Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Linux i Unix Czemu Nie Jest Na Desktopy

Zaczęty przez linux4ever, Marzec 24, 2026, 06:15:51 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

linux4ever

Czemu na Desktopach Unix i Linux nie są popularne ?
Linux Mint 7 GIGI Cinnamon  & Sparky Linux 8 LXQT

PomPom

myk byle jak jako tako

Tanker

Teraz desktopy odchodza. Ludzie przechodza na urzadzenia mobilne. Znam przypadek zrezygnowania nawet całkowicie z laptopów i przejścia wylacznie na konsole i smartfony. Po desktopach były jeszcze jakiś czas komputery typu media center, trochę mniejsze pudełka. Ale to chyba się nie przyjeło. Ostatnio to sa te mini komputery. Ale dzisiaj wszystko ucieka w smartfony.

U ludzi zawsze działa zasada "każdemu według potrzeb". Miałem poprzedniego desktopa w latach ok. 2013-23. Sam go składałem od zera. Byłem fanem podłaczania różnych nietypowych urzadzeń hardware do niego. Niektóre pod linuxa autentycznie nie działały. Mimo tego nie zainstalowałem Windowsa. Dlatego że  po tym co ujawnił Snowden już nic nie było tak jak dotychczas. Wyzej wymieniona zasada przestała u mnie działać.
Od tej pory liczy się "najpierw zasady a potem potrzeba". I to nie znaczy że jest łatwo czy lepiej.
Ale zasady ponad wszystko.

Dzisiejszego desktopa mam tylko do testowania różnych udziwnień,

Cytat: linux4ever w Marzec 24, 2026, 06:15:51 PMCzemu na Desktopach Unix i Linux nie są popularne ?

Bo desktopy przestały być popularne :D
LineageOS i Devuan ... tyle na dobry poczatek...

Zobacz najnowsze wiadomości na forum