Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Jak zainstalować Polybar

Zaczęty przez QnshT, Styczeń 04, 2020, 11:27:10 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

QnshT

Witam.
Jak zainstalować Polybar w ArchBang (Openbox).  Wersja po instalacji tylko uaktualniona (taka goła). Nie wiem jak się do tego zabrać a bardzo mi na tym zależy i chętnie się nauczę czegoś nowego. Nie jestem w stanie znaleźć kompletnego poradnika dla laika ;) 

Pozdrawiam i proszę o wyrozumiałość.

robson75

Wchodzisz tutaj
https://aur.archlinux.org/packages/polybar/
pobierasz snapshota, rozpakowujesz, wchodzisz do katalogu, uruchamiasz terminal i wpisujesz
makepkg -sirc
wszystko.
Arch Linux Xfce - 64Bit Linux User #621110

QnshT

Po wpisaniu ostatniej komendy otrzymuję taki błąd

==> BŁĄD: Nie posiadasz uprawnień do zapisu w katalogu $BUILDDIR (/home/qnsht/Pobrane/polybar).

co teraz zrobić?

robson75

pavbaranov

1. Dodać repozytorium archlabs i zainstalować paczkę archlabs-polybar - jest skonfigurowany (kurcze, to chyba Ty używasz tej dystrybucji).
2. Dodaj sobie repozytorium chaotic-aur (info na wiki Archa) i zainstaluj polybar z repo - będziez musiał skonfigurować polybar (swoją ścieżką, to ArchBang polybar nie dodaje przy instalacji?).
3. Polybar z AUR prawidłowo się buduje, zatem jeśli to co podrzucił Robert nie pomoże Ci - podaj dokładniej co robisz, bo części informacji skutkować mogą wyłącznie zgadywanką.
CachyOS (niekiedy mocno zmiksowany z Arch), Plasma (zawsze najnowsza, a niekiedy beta/RC). linux-cachyos.

LinGruby

Cytat: QnshT w Styczeń 04, 2020, 11:27:10 PM
Witam.
Jak zainstalować Polybar [...]

najprościej dodać pewne repo Ike Devolder do systemu w ( edytujesz ) /etc/pacman.conf  ( gdzieś na dole )  dodajesz

[herecura]
SigLevel = Optional TrustAll
Server = https://repo.herecura.eu/herecura/x86_64

potem

pacmam -Syyu polybar

i masz zainstalowane a co do konfiguracji to ja osobiście posiłkowałem się

https://github.com/arcolinux/arcolinux-polybar/tree/master/etc/skel/.config/polybar
jakieś 60% mniej roboty ;-)

a jakbyś chciał mieć polybar np: na dwóch monitorach to tak odpalasz ( edytując /$HOME/$USER/.config/polybar/launch.sh ) ale to tylko dla dwóch paneli

#!/usr/bin/env sh

# More info : https://github.com/jaagr/polybar/wiki

# Terminate already running bar instances
killall -q polybar

# Wait until the processes have been shut down
  while pgrep -u $UID -x polybar > /dev/null; do sleep 0.5; done

if type "xrandr" > /dev/null; then
      for m in $(xrandr --query | grep " connected" | cut -d" " -f1); do
        MONITOR=$m polybar --reload mainbar-openbox-1 -c ~/.config/polybar/config &
        MONITOR=$m polybar --reload mainbar-openbox-2 -c ~/.config/polybar/config &
      done
    else
    polybar --reload mainbar-openbox-1 -c ~/.config/polybar/config &
    polybar --reload mainbar-openbox-2 -c ~/.config/polybar/config &
    fi

echo "Start Polybar by LinGruby-Mod..."

ale to co podałem wiąże się z tym jak wykorzystasz konfigurację z arcolinux-polybar i tyczy się dwóch monitorów...
będziesz musiał zdublować MAINBAR-OPENBOX z odpowiednimi wpisami ale po szczegóły wal na IRC  #linuxiarze.pl na freenode

tyle w skrócie ;-)
( ͡° ͜ʖ ͡°)  Linux User #592024 System:  spectrwm  Kernel: cachyos-rc-lto
Desktop: twm info: polybar Wm: spectrwm 3.6.0  Dm: sddm  Distro: CachyOS

QnshT

Cytat: robson75 w Styczeń 05, 2020, 01:07:03 AM
https://www.reddit.com/r/archlinux/comments/97odv3/error_when_trying_to_install_an_aur_helper/

tutaj taki błąd dało: ==> BŁĄD: Cannot find the strip binary required for object file stripping.

# LinGruby
tutaj wszystko ładnie sie zainstalowało.

Człowiek całe życie się uczy i moja wiedza tutaj zyskała wiele. Dziękuję wszystkim i jeszcze będę się wami posiłkował. Pozdrawiam.

pavbaranov

@LinGruby - Polybar, skonfigurowany, z całym szkieletem, jest w ArchBang :) Jedyne co trzeba, to go zainstalować.
CachyOS (niekiedy mocno zmiksowany z Arch), Plasma (zawsze najnowsza, a niekiedy beta/RC). linux-cachyos.

robson75

Tak jak pisze @pavbaranov, najprościej dodać repo chaotic-aur
https://lonewolf.pedrohlc.com/chaotic-aur/
I z jego repo zainstalować polybar, są dostępne 2 paczki

pavbaranov

Robert - najprościej to odhaczyć któreś repozytorium archbanga, które jest dostarczane w pliku /etc/pacman.conf - niczego nie trzeba wówczas kombinować prawdopodobnie, bo wszelkie klucze winny już w systemie być i stamtąd zainstalować (w sumie, to nie bardzo wiem dlaczego to nie jest już zainstalowane) paczkę archbang-polybar. Mamy wówczas spójność dystrybucji i prekonfigurowanego polybara (paczka dostarcza cały szkielet /etc/skel).
Kombinowanie z dodatkowymi repozytoriami ma sens gdy się wie co się robi i wie w którym miejscu pacman.conf je umieścić, bo można zrobić sobie niezłe kuku w systemie.

QnshT

tak na próbę odhaszowałem wszystkie repo z domyslnego pacman.conf i nie ma tam pakietu polybar :/

natomiast z chaotic aur polybar wywala błąd pakietu.

LinGruby

Cytat: pavbaranov w Styczeń 05, 2020, 08:10:08 AM
@LinGruby - Polybar, skonfigurowany, z całym szkieletem, jest w ArchBang :) Jedyne co trzeba, to go zainstalować.

tak samo całkiem skonfigurowany jest w ArcoLinux tylko nie kazałem dodawać całego repo ( a wstępnie skonfigurowany jest praktycznie we wszystkich dystrybucjach ) po to żeby samemu potem skonfigurować ( dostosować ) pod siebie...

a lepiej skonfigurowanego polybar jak to zrobił Eric to nie widziałem...

sam przerabiałem ten temat  ;)
( ͡° ͜ʖ ͡°)  Linux User #592024 System:  spectrwm  Kernel: cachyos-rc-lto
Desktop: twm info: polybar Wm: spectrwm 3.6.0  Dm: sddm  Distro: CachyOS

robson75

Cytat: QnshT w Styczeń 05, 2020, 01:42:16 PM
Bo pewnie nie dodałeś kluczy
sudo pacman-key --keyserver keys.mozilla.org -r 3056513887B78AEB
oraz
sudo pacman-key --lsign-key 3056513887B78AEB

pavbaranov

Cytat: QnshT w Styczeń 05, 2020, 01:42:16 PM
tak na próbę odhaszowałem wszystkie repo z domyslnego pacman.conf i nie ma tam pakietu polybar :/

Obawiam się, że będziesz miał olbrzymie trudności w utrzymaniu Archa w jako takiej kondycji. Dodałem repo archlabs i... dziza, stało się!!!:
pak -Ss polybar
(...)
archlabs_repo/archlabs-polybar 3.4.0-4
    A fast and easy-to-use status bar

Radzę zatem albo czytać to co piszę, bo jak w pewnej genialnej komedii, pewna pani mówiła: nie będę się powtarzać, albo nauczyć się obsługi Archa.
Alternatywa z OB, z Playbarem to np. BunsenLabs.

QnshT

Ale to chyba nie moja wina jako świeżego użytkownika że nie ogarniam wszystkich repo jakie istnieją na świecie. Staram się zrozumieć zawiłą sytuację która tworzy się w około tego, na jednym coś jest na drugim nie ma, z tym to działa a z innym nie. Kurczę, przecież jako noob w tym świecie nie idzie przetrwać nawet chwili.

Posiłkuję się "wiki" , forami ale zebrać to wszystko do kupy to jest zadanie dla "capt. iNet". Część trzeba z tego kawałek z tamtego, nigdzie nie ma jakiegoś spójnego zbioru czy tematu dla nowego. Kurczę nawet arch-wiki nie tłumaczy "od a do z" co i jak.

Mimo wszystkich tych przeszkód z instalacji na instalację otrzymuję coraz to stabilniejszy system oraz skonfigurowany tak jak ja sobie wymarzyłem.

p.s. obecnie "bawię" się z czystym distro "ARCH 2020.01.01" czy jakoś tak, bo mimo wszystko chyba łatwiej od zera do bohatera.

Trzymta kciuki ludzie :)

Zobacz najnowsze wiadomości na forum