Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Jaka czeka nas najbliższa przyszłość?

Zaczęty przez Bercik, Marzec 05, 2026, 07:01:18 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

MSki

Cytat: linux4ever w Dzisiaj o 04:25:24 PMMyślę że to wystarczy oryginalne distra jak: Arch,Fedora,Debian,OpenSUSE itd..

Żadnych forków i przeróbek.
Jeśli fork dystrybucji wiodącej jest narażony na tego typu restrykcje, to i dystrybucja/je pochodzące z USA również ..a więc Fedora i jej forki. 
Jeśli kaczka, to tylko w buraczkach.

Tanker

A może by poczekać na rozwój sytuacji dotyczacy MidnightBSD, czy zadziała zmiana w treści licencji że usługa
nie dotyczny Kalifornii?

Stad: https://forum.linuxiarze.pl/index.php/topic,6265.msg40148.html#msg40148

P.S. A co z ta Brazylia sa stamtad jakies sygnały? Bo w Brazylii wchodzi przepis juz teraz.
       Robi się goraco...

Jeszcze pomyślałem sobie że taki wymóg może  uwalić wszystkie rozwijajce sie startupy.?!?!
LineageOS i Devuan ... tyle na dobry poczatek...

linux4ever

Cytat: Tanker w Dzisiaj o 05:22:05 PMJeszcze pomyślałem sobie że taki wymóg może  uwalić wszystkie rozwijajce sie startupy.?!?!

To możliwe w sensie wszystkie dystrybucje które nie mają mechanizmu weryfikacji.

Mojego Debiana i Endevour OS też itd...
Debian MATE  &Endevour OS Cinnamon

Tanker

Trzeba patrzeć na technikę całościowo. Przykładowo w tym roku
w styczniu zaostrzyły się przepisy dla posiadaczy dronów. Teraz wymagane jest
posiadanie licencji niekomercyjnej co oznacza obowiazek rejestracji drona nawet od dziecka.
W konwergencji technologicznej mowa jest o IoT internet rzeczy.
To wszystko się ze soba łaczy...
LineageOS i Devuan ... tyle na dobry poczatek...

CDeB

Cytat: linux4ever w Dzisiaj o 05:48:25 PMMojego Debiana i Endevour OS też itd...

Myślę że systemy serwerowe będą miały szansę na ominięcie procesów weryfikacji, w sensie że co i jak to weryfikować. Pisząc to, mam nadzieję że Debian ostanie się jako wolny system, do którego będzie można po cichu doinstalować sobie jakiegoś xfce na ten przykład.
No chyba że wprowadzą jakiegoś rodzaju tokeny dzięki którym w ogóle będzie możliwe skorzystanie z internetu. To wówczas, być może, będzie trzeba kupować takie rzeczy na czarnym rynku... Ciekawie to wszystko się zapowiada.
Stabilnie

Zobacz najnowsze wiadomości na forum