Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w wątku Administracja.
Wątki z problemami zamieszczone w dziale "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Autor Wątek: Po zainstalowaniu innego środowiska graficznego ubuntu uruchamia się terminalu.  (Przeczytany 796 razy)

Offline Zwiado

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 4
  • Reputacja: +0/-0
Po zainstalowaniu gui z elementaryos ubuntu uruchamia mi się w trybie tekstowym. Jak wrócić z powrotem do starego gui?

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2552
  • Reputacja: +35/-8
Odp: Po zainstalowaniu innego środowiska graficznego ubuntu uruchamia się terminalu.
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 01, 2019, 08:33:50 am »
A dokładnie co zrobiłeś? Możesz spróbować zainstalować paczkę o nazwie bodaj elementary-desktop (albo coś podobnego). Sprawdź też sobie, czy masz jakąkolwiek paczkę dostarczającą jakiś DM (np. gdm, sddm, lightdm) - jeśli nie - doinstaluj właściwą dla Twojego DE lub uniwersalną (te "uniwersalne" to np. dwie ostatnie). Nie wiem jak to jest realizowane w Elementary, ale niekiedy trzeba jeszcze podnieść usługę.
Jeśli masz taką paczkę, to ją wystartuj przez:
sudo systemctl start nazwa_paczkiJeśli nic nie możesz w ogóle zrobić (nie masz nawet prompta), to coś bardziej spierniczyłeś, prawdopodobnie z grafiką.
« Ostatnia zmiana: Październik 01, 2019, 08:02:17 pm wysłana przez pavbaranov »

Offline PomPom

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1636
  • Reputacja: +1/-0
  • RAM RANCH REALLY ROCKS!
Odp: Po zainstalowaniu innego środowiska graficznego ubuntu uruchamia się terminalu.
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 01, 2019, 06:33:38 pm »
Daj link do poradnika, z którego korzystałeś przy instalacji DE z elementary.
Windows 10 | Arch Linux | Gentoo

Offline TataPingu

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1457
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Po zainstalowaniu innego środowiska graficznego ubuntu uruchamia się terminalu.
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 01, 2019, 08:17:17 pm »
Po zainstalowaniu gui z elementaryos ubuntu uruchamia mi się w trybie tekstowym. Jak wrócić z powrotem do starego gui?

Trochę za mało informacji, ale wychodzę z założenia, że po starcie systemu "lądujesz" w prompcie...
Sprubój więc:
- jednocześnie wciśnij CTRL-ALT i F7, ewentualnie F8, F9...
- jeśli to nic nie da (nie pokaże się graficzny DM), to ponownie przejdź na konsolę (CTRL-ALT i F2, lub F3, F4, F5...)
- zamelduj się w trybie tekstowym (użytkownik plus ENTER)
- po zameldowaniu się wtypuj:
startx
Jeśli to nic nie da, to prawdopodobnie musisz na nowo wgrać brakujące paczki któregoś DE...
- ale to później...

Offline Zwiado

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 4
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Po zainstalowaniu innego środowiska graficznego ubuntu uruchamia się terminalu.
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 01, 2019, 08:54:08 pm »
Daj link do poradnika, z którego korzystałeś przy instalacji DE z elementary.
https://linuxconfig.org/how-to-install-pantheon-desktop-on-ubuntu-18-04-linux-desktop

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2552
  • Reputacja: +35/-8
Odp: Po zainstalowaniu innego środowiska graficznego ubuntu uruchamia się terminalu.
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 01, 2019, 09:01:00 pm »
Albo z tego poradnika coś zainstalowałeś nie tak, jak tam jest napisane, albo przy okazji jakiejś aktualizacji coś się doinstalowało. Odwróć to, co w tym poradniku.

Offline PomPom

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 1636
  • Reputacja: +1/-0
  • RAM RANCH REALLY ROCKS!
Odp: Po zainstalowaniu innego środowiska graficznego ubuntu uruchamia się terminalu.
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 01, 2019, 10:15:01 pm »
Jak masz możliwość się zalogować i masz neta, to upewnij się, czy aby na pewno masz GDM, czyli wpisz sudo apt install gdm
Jak go masz, to sudo systemctl enable gdm i później sudo systemctl start gdm
Windows 10 | Arch Linux | Gentoo

Offline Zwiado

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 4
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Po zainstalowaniu innego środowiska graficznego ubuntu uruchamia się terminalu.
« Odpowiedź #7 dnia: Październik 02, 2019, 07:01:08 pm »
Sudo systemctl start gdm działa ale nie na stałe. Po każdym uruchomieniu uruchamia się w trybie tekstowym i trzeba wklepać komendę.

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2552
  • Reputacja: +35/-8
Odp: Po zainstalowaniu innego środowiska graficznego ubuntu uruchamia się terminalu.
« Odpowiedź #8 dnia: Październik 02, 2019, 07:07:06 pm »
sudo systemctl enable gdm i od następnego startu będziesz już miał na stałe. Podstawy usług systemd.

Offline Zwiado

  • Newbie
  • *
  • Wiadomości: 4
  • Reputacja: +0/-0
Odp: Po zainstalowaniu innego środowiska graficznego ubuntu uruchamia się terminalu.
« Odpowiedź #9 dnia: Październik 03, 2019, 03:12:11 pm »
Po komendzie pokazuje się the unit files have no installation config (wantedby, requriedby, also, alias settings in the (install) section, and defaultinstance for template units). This means they are not meant to be enabled using systemctl. Itd.

Offline pavbaranov

  • Hero Member
  • *****
  • Wiadomości: 2552
  • Reputacja: +35/-8
Odp: Po zainstalowaniu innego środowiska graficznego ubuntu uruchamia się terminalu.
« Odpowiedź #10 dnia: Październik 03, 2019, 06:31:06 pm »
Możemy zgadywać jedynie, ale wygląda na to, że:
1. zgodnie z "poradnikiem" :) zainstalowałeś sobie lightdm,
2. jakieś idiotyczne zależności w Ubuntu/Elementary jednocześnie odinstalowały Ci GDM,
3. usługi lightdm nie masz prawdopodobnie ani skonfigurowanej, ani przede wszystkim podniesionej.
DM jest - mniej więcej - Twoim wyborem, a zatem musisz się zdecydować, czy chcesz mieć GDM, a wówczas go zainstalować, czy też lightDM, a wówczas - jeśli go zainstalowałeś - podnieść.
Uwaga ogólna jest taka, że GNOME 3 uważa, że winno mieć GDM i dzięki temu możesz uzyskać pewne funkcjonalności, których nie dają inne DMy. LightDM prawdopodobnie wystartuje Ci GNOME, ale być może, możesz nie mieć pełnej jego funkcjonalności. Wystartowanie Elementary (Pantheon) z GDM spowoduje, że oprócz tego co konieczne do pracy Pantheona będziesz mieć podniesione "pół GNOME" co może powodować nieprawidłową/nie tak funkcjonalną/optymalną pracę tego środowiska.
Wybór należy do Ciebie.
Startowanie dowolnego DM przebiega w sposób:
# systemctl enable jakiśDM && systemctl start jakiśDMNiekiedy ów DM wymaga jeszcze jakiejś wstępnej konfiguracji.
Stare chińskie przysłowie mówi, że GNOME jest jak Windows - nie lubi konkurencji :)