Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Kontrola czasu kożystania z komputera

Zaczęty przez jkol, Lipiec 10, 2025, 01:51:36 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

jkol

Dzień dobry,

czy zna ktoś może w miarę prosty program pozwalajcy na Linuksie Mint ogranicznyć czas kożystania z komputera. Potrzebuję zainstalować coś takiego mojemu tacie, który nie potrafi sam odessać się od przeglądania sieci. Jenyna funkcja jaka jest konieczna, to ustalenie godzin, w których można kożystać z komputera.

Z góry dziękuję za pomoc.

pavbaranov

Oki - tylko o co dokładnie Ci chodzi? Apkę, która widzi jak długo komputer jest w użyciu, czy też coś (np. cron), który po z góry zadanym czasie po prostu wyłączy (uśpi, zahibernuje itp.) komputer.
CachyOS (niekiedy mocno zmiksowany z Arch), Plasma (zawsze najnowsza, a niekiedy beta/RC). linux-cachyos.

linux4ever

"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

microsofter

były: MS Windows, Sun Solaris, Oracle Solaris; jest: OpenSolaris + m0n0wall + Solaris powered NAS

jkol

Bardzo dziękuję za porady. Nie miałem czasu wcześniej odpisać.
Potrzebuję na stałe ustawić czas blokowania komputera w określonych godzinach.
Z tego co przeczytałem, to polecenie "at" umożliwia jednorazowe wykonanie zadania, ale jednocześnie wymieniane jest polecenie "cron" służące do tworzeina harmonogramu. Mam więc kilka opcji do przetestowania.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum