@dayashita23 - masz co prawda niezbyt wydajny sprzęt, ale tym się nie ma co przejmować.
Najważniejsze jest to, aby któraś z dystrybucji Linuksa go poprawnie obsłużyła.
Nic nie piszesz na temat karty graficznej w swoim sprzęcie, a byłaby to bardzo istotna informacja - uzupełnij ją.
Do rzeczy - jeśli zamierzasz zainstalować jakieś distro na swoim urządzeniu, to najłatwiej będzie Ci zainstalować Ubuntu-pochodne, w których proces instalacji jest najmniej skomplikowany i uciążliwy dla laika.
O wsparciu społeczności danej dystrybucji nie wolno zapominać, choć jak jest zrobiona z pietyzmem, to i problemów nie powinna sprawiać.
Szukanie właściwego distra należy rozpocząć od oglądu Kernela - od wersji 5.3 wzwyż.
Dlaczego ? - bo ta wersja Kernela otrzymała niedawno poprawki dotyczące poprawnego rozpoznawania sprzętu i implementacji sterowników do sprzętu.
Ja dość długo "walczyłem" z instalowaniem różnych distr Ubuntu-pochodnych, aby się w końcu dowiedzieć o tym, dlaczego niektóre z nich nie chciały się instalować, lub po instalacji sprawiały duże problemy - wina starego Kernela.
Właśnie z tego powodu, nawet na "wiekowy sprzęt" opłaca się zainstalować dystrybucję z możliwie najnowszym Kernelem, pod warunkiem, że nie będzie to wer. niższa niż 5.3
I nie jest ważne do czego, a więc do jakich zadań będziesz wykorzystywał Linuksa, bo to Twoja prywatna sprawa, gdyż każda dystrybucja umożliwia Użytkownikowi dostosowanie systemu do własnych potrzeb.
Czytać też należy, do jakich celów przewidziana jest dystrybucja, bo jeśli na desktop, to i do zadań tzw. "domowych", a jeśli główne przeznaczenie to serwer.. problemów z jej udomowieniem będzie bez liku.
Ja użytkuję Ubuntu-pochodne, więc mój wpis można uznać za stronniczy, ale najbardziej się w takich "odnalazłem".. jako laik.
Na podobnej konfiguracji sprzętowej zainstalowałem najpierw Ubuntu-Studio 19.10, a gdy ten mi się opatrzył, poszukiwałem dalej i znalazłem, oraz zainstalowałem Freespire-6
https://distrowatch.com/table.php?distribution=freespire
O grach nie będę pisał, bo w nie nie gram, ale wiem, że proste platformówki/łamigłówki są w każdym Linuksie i wystarczy je zainstalować.