Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja.
Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Autor Wątek: Jak zainstalować Polybar  (Przeczytany 941 razy)

Offline QnshT

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 12
  • Reputacja: +0/-0
Jak zainstalować Polybar
« dnia: Styczeń 04, 2020, 11:27:10 pm »
Witam.
Jak zainstalować Polybar w ArchBang (Openbox).  Wersja po instalacji tylko uaktualniona (taka goła). Nie wiem jak się do tego zabrać a bardzo mi na tym zależy i chętnie się nauczę czegoś nowego. Nie jestem w stanie znaleźć kompletnego poradnika dla laika ;) 

Pozdrawiam i proszę o wyrozumiałość.

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1451
  • Reputacja: +8/-1
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Jak zainstalować Polybar
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 05, 2020, 12:20:49 am »
Wchodzisz tutaj
https://aur.archlinux.org/packages/polybar/
pobierasz snapshota, rozpakowujesz, wchodzisz do katalogu, uruchamiasz terminal i wpisujesz
makepkg -sircwszystko.
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110

Offline QnshT

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 12
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Jak zainstalować Polybar
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 05, 2020, 12:42:59 am »
Po wpisaniu ostatniej komendy otrzymuję taki błąd

==> BŁĄD: Nie posiadasz uprawnień do zapisu w katalogu $BUILDDIR (/home/qnsht/Pobrane/polybar).

co teraz zrobić?

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1451
  • Reputacja: +8/-1
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Jak zainstalować Polybar
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 05, 2020, 01:07:03 am »
https://www.reddit.com/r/archlinux/comments/97odv3/error_when_trying_to_install_an_aur_helper/
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2552
  • Reputacja: +35/-8
Odp: Jak zainstalować Polybar
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 05, 2020, 02:46:12 am »
1. Dodać repozytorium archlabs i zainstalować paczkę archlabs-polybar - jest skonfigurowany (kurcze, to chyba Ty używasz tej dystrybucji).
2. Dodaj sobie repozytorium chaotic-aur (info na wiki Archa) i zainstaluj polybar z repo - będziez musiał skonfigurować polybar (swoją ścieżką, to ArchBang polybar nie dodaje przy instalacji?).
3. Polybar z AUR prawidłowo się buduje, zatem jeśli to co podrzucił Robert nie pomoże Ci - podaj dokładniej co robisz, bo części informacji skutkować mogą wyłącznie zgadywanką.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 05, 2020, 02:50:16 am wysłana przez pavbaranov »

Offline LinGruby

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 97
  • Reputacja: +0/-0
  • notoryczny brak weny ;)
Odp: Jak zainstalować Polybar
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 05, 2020, 04:06:01 am »
Witam.
Jak zainstalować Polybar [...]

najprościej dodać pewne repo Ike Devolder do systemu w ( edytujesz ) /etc/pacman.conf  ( gdzieś na dole )  dodajesz

[herecura]
SigLevel = Optional TrustAll
Server = https://repo.herecura.eu/herecura/x86_64

potem

pacmam -Syyu polybar

i masz zainstalowane a co do konfiguracji to ja osobiście posiłkowałem się

https://github.com/arcolinux/arcolinux-polybar/tree/master/etc/skel/.config/polybar
jakieś 60% mniej roboty ;-)


a jakbyś chciał mieć polybar np: na dwóch monitorach to tak odpalasz ( edytując /$HOME/$USER/.config/polybar/launch.sh ) ale to tylko dla dwóch paneli


#!/usr/bin/env sh

# More info : https://github.com/jaagr/polybar/wiki

# Terminate already running bar instances
killall -q polybar


# Wait until the processes have been shut down
  while pgrep -u $UID -x polybar > /dev/null; do sleep 0.5; done

    if type "xrandr" > /dev/null; then
      for m in $(xrandr --query | grep " connected" | cut -d" " -f1); do
        MONITOR=$m polybar --reload mainbar-openbox-1 -c ~/.config/polybar/config &
        MONITOR=$m polybar --reload mainbar-openbox-2 -c ~/.config/polybar/config &
      done
    else
    polybar --reload mainbar-openbox-1 -c ~/.config/polybar/config &
    polybar --reload mainbar-openbox-2 -c ~/.config/polybar/config &
    fi

echo "Start Polybar by LinGruby-Mod..."


ale to co podałem wiąże się z tym jak wykorzystasz konfigurację z arcolinux-polybar i tyczy się dwóch monitorów...
będziesz musiał zdublować MAINBAR-OPENBOX z odpowiednimi wpisami ale po szczegóły wal na IRC  #linuxiarze.pl na freenode


tyle w skrócie ;-)
« Ostatnia zmiana: Styczeń 05, 2020, 04:09:45 am wysłana przez LinGruby »
( ͡° ͜ʖ ͡°)  Linux User #592024  System:  arch-bspwm  Kernel:  5.X.X.llX-1-lingruby x86_64 (64 bit gcc: 10.2.0)
Desktop: twm info: polybar wm: spectrwm 3.3.0  dm: lightdm  Distro: Arch Linux

Offline QnshT

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 12
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Jak zainstalować Polybar
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 05, 2020, 08:08:48 am »
https://www.reddit.com/r/archlinux/comments/97odv3/error_when_trying_to_install_an_aur_helper/

tutaj taki błąd dało: ==> BŁĄD: Cannot find the strip binary required for object file stripping.

# LinGruby
tutaj wszystko ładnie sie zainstalowało.

Człowiek całe życie się uczy i moja wiedza tutaj zyskała wiele. Dziękuję wszystkim i jeszcze będę się wami posiłkował. Pozdrawiam.

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2552
  • Reputacja: +35/-8
Odp: Jak zainstalować Polybar
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 05, 2020, 08:10:08 am »
@LinGruby - Polybar, skonfigurowany, z całym szkieletem, jest w ArchBang :) Jedyne co trzeba, to go zainstalować.

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1451
  • Reputacja: +8/-1
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Jak zainstalować Polybar
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 05, 2020, 12:47:17 pm »
Tak jak pisze @pavbaranov, najprościej dodać repo chaotic-aur
https://lonewolf.pedrohlc.com/chaotic-aur/
I z jego repo zainstalować polybar, są dostępne 2 paczki

Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2552
  • Reputacja: +35/-8
Odp: Jak zainstalować Polybar
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 05, 2020, 01:09:59 pm »
Robert - najprościej to odhaczyć któreś repozytorium archbanga, które jest dostarczane w pliku /etc/pacman.conf - niczego nie trzeba wówczas kombinować prawdopodobnie, bo wszelkie klucze winny już w systemie być i stamtąd zainstalować (w sumie, to nie bardzo wiem dlaczego to nie jest już zainstalowane) paczkę archbang-polybar. Mamy wówczas spójność dystrybucji i prekonfigurowanego polybara (paczka dostarcza cały szkielet /etc/skel).
Kombinowanie z dodatkowymi repozytoriami ma sens gdy się wie co się robi i wie w którym miejscu pacman.conf je umieścić, bo można zrobić sobie niezłe kuku w systemie.

Offline QnshT

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 12
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Jak zainstalować Polybar
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 05, 2020, 01:42:16 pm »
tak na próbę odhaszowałem wszystkie repo z domyslnego pacman.conf i nie ma tam pakietu polybar :/

natomiast z chaotic aur polybar wywala błąd pakietu.

Offline LinGruby

  • Jr. Member
  • **
  • Wiadomości: 97
  • Reputacja: +0/-0
  • notoryczny brak weny ;)
Odp: Jak zainstalować Polybar
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 05, 2020, 03:47:38 pm »
@LinGruby - Polybar, skonfigurowany, z całym szkieletem, jest w ArchBang :) Jedyne co trzeba, to go zainstalować.

tak samo całkiem skonfigurowany jest w ArcoLinux tylko nie kazałem dodawać całego repo ( a wstępnie skonfigurowany jest praktycznie we wszystkich dystrybucjach ) po to żeby samemu potem skonfigurować ( dostosować ) pod siebie...

a lepiej skonfigurowanego polybar jak to zrobił Eric to nie widziałem...



sam przerabiałem ten temat  ;)
( ͡° ͜ʖ ͡°)  Linux User #592024  System:  arch-bspwm  Kernel:  5.X.X.llX-1-lingruby x86_64 (64 bit gcc: 10.2.0)
Desktop: twm info: polybar wm: spectrwm 3.3.0  dm: lightdm  Distro: Arch Linux

Offline robson75

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1451
  • Reputacja: +8/-1
  • Nie ufaj nikomu w sieci, nawet mi.
Odp: Jak zainstalować Polybar
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 05, 2020, 04:08:38 pm »
natomiast z chaotic aur polybar wywala błąd pakietu.
Bo pewnie nie dodałeś kluczy
sudo pacman-key --keyserver keys.mozilla.org -r 3056513887B78AEBoraz
sudo pacman-key --lsign-key 3056513887B78AEB
Arch Linux Xfce+compiz - 64Bit Linux User #621110

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2552
  • Reputacja: +35/-8
Odp: Jak zainstalować Polybar
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 05, 2020, 06:05:51 pm »
tak na próbę odhaszowałem wszystkie repo z domyslnego pacman.conf i nie ma tam pakietu polybar :/

natomiast z chaotic aur polybar wywala błąd pakietu.
Obawiam się, że będziesz miał olbrzymie trudności w utrzymaniu Archa w jako takiej kondycji. Dodałem repo archlabs i... dziza, stało się!!!:
pak -Ss polybar
(...)
archlabs_repo/archlabs-polybar 3.4.0-4
    A fast and easy-to-use status bar
Radzę zatem albo czytać to co piszę, bo jak w pewnej genialnej komedii, pewna pani mówiła: nie będę się powtarzać, albo nauczyć się obsługi Archa.
Alternatywa z OB, z Playbarem to np. BunsenLabs.

Offline QnshT

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 12
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Jak zainstalować Polybar
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 06, 2020, 02:04:50 pm »
Ale to chyba nie moja wina jako świeżego użytkownika że nie ogarniam wszystkich repo jakie istnieją na świecie. Staram się zrozumieć zawiłą sytuację która tworzy się w około tego, na jednym coś jest na drugim nie ma, z tym to działa a z innym nie. Kurczę, przecież jako noob w tym świecie nie idzie przetrwać nawet chwili.

Posiłkuję się "wiki" , forami ale zebrać to wszystko do kupy to jest zadanie dla "capt. iNet". Część trzeba z tego kawałek z tamtego, nigdzie nie ma jakiegoś spójnego zbioru czy tematu dla nowego. Kurczę nawet arch-wiki nie tłumaczy "od a do z" co i jak.

Mimo wszystkich tych przeszkód z instalacji na instalację otrzymuję coraz to stabilniejszy system oraz skonfigurowany tak jak ja sobie wymarzyłem.

p.s. obecnie "bawię" się z czystym distro "ARCH 2020.01.01" czy jakoś tak, bo mimo wszystko chyba łatwiej od zera do bohatera.

Trzymta kciuki ludzie :)