Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja.
Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Autor Wątek: ERROR No UMS support in radeon module!  (Przeczytany 806 razy)

Offline mblazkie

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 12
  • Reputacja: +0/-0
ERROR No UMS support in radeon module!
« dnia: Czerwiec 12, 2020, 06:26:32 pm »
Witam
Jestem tu nowy i postanowiłem odświeżyć starego laptopa i wszystko byłoby ok gdyby nie błąd jak w temacie. Czy znajdę tu pomoc w rozwiązaniu problemu? Na chwilę obecną mogę działać na laptopie uruchamiając go jedynie z parametrem nomodeset. Z góry dziękuję za każdą pomoc.

Offline Albedo 0.64

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 705
  • Reputacja: +2/-0
Odp: ERROR No UMS support in radeon module!
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 14, 2020, 07:37:35 pm »
Witam. Dobrze byłoby wiedzieć jakiej dystrybucji dotyczy twój problem bo przyczyny i rozwiązania mogą być różne. Poza tym, lepiej jest aktywnie szukać rozwiązania problemu niż rzucać pytanie w "eter" i czekać na echo. W ciągu minuty znalazłem odpowiedź:
https://unix.stackexchange.com/questions/273471/how-to-solve-drmradeon-init-radeon-error-no-ums-support-in-radeon-module
Dotyczy to dystrybucji Centos ale powinno zadziałać również w innych.
MX Linux Xfce
Linux registered user 556565

Offline mblazkie

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 12
  • Reputacja: +0/-0
Odp: ERROR No UMS support in radeon module!
« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 14, 2020, 10:45:32 pm »
Co do dystrybucji jakiej dotyczy problem proszę spojrzeć gdzie został wrzucony post. Oczywiście chodzi o Sparky Linux. Rozwiązania problemu szukałem zanim napisałem posta i również natrafiłem na ten artykuł który w niczym mi nie pomógł więc nie rzucam pytania w "eter" czekając na echo. Pod linkiem jest opisany problem na CentOS który jest oparty na RedHat a Sparky bazuje na Debianie. W pliku konfiguracyjnym GRUB niestety brakuje jakichkolwiek wpisów "radeon.modeset=0 and rd.driver.blacklist=radeon" więc temat uważam za nie rozwiązany. Bardziej obstawiam na jakiś problem ze sterownikami.

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2507
  • Reputacja: +32/-8
Odp: ERROR No UMS support in radeon module!
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 14, 2020, 11:02:57 pm »
To wpisz :)

Offline mblazkie

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 12
  • Reputacja: +0/-0
Odp: ERROR No UMS support in radeon module!
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 15, 2020, 06:44:42 pm »
Dopisanie jednej linijki nic tu nie daje, problem jest tu ze sterownikiem.

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2507
  • Reputacja: +32/-8
Odp: ERROR No UMS support in radeon module!
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 15, 2020, 06:57:44 pm »
Cóż... Podaj zatem jakiekolwiek użyteczne informacje.
1. Sparky? Fajnie - który? Jest wersja oparta o stable oraz o testing.
2. System w ogóle startuje, czy nie? - Innymi słowy chodzi o wytłumaczenie zachowania systemu bez nomodeset, bo tu jak rozumiem bez problemu start się odbywa. Bez niego, rozumiem, że gdzieś bootowanie staje. W jakim momencie? Podrzuć stosowny fragment dziennika.
3. Grafika (pewnie Xy) podnoszą się, czy nie? Jw.
4. Czy wypróbowałeś rozwiązania, bo jest ich kilka, z linka podanego przez @Albedo 0.64? Coś przynoszą? Bo, najwyraźniej nie jest tak, jak piszesz, że "dopisanie jednej linijki nic tu nie daje", skoro innym one właśnie umożliwiły pracę na linuksie.
5. Jakie masz AMD? (najlepiej spod inxi)
6. Jaki kernel?
7. Jaki sterownik?

I na koniec. Nie ma znaczenia, że rozwiązanie jest dla CentOS, a Sparky jest oparty o Debiana. To są elementarne rzeczy istniejące w każdej dystrybucji i w każdej tak samo się z nimi postępuje i załatwia. Nie rozumiem tylko dlaczego ktoś w tym rozwiązaniu miał sterownik na blackliście.

Offline mblazkie

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 12
  • Reputacja: +0/-0
Odp: ERROR No UMS support in radeon module!
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 15, 2020, 11:33:12 pm »
1. Stable 5.11 LXQt 32 bit (i686 non-pae)

2. Z parametrem 'nomodeset' startuje bez problemu niestety bez tego parametru ekran robi się czarny i nic więcej się nie dzieje.

3. Z 'nomodeset' normalnie Xy działają, zresztą właśnie tu piszę z owej maszyny. Problem w tym, że jest tylko rozdzielczość 1024x768 bądź 800x600 do wyboru.

4. Jak najbardziej rozwiązanie z linka wyżej nie działa, sprawdzałem zanim napisałem posta.

5.
$ lspci -nn | grep VGA
01:00.0 VGA compatible controller [0300]: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] RV350/M10 / RV360/M11 [Mobility Radeon 9600 (PRO) / 9700] [1002:4e50]

6. Kernel: 4.19.0-9-686 i686

7. Ze sterownikiem jest tu właśnie problem.

$ lspci -k | grep -A3 VGA
01:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] RV350/M10 / RV360/M11 [Mobility Radeon 9600 (PRO) / 9700]
        Subsystem: Toshiba America Info Systems RV350/M10 / RV360/M11 [Mobility Radeon 9600 (PRO) / 9700]
        Kernel modules: radeonfb, radeon
02:00.0 FireWire (IEEE 1394): VIA Technologies, Inc. VT6306/7/8 [Fire II(M)] IEEE 1394 OHCI Controller (rev 80)

$ sudo dmesg | egrep 'drm|radeon'
[    4.724370] [drm] VGACON disable radeon kernel modesetting.
[    4.724440] [drm:radeon_init [radeon]] *ERROR* No UMS support in radeon module!
[    8.895134] [drm] VGACON disable radeon kernel modesetting.
[    8.895260] [drm:radeon_init [radeon]] *ERROR* No UMS support in radeon module!
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 15, 2020, 11:43:26 pm wysłana przez mblazkie »

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2507
  • Reputacja: +32/-8
Odp: ERROR No UMS support in radeon module!
« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 16, 2020, 09:54:29 am »
Tak na szybko: nie udało mi się na starych, mobilnych Radeonach (ale nie pamiętam już ich wersji) ustawić rozdzielczości wyższej od 1024x768.
Rozumiem, że ostatni wpis jest przy starcie z parametrem nomodeset. A jak wygląda bez niego? Z tego "czarnego ekranu" prawdopodobnie można przejść na TTY wciskając ctrl+alt+Fx (który - nie wiem jaki jest domyślny w Sparky, ale np. F4 zwykle jest wolny).
Tu masz jakieś wytłumaczenie o co w ogóle chodzi: https://askubuntu.com/questions/827678/no-ums-support-in-radeon-module-error-when-booting-to-the-ubuntu-16-04-1-insta i przede wszystkim: https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=MTI2ODA. Jak widzisz to nie problem sterownika, a po prostu mocno już starego układu, który nie przystaje do współczesnego KMS. Rozwiązanie dla UMS zostało porzucone... 7 lat temu.
Być może któreś z następujących rozwiązań się nada:
https://geekyshacklebolt.wordpress.com/2019/02/05/drmradeon_initradeon-error-no-ums-support-in-radeon-module-booting-issue-solved/
https://misternarayan.wordpress.com/2020/05/17/fixed-error-no-ums-support-in-radeon-module-in-linux-booting-drmradeon_init/

Offline mblazkie

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 12
  • Reputacja: +0/-0
Odp: ERROR No UMS support in radeon module!
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 16, 2020, 01:32:38 pm »
Faktycznie laptop ma już swoje lata i układ jest już nie wspierany. Rozwiązania pod ubuntu mi nie pomogły tak więc pozostanę na tym co jest czyli 'nomodeset' z rozdzielczością 1024x768. Dziękuję oczywiście za pomoc i zainteresowanie tematem.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 16, 2020, 01:34:10 pm wysłana przez mblazkie »

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2507
  • Reputacja: +32/-8
Odp: ERROR No UMS support in radeon module!
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 16, 2020, 02:14:09 pm »
Pokaż jeszcze to o co prosiłem - wynik logów z bootowania bez nomodeset, tak z dziennika, jak i z xorga.
Przy okazji - te rozwiązane z geeky również nic nie dały? IMO - przyglądnąć by się przydało temu co go boli. Być może jednak po prostu ta karta jest już tak stara, że software do niej poszedł już daleko do przodu.
I jeszcze jedno - linux-firmware oczywiście masz zainstalowane..., a jeśli to APU, to i mikrokod dla AMD.

Offline mblazkie

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 12
  • Reputacja: +0/-0
Odp: ERROR No UMS support in radeon module!
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 16, 2020, 04:44:32 pm »
Jak wyciągnąć log z bootowania bez 'nomodeset' jeśli nie mogę się przełączyć do konsoli bo nic nie działa?

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2507
  • Reputacja: +32/-8
Odp: ERROR No UMS support in radeon module!
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 16, 2020, 08:14:48 pm »
Coś działać musi. Masz czarny ekran. W tym momencie musisz nacisnąć ctrl+alt+Fx (niestety nie wiem, który - pytaj pavroo - stawiam na np. F4-6) i wówczas dobrać się do logów m.in. przez journalctl. Logi xorga masz z cata. Będziesz w konsoli.

Offline mblazkie

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 12
  • Reputacja: +0/-0
Odp: ERROR No UMS support in radeon module!
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 16, 2020, 10:26:19 pm »
Niestety, czarny ekran i żadna kombinacja nie działa. Na Mincie standardowo działa ctrl+alt+F1 a tu niestety czarna dziura bez jakiejkolwiek reakcji.

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2507
  • Reputacja: +32/-8
Odp: ERROR No UMS support in radeon module!
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 17, 2020, 07:15:26 am »
No to inaczej:
journalctl -b -Xgdzie X dla 0 jest obecnym bootowaniem, a każda następna liczba całkowita to kolejne, poprzednie bootowanie. Najlepiej przekieruj to sobie do jakiegoś pliku tekstowego (> plik.txt).

Offline mblazkie

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 12
  • Reputacja: +0/-0
Odp: ERROR No UMS support in radeon module!
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 17, 2020, 07:12:55 pm »
Dosyć spory ten log. Jak znajdę chwile, wrzucę go gdzieś i podlinkuję bo nigdzie nie widzę opcji dołączenia załącznika.