Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

problem z wylogowaniem się z systemu

Zaczęty przez debbixon69, Wrzesień 05, 2025, 04:41:05 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

debbixon69

Siemanko linuxowicze :D

Nie wiem jakim cudem, ale nie mogę się wylogować z systemu XD

Zaczęło się to od momentu, kiedy postawiłem sobie debiana 13 na nowo, po instalacji wszystko działało normalnie, nawet autologowanie sobie ustawiłem wg tego poradnika:

I działało do momentu, kiedy chciałem się wylogować. Klikam na wyloguj i zamiast mnie wylogować z systemu to debian jakiegoś errora wyłapuje i loguje mnie z powrotem do systemu, próbowałem wszystkiego, przeinstalowałem tego lightdm, nawet to autologowanie usunąłem żeby sprawdzić, czy to jest to, ale nie, po usunięciu autologowania zamiast ekranu logowania wyświetla mi się czarny ekran, to się loguję w trybie tekstowym potem startx żeby wejść do pulpitu, następnie przywróciłem autologowanie, żeby przez tty się nie logować, ogólnie dziwny ten problem, próbowałem nawet lightdm odinstalować, ale nie dało się bo posypałoby mi się środowisko graficzne i teraz jestem w kropce, bo ogólnie niby system działa normalnie, ale nie da się z niego wylogować w cywilizowany sposób XD
Stawianie systemu od nowa i ponowna konfiguracja nie wchodzi w grę, nie chce mi się tego robić, pomimo tego, że tak byłoby szybciej i łatwiej, ale co jeśli ktoś będzie miał podobny problem w przyszłości ?
Reinstalacja systemu nic nie wniesie, a dzieląc się z tym problemem tutaj można pomóc również komuś innemu z podobną sytuacją.

Mieliście podobne odpały w swoim systemie ?
Wiecie jak to naprawić ?   

z góry dzięki za pomoc, pozdro
"LXDE is LIFE, LXDE is LOVE" | Debian 13 64-bit + LXDE | Debian rządzi, Debian radzi, Debian nigdy Cię nie zdradzi !

Yattaman

Próbowałeś może:
sudo dpkg-reconfigure lightdm
?

Możesz też na chwilę zainstalować inny (np. sddm) tylko do testu – żeby sprawdzić, czy problem leży faktycznie w LightDM.
Moje dailyDell Latitude 5490 (i5-8350U, 24GB RAM, 500GB NVMe) – robi ssh, robi rsync, nie robi problemów.
UHD 620 – nie gra, nie szumi, nie wkurza. Idealna. OS: CachyOS (KDE Plasma) Profil na Mastodon: @Yattaman

linux4ever

@debbixon69 Nigdy nie miałem takiego problemu ale to wygląda na błąd lightdm co prawda nie da rady go odinstalować ale można go zamienić na te z listy: https://wiki.debian.org/DisplayManager

Jest też według apt-cache search lightdm-settings - Narzędzie do konfiguracji ustawień LightDM

Doinstalowałbym to i zobaczył co nie tak i apt-cache show pokazuje na czym to bazuje.

I czy masz na Debianie dwa konta dla admina i zwykłego użytkownika i na którym masz uprawnienia do wylogowania ?

Może coś config zepsuł przywróć do poprzednich ustawień i zobacz.

Jeśli za działa to musisz używać tego narzędzia które podałem.
"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

Zobacz najnowsze wiadomości na forum