparłeś się na jednym programie, z zupełnie odmiennego środowiska niż Plasma i z tego wywodzisz jakieś tezy.

Cytat: jaszek7777 w Wrzesień 22, 2025, 01:18:42 PMJakby Mint wdrożył Wayland, ale byłby niedopracowany, też byś narzekał :)
Skąd w ogóle przypuszczenie, że Wayland jest niedopracowany? Masz jakiekolwiek środowisko, które w nim pracuje? Pracujesz na nim? Wątpię.
Cytat: jaszek7777 w Wrzesień 22, 2025, 01:18:42 PMTo więc dlaczego to akurat Minta należy omijać szerokim łukiem?
Napisałem wyraźnie, ale Ty nie potrafisz tego przeczytać: otóż dlatego, że okłamują swoich użytkowników. I dla mnie to wystarcza. Raz naruszone moje zaufanie do dystrybucji już nigdy nie będzie do naprawienia.

Cytat: jaszek7777 w Wrzesień 22, 2025, 01:18:42 PMIdąc tą logiką należałoby cofnąć się do Ubuntu lub Debiana.
I oba te rozwiązania - wg mnie - są zdecydowanie lepsze. W jednej i drugiej dystrybucji deweloperzy mają pod opieką cały system i znają się na tym co robią. Nie można tego powiedzieć o deweloperach Minta.

Cytat: jaszek7777 w Wrzesień 22, 2025, 01:18:42 PMPrzeczytałem dokładnie, ale nawet nie komentowałem, bo piszesz o wydarzeniach sprzed chyba dekady. Hello, mamy 2025 rok :) 
Hello - zerknij w serwery Minta ;D, Hello - jakie znaczenie ma, czy wciskają kit 10 lat temu, czy teraz? Dasz każdemu użytkownikowi gwarancję, że nie wcisną raz jeszcze?

Cytat: jaszek7777 w Wrzesień 22, 2025, 01:18:42 PMSprawdź może Minta dzisiaj, choćby na wirtualnej maszynie, dzisiaj. Jest ku temu okazja - np. wersja LMDE 7 beta. Poważnie mówię. Wyciągniesz może nowe wnioski.
Sorry, ale nie mam zamiaru sprawdzać tego systemu. Mam od wielu lat inny i jemu będę wierny. Modelowi, na jakim opiera się Mint - nigdy natomiast nie uwierzę.
CachyOS (niekiedy mocno zmiksowany z Arch), Plasma (zawsze najnowsza, a niekiedy beta/RC). linux-cachyos.

Yattaman

Cytat: pavbaranov w Dzisiaj o 09:51:56 AM
CytatJakby Mint wdrożył Wayland, ale byłby niedopracowany, też byś narzekał 
Skąd w ogóle przypuszczenie, że Wayland jest niedopracowany? Masz jakiekolwiek środowisko, które w nim pracuje? Pracujesz na nim? Wątpię.
Wayland jest bardziej "dopracowany" niż X-y - polecam popracować na nim (szczególnie na laptopie).

Cytat: pavbaranov w Dzisiaj o 09:51:56 AM
CytatIdąc tą logiką należałoby cofnąć się do Ubuntu lub Debiana.
I oba te rozwiązania - wg mnie - są zdecydowanie lepsze. W jednej i drugiej dystrybucji deweloperzy mają pod opieką cały system i znają się na tym co robią. Nie można tego powiedzieć o deweloperach Minta.
Nawet osoby zajmujące się forum Minta "wylewają na niego pomyje" - także ten 😉

Dalej zachwycacie się Mintem, "bo najlepszy dla nowych", "bo najłatwiejszy w obsłudze", "bo podobny do Windows", bo coś tam jeszcze...
Nie jest. Nie jest "podobny", nie jest "najłatwiejszy w obsłudze" i "nie jest najlepszy dla nowych"...

Przysłowiowy "Kowalski", używa go do pierwszego błędu, który zobaczy i nie może rozwiązać i "daje sobie spokój. Głosi potem wszem i wobec, że Linux to syf. Dlatego, że szukanie rozwiązań jest czasami kuriozalne.

Osoby "bardzo blisko związane" z tym distro sami mówią o nim źle.

Wielokrotnie powielane mity o "super distro Mint - lekarstwo na przejście z Windows", są bez sensu.
Distro jakich wiele, Owszem Cinnamon jest nawet fajny po lekkiej konfiguracji i tyle. Niech zajmą się środowiskiem DE i wtedy będą mieli większą popularność i lepszą opinię...

Bez urazy, bo nikogo obrazić ani urazić nie chcę, ale sam tego używałem wielokrotnie i godziłem się "na babole" bo "Linux tak ma" - guzik! Nie ma! 😉

Pozdrowionka 😁
Na moim PC CachyOS dostał dożywocie – za dobre sprawowanie i nie ma szans na apelację 😎🔥

jaszek7777

Cytat: pavbaranov w Dzisiaj o 09:51:56 AMUparłeś się na jednym programie, z zupełnie odmiennego środowiska niż Plasma i z tego wywodzisz jakieś tezy
Cytat: pavbaranov w Dzisiaj o 09:51:56 AMMasz jakiekolwiek środowisko, które w nim pracuje? Pracujesz na nim? Wątpię.
Nawet nie wiem jak podjąć dyskusję, bo kolejny raz utwierdzasz mnie w przekonaniu, że masz z góry ustalone zdanie i w każdym poście wyłapujesz tylko to, co pasuje do Twojej tezy sprzed dekady, a resztę wymyślasz. Nie, nie uparłem się na jednym, kliknąłem to, co mi dostarczono. Po 5 minutach zmieniłem, co napisałem. Tak, pracuję - używam KDE i Hyprland, oba na Fedorze. Swpją drogą słowo "wątpię", każe mi przypuszczać, że być może z racji tego, że pracuję na Mincie w domu i firmie, uważasz mnie za głupszego od siebie.  Ale to tylko moja opinia.
Cytat: Yattaman w Dzisiaj o 11:55:59 AMNawet osoby zajmujące się forum Minta "wylewają na niego pomyje" - także ten 😉
Osoby(osoba) zajmujące się forum Mint piszą różne rzeczy, sądzę, że łatwiej byłoby zamknąć tę stronę niż ją tak prowadzić. I nie chodzi o cenzurę, jest dużo miejsc do narzekania, choćby tu. Ja też mogę dzisiaj założyć sobie stronę o np.  CachyOS i zacząć po nim jeździć, wykorzystując logo projektu, nazwę, bliźniaczą domenę, itp. Fajnie by było, czy byłaby awantura? Potraktowalibyście to jako poważne zachowanie dorosłego człowieka? Jakimi przywarami byście mnie określili? Było wiele polskich stron o projektach, które albo nie są już aktualizowane, albo wygasł hosting i domena. A tu jakaś taka upartość, że aż człowiek się zastanawia, czy to nie jakieś napięcia natury osobistej z Clemem :)

A propos - czy osoby prowadzące to forum o Mincie nie mają przypadkiem swojej wersji Minta, przeróbki? Nie wydają czegoś takiego? :)

Yattaman

Cytat: jaszek7777 w Dzisiaj o 12:32:58 PMJa też mogę dzisiaj założyć sobie stronę o np.  CachyOS i zacząć po nim jeździć, wykorzystując logo projektu, nazwę, bliźniaczą domenę, itp. Fajnie by było, czy byłaby awantura?
Tak, ale akurat forum Minta to nie jest od wczoraj...

Cytat: jaszek7777 w Dzisiaj o 12:32:58 PMA propos - czy osoby prowadzące to forum o Mincie nie mają przypadkiem swojej wersji Minta, przeróbki? Nie wydają czegoś takiego? :)
Nie wiem, aż tak głęboko nie wchodzę, ale jeśli tak, to jest: "przeróbka przeróbki z przeróbki" 😁

Ja nie pisze, żeby "nie używać", tylko żeby z Minta nie robić "systemu idealnego dla każdego" bo zwyczajnie nim nie jest i nigdy nie będzie - bo:
1. nie ma systemu idealnego
2. są lepsze na start dla "Kowalskiego"
3. patrz punkt 1.
Na moim PC CachyOS dostał dożywocie – za dobre sprawowanie i nie ma szans na apelację 😎🔥

jaszek7777

Yattaman, akurat Twoje argumenty są akurat konstruktywne :) Napisałem tu bardziej z powodów postów pavbaranov, które urzekły mnie swoją powtarzalnością i stylem :)

Yattaman

Cytat: jaszek7777 w Dzisiaj o 12:54:32 PMYattaman, akurat Twoje argumenty są akurat konstruktywne :) Napisałem tu bardziej z powodów postów pavbaranov, które urzekły mnie swoją powtarzalnością i stylem :)
no to w takim razie biorę popcorn i obserwuję dalej dyskusję 😁

jaszek7777

Cytat: Yattaman w Dzisiaj o 12:43:24 PM2. są lepsze na start dla "Kowalskiego"
To też sprawa dyskusyjna. Trzeba pamiętać, że - czy to się komuś podoba, czy nie - Ubuntu i Mint mają ogromną społeczność, w Polsce zapewne największą. Doliczając Debiana z całą pewnością największą. Jest ogrom polskojęzycznych poradników, wątków (ktoś zawsze wcześniej spotkał się z danym problemem), itp. Ogólnie więc uważam, że - zaznaczam MOIM ZDANIEM - żadna inna dystrybucja niż oparta na Debianie nie jest odpowiednia dla początkującego "Kowalskiego". Żadna. Ale mam tez inne przykłady z praktyki:

1. Manjaro - system pyta o instalację pakietu biurowego, pytając który (jest wybór). Człowiek wybiera np. LibreOffice, a tu choć chwilę wcześniej wybrało się polski język instalacji pakiet instaluje się po angielsku. Trzeba spolszczać, co tu nie jest tak proste jak w Ubuntu/Mint. A gdy pobrałem dodatkowe pakiety, te się nie aktualizowały potem. Dodatkowo ciężki menadżer oprogramowania, dla wielu może nie być zrozumiała opcja "Zbuduj" zamiast "Instaluj". Trzeba wybierać zależności, pilnować. Drukarka też nie ruszyła, z listy drukarek mojej nie było. Po wyborze podobnej wersji z listy drukarka ruszyła, ale skaner nie. Ta drukarka jest w pełni wspierana przez Linux, w Mint wykrywana jest jako sieciowa, drukuje i skanuje po WiFi nawet z systemu uruchomionego w wersji LIVE z USB. Modem WiFi na krótko padł po aktualizacji jądra (dają bardzo nowe). Próbowałem naprawiać wgrywając sterowniki z AUR, ale nie pomogło. Ręczne wybranie niższego, ale LTS, jest rozwiązaniem bez sensu, bo po co w takim razie Manjaro, skoro jądro stare?

2. Zorin OS - ni to GNOME, ni to KDE, dużo cięższe to było na moich komputerach niż Cinnamon. Zajmowało więcej RAM. Niektóre opcje bardziej zintegrowane z systemem (jak np. KDE CONNECT, tu ZORIN CONNECT) niż w Mint, ale marny to plus w porównaniu z resztą. Jajko stare, nawet Mint ma nowsze (teraz 6.14). Nie sprawdzałem, ale podejrzewam, że podmiana jajka trudniejsza niż w Mint, w Mint jest do tego super narzędzie.

3. Fedora - tu naprawdę nieźle, ale nie bez wad. Pakiet LibreOffice po instalacji po angielsku (kuriozum). Przy moim ostatnim kontakcie nie tak dawno temu w biurze crashował domyślny i dostarczony w na start program do skanowania. Na 2 komputerach i dwóch różnych pendrive. Tak, sprawdziłem md5sum. Podmiana go rozwiązała problem, ale to kuriozum, żeby w takim systemie (Fedora to już przecież nie projekt-krzak) zawiodła taka pierdoła. Zajmuje mi to nadzwyczaj sporo RAM zaraz po starcie (KDE), również na Hyprland sporo RAM.

4. Ubuntu - dawno nie miałem kontaktu, ale swego czasu ani nie dostarczali pełnych kodeków, ani nie informowali o tym w czasie instalacji. Nie wiem, czy nadal tak jest, ale trzeba było wcześniej ręcznie to doinstalować. To właśnie m. in. to robi instalator Minta.

5. Pop!_OS - oj, trzeba się przyzwyczaić do domyślnego GNOME.

To już AntiX jest bardziej gotowy po instalacji niż wszystkie powyższe.

Można wymieniać i wymieniać. To rzeczy z tego roku, nie sprzed wielu lat.

A Mint właśnie działa po instalacji. Najsłabszym ogniwem tego projektu - też MOIM ZDANIEM - jest środowisko, a w zasadzie brak KDE. Sądzę, a nawet jestem pewien, że gdyby mieli wersję z KDE, marudzenia (oczywiście konstruktywnego) byłoby mniej.

I żeby nie było - gdybym miał wymieniać problemy rangi tej samej jakie Wy wymieniacie w Mint, to lista byłaby dłuższa. Skupiłem się na rzeczach trywialnych, pierdołach. Że aż szok, że coś takiego może nie działać.

Obecnie mam na PC Minta normalnego, a na lapkach LMDE. Pewnie docelowo będzie już tylko LMDE, bo dziedziczenie rozwiązań i błędów Ubuntu wydaje się bez sensu.

linux4ever

@jaszek7777 Mint działa spoko ale nie interesuje się pakietami i bierze je od dystrybucji matki.

Nic nie ulepsza sam i sam nic nie naprawia.

Stąd większość wylewa pomyje nikt nie chce polecić i koło się zamyka.

Ma to być jedynie nakładka na Ubuntu i Debiana.
"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

Yattaman

Cytat: jaszek7777 w Dzisiaj o 03:59:39 PMTrzeba pamiętać, że - czy to się komuś podoba, czy nie - Ubuntu i Mint mają ogromną społeczność, w Polsce zapewne największą. Doliczając Debiana z całą pewnością największą.
Bez wątpienia się zgadzam.

Cytat: jaszek7777 w Dzisiaj o 03:59:39 PMJest ogrom polskojęzycznych poradników, wątków (ktoś zawsze wcześniej spotkał się z danym problemem), itp.
Uwierz mi na słowo: nie zawsze 😉

Cytat: jaszek7777 w Dzisiaj o 03:59:39 PMOgólnie więc uważam, że - zaznaczam MOIM ZDANIEM - żadna inna dystrybucja niż oparta na Debianie nie jest odpowiednia dla początkującego "Kowalskiego". Żadna.
Niestety, MOIM ZDANIEM jest inaczej.

Cytat: jaszek7777 w Dzisiaj o 03:59:39 PM4. Ubuntu - dawno nie miałem kontaktu, ale swego czasu ani nie dostarczali pełnych kodeków, ani nie informowali o tym w czasie instalacji.
Nie pamiętam już dokładnie, ale informacja chyba była. Coś kojarzę, że przez jakiś czas można było zaznaczyć "sterowniki własnościowe" podczas instalacji i doinstalował również kodeki o czym była stosowna informacja. Ale ręki nie dam uciąć. 😁

Cytat: jaszek7777 w Dzisiaj o 03:59:39 PMNajsłabszym ogniwem tego projektu - też MOIM ZDANIEM - jest środowisko
Środowisko najgorsze przecież nie jest. Dopracować i wspomagać w innych distro i byłoby git. Przykład: MOIM ZDANIEM lepiej Cinnamon działa w CachyOS niż w Mint😁
Jakby mieli SWOJE aplikacje do pewnych rozwiązań, byłoby kompletne i myślę, że bardzo chętnie wybierane przez wielu...

Cytat: jaszek7777 w Dzisiaj o 03:59:39 PMObecnie mam na PC Minta normalnego, a na lapkach LMDE. Pewnie docelowo będzie już tylko LMDE, bo dziedziczenie rozwiązań i błędów Ubuntu wydaje się bez sensu.
Ubuntu poszło w złą stronę. Mint podąża (czy chce czy nie) razem z nim - wolniej, ale podąża...

Yattaman

Cytat: linux4ever w Dzisiaj o 04:06:28 PMNic nie ulepsza sam i sam nic nie naprawia.
Dokładnie tak.

Cytat: linux4ever w Dzisiaj o 04:06:28 PMMa to być jedynie nakładka na Ubuntu i Debiana.
Jednak urosło do rangi "super distro" i sami nie wyprowadzili ludzi z błędu, tylko lecieli "na fali" 😁

jaszek7777

Cytat: Yattaman w Dzisiaj o 04:17:35 PMUbuntu poszło w złą stronę. Mint podąża (czy chce czy nie) razem z nim - wolniej, ale podąża...
Ale przecież LMDE nie ma nic wspólnego z Ubuntu...
Cytat: Yattaman w Dzisiaj o 04:17:35 PMNie pamiętam już dokładnie, ale informacja chyba była. Coś kojarzę, że przez jakiś czas można było zaznaczyć "sterowniki własnościowe"
Może zamieszanie wynika z tego, że używałem Xubuntu, było to w czasach Unity, czyli jak dla mnie tragedii. Na pewno w Xubuntu musiałem doinstalowywać ręcznie, choćby obsługę szyfrowanych płyt CD/DVD, to na 100%.

pavbaranov

Cytat: jaszek7777 w Dzisiaj o 12:32:58 PMNawet nie wiem jak podjąć dyskusję, bo kolejny raz utwierdzasz mnie w przekonaniu, że masz z góry ustalone zdanie i w każdym poście wyłapujesz tylko to, co pasuje do Twojej tezy sprzed dekady, a resztę wymyślasz.
Nawet nie wiem jak podjąć dyskusję z kimś, kto nie ma pojęcia o dystrybucji, o której dyskutuje.
I może na tym skończmy, albo przejdźmy do konkretów. Do tego co jest na serwerach Minta, czym się zajmują, co wspierają, a czego nie. Czym się opiekują, a czym nie.
Bo doprawdy wymyślasz tylko to, co Ci pasuje do tezy. Z dowolnego czasu.
I dalibóg - skończ z argumentami ad personam, albowiem tych trzyma się wyłącznie ten, kto nie ma żadnych argumentów.
Zatem - jeśli chcesz porozmawiać o Mincie - to o konkretach. Siadamy przy serwerach ich i zajmujemy się tym co głoszą, oraz tym, co w istocie tam mają. Czujesz się na siłach? Bo ja tak.

PS: Jeśli używasz KDE na Fedorze, to używaj tego z rozmysłem, a nie na łapu capu. Będzie działać.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum