Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Pamięć APT uszkodzona, brak możliwości aktualizacji

Zaczęty przez makumba, Listopad 12, 2018, 06:29:42 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

TataPingu

Cytat: pavbaranov w Grudzień 19, 2018, 09:35:30 AM....

Pawle, sugeruję, żeby Makumbie nie robić następnego "mętliku"...
- oczywiście, masz rację, teoretycznie wszystko może być w sources.list i powinno również funkcjonować.

Weź tylko pod uwagę, że jest to Mint bazujący na Ubuntu i nie wiadomo dokładnie, czy umieszczenie wpisów w official-package-repositories.list nie było zamierzone, czy to od strony Canonicala, czy też od strony twórców Minta. Może być tak, że menadżer aktualizacji szuka zawartości tylko tego pliku.
Te systemy odbiegają trochę od "standartowego" Debiana...

Gdy Makumba zrobi dokładnie to, co napisałem, będziemy mieć pewność, iż "APTy" są OK

pavbaranov

@TataPingu - Masz rację. Mi chodziło wyłącznie o uproszczenie Makumbie życia i o to, że z Twojej porady może kompletnie pominąć tworzenie tych plików, których zawartość zaczyna się od "#", bowiem i tak przez APT nie są one interpretowane.
Jeśli proponowane przez Ciebie rozwiązanie zostanie zastosowane w 100% - APT ma działać. Jeśli bez pierwszych dwu plików - też będzie działać. Tylko o to mi chodziło.

PS: A to, czy wszystko może być w /etc/apt/sources.list wiemy :)
CachyOS (niekiedy mocno zmiksowany z Arch), Plasma (zawsze najnowsza, a niekiedy beta/RC). linux-cachyos.

TataPingu

Cytat: pavbaranov w Grudzień 19, 2018, 10:35:25 AMJeśli bez pierwszych dwu plików - też będzie działać. Tylko o to mi chodziło.

Oczywiście, będzie działać
- tym razem, to ja źle zinterpretowałem Twoją wypowiedź

makumba

Dzieki za dialog zrozumialem z niego że mam wykonać polecenia TataPingu:
W APT są 4 katalogi min source list i do niego i do innych jedynie moge dodać zakładke oraz ja usunąć ale tylko jako source list w MIEJSCA nie działa kwadrat usuwa wybraną zakładkę.  Pod tymi 4 katalogamii znajduję się wszystkie 8 moje wpisy source list które wykonywałem poprzez forrum oraz 4 trusted gpg. Nie wiem wykonuje wszystko co moge min. zaznaczam wszystkie w source list i nie ma aktywnej komendy usuń. Udało sie otworzyc getdeb.list i zapisałem to co mi podałeś. Udało sie otworzyc  plik "official-package-repositories.list" i zapisałem to co mi podałeś. Dalej w terminalu nic nie działa pewno przez to że nie moge wpisac nowych co mi podajesz do source list i to jest chyba jedyny problem.
Znalazłem w internecie że można to zapisać w terminalu: 1.gksudo gedit /etc/apt/sources.list 2.#deb cdrom:[Linux Mint 17.3 _Rosa_ - Release amd64 20151128]/ trusty contrib main non-free = nie udało się bo nie ma komendy zapisz nigdzie tylko enter

TataPingu

Makumba, a dlaczego robisz jeszcze coś innego, niż ja napisałem ?

Jeśli udało Ci się zaedytować (i zapisać) "official-package-repositories.list" to wszystko jest OK...
- teraz wystarczy wtypować pozostałe polecenia w terminalu...

A jeśli coś "nie tak" działa, to po prostu wykonujesz coś o czym nie pisałem.

Najlepiej zrób sobie wydruk mojego postu z instrukcją i przeprowadź to jeszcze raz, ale TAK, JAK JA TO NAPISAŁEM...!
- po prostu weź sobie coś do pisania i po kolei odhaczaj punkty, które zrobiłeś...

Przykro mi, ale więcej nie potrafię zrobić.

makumba

Ale ja pisałęm ze zrobiłem wszystkie punkty oprócz tego ze NIE MOGĘ wpisac do  source list tego co mi napisąłes:
#deb cdrom:[Linux Mint 17.3 _Rosa_ - Release amd64 20151128]/ trusty contrib main non-free
i przez to może nie działaja aktualizacje z terminala co pisałeś robić dalej wiec szukałem jak to wpisac ale tez sie nie udało z terminala. Niech nie będzie Ci przykro wszyscy i Ty mi tu dużo pomagają, jestem wdzięczny więc zawsze dr.dobry humor ;)

TataPingu

Akurat to jest zbędne i nie musisz edytować tego pliku, teraz wystarczy w terminalu przeprowadzić wszystkie polecenia z "sudo apt-get" i system powinien się zaktualizować

hobbysta

@makumba: wyglada na to, ze nie odrozniasz source.list od sources.list. Powinienes uzywac wiekszych czcionek. Juz od kilku wpisow piszemy, o koniecznosci edycji pliku o nazwie sources.list  w katalogu /etc/apt.  Ty natomiast z zastanawiajacym uporem wciaz edytujesz plik source.list Mam nadzieje, ze widzisz roznice pomiedzy slowem SOURCE i slowem SOURCES.

Poza tym mysle, ze mieszasz strasznie ale nam nie mowisz. Robisz mniej wiecej co ci pasuje. Stad te twoje wpisy takie nijakie. Nie sposob sie z nich czegokolwiek dowiedziec. Nie ma czegos takiego jak APT. Nie bede zgadywal co ty masz na mysli piszac APT. wyglada na to, ze teraz @TataPingu jest twoja kolejna ofiara - robisz wszystko co ci kaze a dalej nie dziala. Do mojego wpisu wogole sie nie odniosles. Mysle, ze gdybys cos odpisal to juz dalej nie daloby sie mieszac. Przynajmniej mogles sprobowac zrobic to samo co ja zrobilem. A ty zamiast tego hops do @TataPingu. Od razu mnie to zastanowilo. Ty mi dales listing ze swojego kompa ja ze swojego - roznice widac na dloni. Nie masz mnie sluchac. Ale takiego twojego postepowania kolega @makumba nie rozumiem. Tak nie zachowuje sie osoba, ktora chce rozwiazac jakis problem. Ty tylko wciagasz nas to znaczy mnie, @TataPingu i  @pavbaranov w jakas dziwaczna zabawe typu 'gluchy telefon'.  Dlatego ja juz dziekuje. Nie sadze aby ten watek predko sie skonczyl.

makumba

ale ja naprawde zrobiłem to co napisał TataPingu czyli:
1.Udało sie otworzyc getdeb.list i zapisałem to co mi podałeś
2.Udało sie otworzyc  plik "official-package-repositories.list" i zapisałem to co mi podałeś
3.etc/apt/surces.list.d nic nie mogłem zrobić
Po tym wszystkie po kolei w terminalu: sudo apt-get update,sudo apt-get upgrade,sudo apt-get autoremove,sudo apt-get dist-upgrade,sudo apt-get autoremove i zawsze otrzymuje te sama odpowiedż:
E: Typ "A-" jest nieznany w linii 1 listy źródeł /etc/apt/sources.list
E: Nie udało się odczytać list źródeł.
Hobbysta robie to co jest napisane przez was zawsze! Odniosłem sie do Twojego wpisu piszac że działam teraz z TataPingu bo mi sie pomiesza i robie to co on pisze

TataPingu

Cytat: makumba w Grudzień 20, 2018, 02:51:00 PM
3.etc/apt/surces.list.d nic nie mogłem zrobić (zjadam czasem litere s zauważył hobbysta ale edytuje zawsze sources.list)

A co chciałeś w tym przypadku zrobić ?

makumba

hobbysta podał mi source list a tatapingu sources.list ja wykonywałem dla hobbysty source a dla tatapingu sources robiłem to co napisaliscie W punkcie 3 powyżej chciałem wykasowac jak pisąłes i wstawic dane które mi dałeś:
#deb cdrom:[Linux Mint 17.3 _Rosa_ - Release amd64 20151128]/ trusty contrib main non-free
nie udało sie to bo nie mogłem wykasować istniejacych

TataPingu

Kolego, jeśli faktycznie tak było, to powiem Ci, że masz problemy z rozróżnieniem katalogów i plików...
- będzie chyba lepiej, gdy poprosisz kogoś ze znajomych o pomoc...

makumba

wydawało mi sie ze katalog do zakolorowany kwadrat na zielono jak np ten etc, a plik to kwadrat jasny srebrna kratka a linijkami podobnie ja w exelu ;)

pavbaranov

Cytat: makumba w Grudzień 20, 2018, 02:51:00 PM
ale ja naprawde zrobiłem to co napisał TataPingu czyli:
1.Udało sie otworzyc getdeb.list i zapisałem to co mi podałeś
2.Udało sie otworzyc  plik "official-package-repositories.list" i zapisałem to co mi podałeś
3.etc/apt/surces.list.d nic nie mogłem zrobić
To teraz znajdź (@hobbysta wcześniej Ci podawał jak) wszystkie pliki o nazwie zawierającej source w katalogu /etc i wszystkie te pliki usuń. Jeśli teraz nie pójdzie - pora się zastrzelić.
CachyOS (niekiedy mocno zmiksowany z Arch), Plasma (zawsze najnowsza, a niekiedy beta/RC). linux-cachyos.

makumba

dzieki juz zdaje zaraz relacje ale nie warto sie strzelac juz w kwietniu konczy sie wparcie do rosa wiec szykuje sie na najnowszego tara albo tassa ;)

Zobacz najnowsze wiadomości na forum