Jakakolwiek dystrybucja, która będzie:
a. w miarę nowa (ale tu chodzi wyłącznie o w miarę nowe aplikacje, które po prostu mogą Ci zapewnić lepszą użyteczność/funkcjonalność),
b. ma któreś z następujących środowisk graficznych: LXDE, LXQt, Enlightenment, Lumina, ewentualnie XFCE, MATE bądź minimalną wersję Plasma; alternatywa - OpenBox. Moja córka na podobnym komputerze ma Arch Linux + MATE (lekko lepszy procesor, a w zasadzie nowszy); nie jest to demon możliwości, ale do tego samego zastosowania, o którym piszesz (z wyjątkiem programowania) - jej wystarcza (a o programowaniu - niżej).
Sam musisz sobie oglądnąć jak wyglądają powyższe środowiska i zobaczyć co Ci pasuje, a potem po prostu przetestować 2-3 dystrybucje z wybranym środowiskiem. Jeśli przez przypadek zdecydowałbyś się na KDE/Plasma, to warto byłoby to lekko odchudzić w czym możemy pewnie pomóc, przy czym jeśli dystrybucją bazową dla takiego wyboru będzie Debian (i pochodne), to ja niestety odmawiam współpracy, albowiem boksować się z tym systemem i jego implementacją w nim KDE - nie mam zamiaru. Wolę czas przyjemniej spędzić. Niemniej jednak nie jestem tu jedyny, a zatem może ktoś inny się nad tym pochyli.
Nie licz również, że to APU da Ci komfort oglądania zasobów wideo w wyższych rozdzielczościach. Dobrze nie będzie, ale znośnie. "Normalny" film można oglądnąć i nie powinien się zacinać (przynajmniej nie z powodów leżących po stronie komputera).
Teraz ostatnie - piszesz, że komputer używasz do programowania. O ile samo programowanie nie jest w żaden sposób raczej zasobożerne, to jeśli myślisz o kompilowaniu programów pisanych przez siebie, to... musisz się uzbroić w cierpliwość. C-60 będzie kompilować dość długo, a jeśli nie poskromisz kompilatora przydzielając mu odpowiednie zasoby, to już niczego innego praktycznie w tym samym czasie nie zrobisz (tj. będzie to mocno uciążliwe).