Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Budowanie NAS

Zaczęty przez sebekoo, Luty 03, 2019, 02:02:52 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

sebekoo

Teraz poprawiony skrypt dział bez przerwy - czyli tak jak powinien. I co 180 sekund pojawia się nowy ping
To może teraz sprawdzę wykonanie kopii na zyxel-a ??
Tylko może jeszcze raz którą komendą bo już ich kilka było. Jeśli możesz podaj jeszcze raz.

TataPingu

Zrób od razu to, będzie pewniej...

"Jeszcze jedna rzecz przyszła mi do głowy...
- może być, że RAID0 oczekuje struktury istniejących katalogów, by to sprawdzić stwórz na Zyxelu katalog np. /Serwer i sprawdź najpierw to:
sudo rsync --no-perms --no-owner --no-group -u -r -t -v --temp-dir=/Backup/RsyncTMP -- progress --delete --modify-window=1 --exclude=/Backup/ --exclude=/proc/ --exclude=/sys/ / /Backup/BackupZYXEL/Serwer

a, jeśli się nie da, to tak (stwórz dodatkowo /Serwer/home):

sudo rsync --no-perms --no-owner --no-group -u -r -t -v --temp-dir=/Backup/RsyncTMP -- progress --delete --modify-window=1 --exclude=/Backup/ --exclude=/proc/ --exclude=/sys/ /home /Backup/BackupZYXEL/Serwer/home
"

Rozumiem, że katalog /Backup/RsyncTMP już istnieje...

sebekoo

Coś tam sie robi, ale znów zatrzymało się. Stoi już ok 5 minut wiec przerywam i wykonam wg drugiego sposobu.
Jedno mnie zastanawia dlaczego podczas wykonywania kopii tworzy "wieżowce"katalogów tzn
/Backup/BackupZyxel/Backup/BackupZyxel//Backup/BackupZyxel//Backup/BackupZyxel//Backup/BackupZyxel//Backup/BackupZyxel//Backup/BackupZyxel//Backup/BackupZyxel/ i dopiero tutaj tworzy prawidłowe katalogi?

Cytat: TataPingu w Marzec 23, 2019, 10:21:07 PM
Rozumiem, że katalog /Backup/RsyncTMP już istnieje...
Tak istnieje

Każdy z podanych sposobów zawiesza prace serwera (serwer pracuje ale 100 razy wolniej reaguje).
Dodatkowo po przerwaniu wykonywania kopii nie można wejść w katalog /Backup.
W inne można

Nie rozumiem jednej rzeczy
Cytat: TataPingu w Marzec 23, 2019, 10:21:07 PM
"Jeszcze jedna rzecz przyszła mi do głowy...
- może być, że RAID0 oczekuje struktury istniejących katalogów, by to sprawdzić stwórz na Zyxelu katalog np. /Serwer i sprawdź najpierw to:
Co ma wspólnego tworzenie katalogu na zyxelu - z wykonywaniem kopii na serwerze Ubuntu w katalogu /Backup/BackupZYXEL/Serwer który jest połączony NFS-es z zyxel-em /i-data/b96f5c10/nfs/BackupUBUNTU
Kompletnie tego tutaj nie rozumiem.
Czy ja dobrze cie zrozumiałem ??

TataPingu

Cytat: sebekoo w Marzec 23, 2019, 10:49:22 PM
Jedno mnie zastanawia dlaczego podczas wykonywania kopii tworzy "wieżowce"katalogów tzn
/Backup/BackupZyxel/Backup/BackupZyxel//Backup/BackupZyxel//Backup/BackupZyxel//Backup/BackupZyxel//Backup/BackupZyxel//Backup/BackupZyxel//Backup/BackupZyxel/ i dopiero tutaj tworzy prawidłowe katalogi?

Kolego, nie wiem...
- nie jestem "duchem świętym" i nie wiem, gdzie znowuż czegoś nie dopisałeś, czy mylnie zinterpretowałeś...

Nie bierz mi tego za złe, ale bez zaznajomienia się, przynajmniej o podstawach tych funkcji, które robisz, nic z tego nie będzie. Tu nie wystarczy "copy-paste", to, co się robi trzeba rozumieć...

Do punktu skrypt "ZyxelSTART.sh" jest wszystko OK (też miałeś błąd, ale się zorientowałeś, więc plus dla Ciebie).
Teraz zostaw nasz skrypt "w spokoju", załącz (na pracę ciągłą, bez "zasypiania") Zyxela, załącz serwer, uporządkuj katalogi (niepotrzebne zlikwidować) i w pierwszym rzędzie znajdź w sieci informacje na temat "MOUNT NFS"...
- poćwicz "ręcznie" i doprowadź do takiego stanu, że katalog naniesiony w exports na Zyxelu podmontujesz do serwera pod wybrany przez Ciebie katalog (dotychczas było /Backup/BackupZYXEL) na "stałe"

Gdy to osiągniesz, sprawdź, czy wszystko OK (pokopiuj trochę "ręcznie")...

Następnie, znajdź informacje na temat rsync, poćwicz z tym trochę, gdy już będziesz gotowy, daj znać, to "polecimy dalej"....
- jak na razie, to zagłębiamy się w coraz "głębszy las"... drobnych błędów...

sebekoo

Cytat: TataPingu w Marzec 24, 2019, 12:04:44 AM
Nie bierz mi tego za złe, ale bez zaznajomienia się, przynajmniej o podstawach tych funkcji, które robisz, nic z tego nie będzie. Tu nie wystarczy "copy-paste", to, co się robi trzeba rozumieć...
W całej naszej rozmowie ani przez chwile nie przeszło mi przez myśl "branie czegoś za złe"  :)
Rozumiem że to ja jestem "uczniem" i to ja nie odrabiam pracy domowej rzetelnie, robię to na zasadzie kopiuj-wklej - a ta zasada po czasie gubi, bo "Czego Jasiu się nie nauczy, tego Jan nie będzie umiał".

...w pierwszym rzędzie znajdź w sieci informacje na temat "MOUNT NFS"...
Odnoszę się do strony
https://www.digitalocean.com/community/tutorials/how-to-set-up-an-nfs-mount-on-ubuntu-18-04i tam w punkcie 4 jest o konfigurowaniu Firewall. My (a raczej Ja ) niczego takiego nie konfigurowałem.
Sprawdzając status
sudo ufw status
mam
Status: inactive
Czy tą usługę Firewall muszę konfigurować?
Jeśli muszę konfigurować to po jej skonfigurowaniu zacznę ćwiczyć to co poniżej
- poćwicz "ręcznie" i doprowadź do takiego stanu, że katalog naniesiony w exports na Zyxelu podmontujesz do serwera pod wybrany przez Ciebie katalog (dotychczas było /Backup/BackupZYXEL) na "stałe"

Gdy to osiągniesz, sprawdź, czy wszystko OK (pokopiuj trochę "ręcznie")...

Następnie, znajdź informacje na temat rsync, poćwicz z tym trochę, gdy już będziesz gotowy, daj znać, to "polecimy dalej"....
- jak na razie, to zagłębiamy się w coraz "głębszy las"... drobnych błędów...

TataPingu

Cytat: sebekoo w Marzec 24, 2019, 09:13:09 AM
i tam w punkcie 4 jest o konfigurowaniu Firewall. My (a raczej Ja ) niczego takiego nie konfigurowałem.
...
Czy tą usługę Firewall muszę konfigurować?

No i dobrze, że nie konfigurowałeś, przecież "pracujemy" w wewnętrznej sieci i nie potrzebujesz żadnego firewalla...
- docelowo (i to był Twój zamysł na samym początku, w sumie bardzo słuszny) Zyxela w exports udostępnimy tylko serwerowi...
Zasugerowałem sieć, ale tylko dla testów, bo jak widzisz, to się nie myliłem, przewidywałem drobne "kłopoty"..

A tak na marginesie, w sieci znajdziesz dużo więcej "poradników", dla porównania spójrz również na inne, np:
https://lazowski.wordpress.com/2009/06/30/konfiguracja-serwera-i-klienta-nfs-pod-ubuntu/

https://www.linuxiarz.pl/378/serwer-oraz-klient-nfs-konfiguracja-w-linuxie/
(Uwaga - my NIE NANOSIMY automatycznego montowania do rc.local!)

https://techfreak.pl/jak-skonfigurowac-nfs-network-file-system/

To tylko przykłady informacji, jakie mi się pokazały w sieci na hasło "linux nfs eksport i konfiguracja"

sebekoo

Widać światełko w tunelu.
Serwer na zyxel działa i udostępnia katalog /test.
klient Ubuntu montuje katalog i może zapisywać dane w katalogu /test

Czyli to co potrzebuje to mam zrobione i działa prawidłowo. Musze to jeszcze poćwiczyć.

Tak ćwiczę że teraz gdy już serwer Ubuntu się uruchomi (całkowicie) to uruchamia tez się zyxel. Jak to odkręcić ?

TataPingu

Cytat: sebekoo w Marzec 24, 2019, 02:09:34 PM
Tak ćwiczę że teraz gdy już serwer Ubuntu się uruchomi (całkowicie) to uruchamia tez się zyxel. Jak to odkręcić ?

A jak nastawiłeś Zyxela i w którym momencie montujesz NFS ?

sebekoo

W Zyxelu jaki w serwerze niczego nie zmieniałem oprócz NFS i uprawnień z tym związanych.
uruchomienie serwera trwa ok 1min. Słychać pracujące dyski (zapisywane i odczytywane dane- jest to specyficzny dzwięk). Gdy już się serwer uruchomi całkowicie dyski nadal pracują ale nie słychać już zapisywanych i odczytywanych danych. Po ok 5-10 sekundach od całkowitego uruchomienia, zaczyna uruchamiać się zyxel

Nie wiem jak było od początku gdyż takiej sytuacji nie sprawdzałem ze oba serwery są wyłączone.
Do tej pory wyłączałem tylko zyxela i go wzbudzałem skryptem bądź wol-em

TataPingu

Cytat: sebekoo w Marzec 24, 2019, 05:14:00 PM
Nie wiem jak było od początku gdyż takiej sytuacji nie sprawdzałem ze oba serwery są wyłączone.
Do tej pory wyłączałem tylko zyxela i go wzbudzałem skryptem bądź wol-em

By wyeliminować pomyłki nazywajmy Zyxel "Zyxelelem", a serwer z Ubuntu "serwerem", to prawdopodobnie kwestia nastawienia, albo samego Zyxela, albo routera (w momeńcie startu serwera wysyła pinga na Zyxela, a ten nastawiony jest na "auto", t.j na wybudzenie przy każdym pracującym klieńcie)

sebekoo

Cytat: TataPingu w Marzec 24, 2019, 06:16:51 PM
By wyeliminować pomyłki nazywajmy Zyxel "Zyxelelem", a serwer z Ubuntu "serwerem",
Bardzo dobry pomysł

Odłączyłem przewód sieciowy od serwera i uruchomiłem go po ok 4 minutach podłączyłem przewód. W całym tym czasie zyxel był wyłączony.
Wyłączyłem ponownie serwer i włączyłem ponownie po całkowitym uruchomieniu serwera - zyxel uruchomił się

Na pewno nie wzbudza go skrypt ZyxelSTART.sh - zmieniłem MAC i IP w skrypcie

TataPingu

Cytat: sebekoo w Marzec 24, 2019, 07:31:16 PM
Na pewno nie wzbudza go skrypt ZyxelSTART.sh - zmieniłem MAC i IP w skrypcie

No to ustawienia Zyxela, albo router

sebekoo

Ruter to raczej nie, tam od kilku miesięcy nic nie zmieniałem
Zyxela przywrócę jeszcze raz do ustawień fabrycznych.

Myślę że to się jakoś z tym uporam

TataPingu

Cytat: sebekoo w Marzec 24, 2019, 08:53:32 PM
Zyxela przywrócę jeszcze raz do ustawień fabrycznych.

Wspominałem, że niedawno robiłem NASa Buffalo, tam np. taka funkcja przełączana była fizycznie z tyłu sprzętu.
Był tam 3-pozycyjny przełącznik, który mógł:
- wyłączyć NASa
- włączyć na stałe
- włączyć tryb "auto"
W ostatnim trybie NAS reagował na wysyłane pingi (WOL), a po pewnym czasie się wyłączał.

Myślałem, że w Zyxelu jest podobnie...

sebekoo

Zyxel nie ma przełączników

Zobacz najnowsze wiadomości na forum