Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja.
Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Autor Wątek: ERROR No UMS support in radeon module!  (Przeczytany 1010 razy)

Online pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2701
  • Reputacja: +55/-38
Odp: ERROR No UMS support in radeon module!
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 17, 2020, 09:36:50 pm »
Np. pastebin. Nie wiem, czy w Sparky jest, ale jest też narzędzie o nazwie pastebinit, którym to łatwo można wrzucić na kilka tego typu serwisów.

Offline mblazkie

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 12
  • Reputacja: +0/-0
Odp: ERROR No UMS support in radeon module!
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 18, 2020, 12:51:08 pm »
Poniżej link do logu

https://pastebin.com/zGQNGLFA

Online pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2701
  • Reputacja: +55/-38
Odp: ERROR No UMS support in radeon module!
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 18, 2020, 03:15:38 pm »
To jest na 100% log z uruchomienia bez dopisania nomodeset w GRUBym? Pokaż jeszcze log błędów Xów.

Offline mblazkie

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 12
  • Reputacja: +0/-0
Odp: ERROR No UMS support in radeon module!
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 18, 2020, 03:47:53 pm »
Załączony wyżej log jest z parametrem 'nomodeset' i nie wiem co się podziało ale któryś raz z kolei próbowałem wyłączyć ten parametr i system wstał z normalną rozdzielczością 1280x800. Oczywiście poniżej załączam jeszcze nowy log bez 'nomodeset' póki wszystko działa. Czy to możliwe, że samo z siebie się to naprawiło, ewentualnie wpadła jakaś aktualizacja?

https://pastebin.com/cEFeuQP3
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 18, 2020, 03:49:51 pm wysłana przez mblazkie »

Offline mblazkie

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 12
  • Reputacja: +0/-0
Odp: ERROR No UMS support in radeon module!
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwiec 18, 2020, 03:59:04 pm »
Jedyna instalacja jakiej dokonałem to teamviewer ale to chyba raczej nie będzie miało żadnego związku.

Online pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2701
  • Reputacja: +55/-38
Odp: ERROR No UMS support in radeon module!
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwiec 18, 2020, 04:31:46 pm »
Nie chodzi o instalację, a o sposób uruchomienia. To co pokazałeś jest uruchomione chyba z parametrem nomodeset, natomiast do co nas interesuje, to log z uruchomienia bez niego (tak, wiem, czarny ekran, ale to właśnie z niego chcę zobaczyć). Można też z wymuszeniem modeset. Też ciekawy.

Offline mblazkie

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 12
  • Reputacja: +0/-0
Odp: ERROR No UMS support in radeon module!
« Odpowiedź #21 dnia: Czerwiec 18, 2020, 04:44:05 pm »
Załączyłem dwa logi jeden z modeset i drugi normalny bez modeset. Ale tak jak napisałem wszystko zaczęło działać samo z siebie.

Online pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2701
  • Reputacja: +55/-38
Odp: ERROR No UMS support in radeon module!
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwiec 18, 2020, 05:40:28 pm »
Niezbadane są wyroki św. Informatyka. Grunt, że działa w oczekiwany sposób.