To i ja się dołożę, bo tak jak Kolega powyżej sporo dystrybucji przez 2 lata ostatnie przetestowałem. I zdecydowanie nie polecę Manjaro na start początkującemu, z powodu że bardzo łatwo ten system wywalić przy aktualizacji - mnie się to zdarzyło dwukrotnie, właśnie jako początkującemu i skutecznie mnie to zniechęciło. Teraz bym sobie poradził, ale teraz to mam fajniejsze dystrybucje. Wiele gorzkiej prawdy udostępnił na tym i innych forum na temat, dlaczego się tak dzieje Kolega Paweł B. Więc owszem - Manjaro - ale raczej nie na pierwszy krok. Na pierwszy krok - zdecydowanie Mint lub Ubuntu, i oczywiście w wersji Xfce lub Mate. Dlaczego - bo dużo działa na starcie i mają rewelacyjne wsparcie. Nie muszą być nowoczesne i nie są w wersji preinstalowanej, ale nie o to tu chodzi. Oczywiście mam swoich dużo przemyśleń na temat Minta (dlatego już go nie używam) i opinii w sieci na jego temat też jest moc - ale takiego forum polsko- i niepolskojęzycznego to nie ma żadne inne distro (fakt że nie używam Archa i z tego choćby powodu nie poznałem jego społeczności). Natomiast Ubuntu - po moim krótkim buncie (naczytałem się głupot, że to "za popularne" i że "beznadzieja") - tak naprawdę nie zawiodło mnie nigdy i pozostało chyba na zawsze, przynajmniej jako drugi system (hłe chłe, a używam i Lubuntu i Xubuntu, a i Mate też bym chętnie poużywał, hłe, chłe). Sparky - zdecydowanie tak, mój system podstawowy, używa go nawet mój dziewięcioletni obecnie synek, a używa już prawie rok! Distro trochę niszowe, ale nasze, polskie, proste, nowoczesne, wydane przez Koleżeństwo prowadzące ten portal - chwała im! Pewne rzeczy w nim wyglądają inaczej, co nie znaczy że gorzej, dla początkującego zdecydowanie w wersji Xfce i wersji stabilnej. MX - ok, w sumie prosty, da radę, Kolega Fibo z tego forum jest od niego wybitnym specjalistą i chętnie udostępnia wiedzę na ten temat. Gdyby nie On to już by nie było takie godne polecenia (wsparcie!!!). Deepin - ładny i prosty, ale na późniejsze kroki (wsparcie...). Chyba tyle w temacie, kiedyś był Antegros, on też był fajny i nie wywalał się jak Manjaro, ale już go nie ma. Tak że podsumowywując - brać łatwe distro z prostym w obsłudze środowiskiem (Xfce lub Mate), z dobrym wsparciem i aktywnym forum, nie wszystko jest po polsku niestety, więc im większa społeczność, tym łatwiej coś znaleźć.