Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Dlaczego należy omijać minta szerokim łukiem

Zaczęty przez linux4ever, Lipiec 19, 2025, 01:01:06 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

pavbaranov

Nic nie psuje (nie powiedziałem czegoś takiego). Niczego nie dostarcza oprócz kilku apek i Cinnamona.
Nie o to chodzi. Kompletnie.

Zatem skoro podejmujesz wyzwanie, to pierwsze podstawowe pytanie: jaki element core systemu jest w ogóle wspierany, znajduje się pod opieką Minta.
Jakie wersje np. Qt5 znajdują się w obecnie "wspieranych" wersjach Minta i gdzie są przejęte ich kody, jeśli nie są one w ostatniej wersji deweloperskiej. To samo dotyczy jakiejkolwiek innej biblioteki, czy apki.

I jeszcze z oficjalnego bloga:
CytatLinux Mint 22.2 is a long term support release which will be supported until 2029. It comes with updated software and brings refinements and many new features to make your desktop even more comfortable to use.
Proszę o przetłumaczenie i wytłumaczenie co to Twoim zdaniem, wg dewów Minta oznacza. I błagam: konkret a nie pływamy o niedopracowanym Wayland. W szczególności interesuje mnie to jak przekonasz potencjalnego użytkownika Minta, o tym "wsparciu" do 2029. Co konkretnie to oznacza. Kto konkretnie czym sie w Mincie w zakresie tego "wsparcia" zajmuje i co oferuje.
I nie nie chcę Twoich wyobrażeń: proszę konkret na serwerach Minta, jego gicie itp.

TIP: Pokaż mi, gdzie jest przejęty kod oferowanego w 22.2 kernela 6.14 (nie jest już wspierany) i gdzie dewy Minta dostarczają mu patchy - choćby bezpieczeństwa.
I z całym szacunkiem, ale jeśli nie znajdziesz na to pytanie odpowiedzi, to lepiej skończmy.
CachyOS (niekiedy mocno zmiksowany z Arch), Plasma (zawsze najnowsza, a niekiedy beta/RC). linux-cachyos.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum