Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Pamięć APT uszkodzona, brak możliwości aktualizacji

Zaczęty przez makumba, Listopad 12, 2018, 06:29:42 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

makumba

Jak wpisuje sudo apt update && sudo apt upgrade mam ten sam błąd. Ale super ze istnieje tak jak w win bo już kiedyś kolega mi tak pomagał Sciagnąłem any desk zpisane po rozpakowaniu mam na pulpicie 2 pliki anydesk-4.0.1 i anydesk-4.0.1-amd64.tar.gz i uruchamiam. Znalazłem tam plik init w środku ma anydesk jak klikam na to to moge wybrać: uruchom w terminalu, wyświetl,anuluj,uruchom ale gdzie nie klikne nie działa uruchom.
PS. sciagnąłem na 64 bit bo taki mam system linuxa choć zainstalowany na wczesniejszym 32 bit i mam dwa dyski twarde na jednym xp na drugim linux

TataPingu

Cytat: makumba w Grudzień 17, 2018, 12:46:22 PM
Sciagnąłem any desk zpisane po rozpakowaniu mam na pulpicie 2 pliki anydesk-4.0.1 i anydesk-4.0.1-amd64.tar.gz i uruchamiam.

To powinno być "anydesk_4.0.1-1_amd64.deb"..
- ta końcówka jest ważna ".deb"

Wejdż jeszcze raz na ten link, który Ci podałem i ściągnij plik "anydesk_4.0.1-1_amd64.deb" (wybierz Debian/Ubuntu/Mint. (32- lub 64-bit)

hobbysta

Mozliwe. ze w kosnoli uzywasz polskiej czcionki UTF-8. Ow "A-" moze byc znakiem unicode ale niewidocznym w edytorze tekstowym - jesli edytor interpretuje poprawnie utf-8. Natomisd dla ap-get ten znak jest 'widoczny' - i dlatego wariuje. Po prostu przy pierwszej probie edycji pliku systemowego zapisales go w formacie  utf-8. To jest normalne jesli uzywac edytorow na desktopie - jakis leafpad - czy cos takiego. Chodzi o to by polskie znaki byly widoczne. Ale w plikach tekstowych, konfiguracyjnych nie powinno sie stosowac formatu utf-8 tylko ascii. jest polecenie 'file' ktore powie ci jaki jest typ pliku

$ file 'moj plik'   

jako administrator

$ sudo file '/etc/wazny_plik'

makumba

hobbysta-dzieki za info sprawdze użyje jaki typu mam jakikolwiek plik u mnie problem jest z zawartością source list
i jak wpisuje sudo file'/etc/source list w terminalu to odp jest: >
TataPingu-dzieki odnałazem to co nowego napisałeś dokładnie to samo i przy instalacji wyskoczyło to co zawsze:
Spis oprogramowania jest uszkodzony
Wystąpił poważny błąd systemu zarządzania pakietami. Proszę poszukać uszkodzonych pakietów za pomocą programu Synaptic, sprawdzić prawa dostępu do plików oraz poprawność pliku ,,/etc/apt/sources.list", a następnie odświeżyć informacje o pakietach za pomocą poleceń ,,sudo apt-get update" i ,,sudo apt-get install -f".
Wiec tu chyba jest włąsnie problem z tą pierwsza linijka jw source list jak pisze mi menedzer aktualizacji

odp. ok szukam jak zainstalować chmure OwnCloud bo do pastebin nia mam dostępu

pavbaranov

Wyślij gdziekolwiek (jakaś chmura, pastebin itp.) zawartość /etc/apt/sources.list
CachyOS (niekiedy mocno zmiksowany z Arch), Plasma (zawsze najnowsza, a niekiedy beta/RC). linux-cachyos.

hobbysta

@makumba: napisz

$ file /etc/source.list

bez apostrofow to taki znaczek

'

to co sie pokazuje to znak kontynuacji wiersza, interpreter uwaza ze nie dokonczyles pisania polecenia poniewaz uzyles apostrofu z lewej strony ale nie z prawej. Apostrofy sa wogole niepotrzebne: sory moja wina.

ciubaka

Szanowni Koledzy ale mam nadzieję że macie świadomość, iż korespondujecie z Trollem, który  z Was ma tak zwaną POLEWKĘ?

hobbysta

Wlasnie mnie uswiadomiles. Jednego nie rozumiem - skad owa 'polewka'? Nie rozumiem dlaczego takie zachowanie - wprowadzanie innych w blad - mialoby sprawiac jakas szczegolna satysfakcje autorowi watku? Jesli to rzeczywiscie troll to mozna takie zachowanie usprawiedliwic np. wiekiem. Jest taki wiek w ktorym juz nie jest sie dzieckiem ale rowniez nie jest sie osoba dorosla i czasami dziecinne zachowania jednak biora gore. Jesli natomiast nie wiek - to pewnie nadmierna ilosc spozytego alkoholu. W takim stanie w zasadzie wszystko cieszy.   

NIe chcialby nikogo urazic. Jak dla mnie ten watek nie sprawia wrazenia, ze zostal stworzony przez trolla. Wszystko co napisalem dotyczy wlasnie trollowania a nie bezposrednio autora watku.

robson75

Cytat: makumba w Grudzień 16, 2018, 11:51:44 AM
-TataPingu ja się nie bawie nie chce nigdy o tym pisać mówić bo to przykre, ale juz muszę byłem w pracy w niemczech i uległem wypadkowi(żyje dzieki niemcom w kraju bym zmarł) ciezkie otwarte uszkodzenie mózgu, płaty czołowe. pień mózu i złamanie podstawy czaszki itp. jestem ciągle od 18 lat osobą niepełnosprawną(obecnie 2 gr.inw) i ciezko mi kojarzyć fakty radzić sobie w życiu i zapamietywać. Nie poddaje sie  już nie jeżdże na wózku w pampersie walcze i ćwicze umysł dlatego ta operacja naprawy minta jest tez dla mnie pewnym wyzwaniem i rehabilitacja jak wszystkie inne czynności umysłowe
@ciubaka niekoniecznie @makumba trolluje.
Arch Linux Xfce - 64Bit Linux User #621110

hobbysta

No widzisz @ciubaka w co mnie wpakowales. Teraz wiem przynajmniej, ze trzeba ostroznie traktowac Twoje posty.

makumba

brak sił często to w zyciu przechodziłem i przechodze ale nerwy mnie juz ponosza: hobbysta i ciubaka znowu trooll pisałem jestem osobą niepełnosprawną umysłowo jak masz kogos znajomego lekarza to podaj mu moje uszkodzenia głowy po upadku z wysokości co już pisałem może ktoś wytłumaczy i zrozumiecie, nie mierzcie innych własną miarą. Kurna nie życze tego nikomu co przechodziłem i przechodze jak załatwiałem się pod siebie, jeżdziłem na wózku i nie wiedziałem kim jestem i dalej mam problemy w życiu choć mniejsze. Już na jednym forrum mnie chwilowo zablokowali za to że coś pisałem nie tak jak to sie mówi na pochyłe drzewo wszystkie kozy skaczą

odp dla hobbysta: file /etc/source.list
/etc/source.list: ERROR: cannot open `/etc/source.list' (No such file or directory)

odp dla pavbaranov szukam jak zainstalować chmure OwnCloud bo do pastebin nia mam dostępu

pavbaranov

@makumba - Polecone Ci polecenie przez @hobbystę winno być:
$ file /etc/apt/source.list
Nie wiem dlaczego nie masz dostępu do pastebin - oto on: https://pastebin.com/
CachyOS (niekiedy mocno zmiksowany z Arch), Plasma (zawsze najnowsza, a niekiedy beta/RC). linux-cachyos.

makumba

dzieki pavbaranov a to odp skopiowąłem z $ i bez:
$ file /etc/apt/source.list
$: nie znaleziono polecenia
ubuntu l # file /etc/apt/source.list
/etc/apt/source.list: ERROR: cannot open `/etc/apt/source.list' (No such file or directory)
sprobuje teraz z pastebin

TataPingu

Cytat: hobbysta w Grudzień 17, 2018, 10:58:52 PM
No widzisz @ciubaka w co mnie wpakowales. Teraz wiem przynajmniej, ze trzeba ostroznie traktowac Twoje posty.

Dla usprawiedliwienia Ciubaki, podpowiem, że już tutaj były próby trollowania przez jakichś delikwentów...
- masz rację, coś takiego nie jest "normalnym" stanem umysłu, ale w sieci jest takich typów "od groma i trochę"...

To nic innego, jak w normalnym życiu, to są tzw. ZŁOśLIWCY, nie ma żadnego celu i pożytku, jednak będzie na okrągło upierdliwy...

pavbaranov

@makumba
Cytat: makumba w Grudzień 18, 2018, 01:45:55 AM
ubuntu l # file /etc/apt/source.list
/etc/apt/source.list: ERROR: cannot open `/etc/apt/source.list' (No such file or directory)
oraz
Cytat: makumba w Grudzień 18, 2018, 12:59:09 AM
file /etc/source.list
/etc/source.list: ERROR: cannot open `/etc/source.list' (No such file or directory)
Wskazują ponownie na to, że niezbędny plik ze źródłami o nazwie sources.list, który winien znajdować się w katalogu systemowym /etc/ podkatalogu /apt/ u Ciebie nie istnieje.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum