Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

kubuntu wysadziło w powietrze..

Zaczęty przez shinjii, Listopad 09, 2018, 02:46:42 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

shinjii

Cytat: TataPingu w Listopad 19, 2018, 09:24:34 PM
Cytat: shinjii w Listopad 19, 2018, 09:14:29 PM
To sam plik swap nie wystarczy? (wyszło na to, że go w ogóle nie miałem mimo, że był "podlinkowany" w fstab)

P.S. Tak poza tematem - czemu w Kubuntu 18.04 nie ma opcji hibernacji komputera? :D w linux mint 18.3 (ubuntu 16.04) było... z tego co się dzisiaj dowiedziałem na Windows 10 podobno też tej opcji nie ma :o

To właśnie swap jest za to "odpowiedzialny"...
- na oddzielnej partycji, nie ma problemu, ale, gdy jest w postaci pliku, się nie da...

Nie wiem co miało na celu takie "przejście" (z fizycznej partycji na plik), ułatwienie instalacji, zwiększenie zużycia HD ?
- a może po prostu plik łatwiej jest zdalnie zczytać ?

Rozumiem :D

Cytat: pavbaranov w Listopad 19, 2018, 09:40:42 PM
@shinjii - bo bur... zaczyna się robić:
1. Co dokładnie masz podlinkowane w fstab jako swap?
2. Logi - journalctl Twoim przyjacielem jest; jeśli nic nie zmieniałeś, to nie jest wykluczone, że będziesz tam miał log od początku postawienia systemu.
3. Gdzie tej "hibernacji" nie ma? Jak masz ją ustawioną w GRUB?

1. Tak jak wyżej - /swapfile - był wpisany w fstab ale nie istniał, więc go utworzyłem według tutoriala z neta (po porannym 'wybuchu' systemu)

2. Znalazłem jedynie coś takiego interesującego z dzisiejszego poranka.... co to może być? to fstrim... tak za przeproszeniem z dupy "ucięło" mi 133gb? przed tym nie ma nic ciekawego więc nie wklejam (jakieś CUPSy i inne bzdety typu bluetooth)
lis 19 10:06:40 shinjii666 fstrim[5341]: /: obcięto 133,1 GiB (bajtów: 142957195264)
lis 19 10:06:40 shinjii666 systemd[1]: Started Discard unused blocks.
-- Reboot --

3. Tak jak pisał TataPingu - prawdopodobnie przez brak partycji SWAP nie ma tej opcji gdziekolwiek dostępnej w systemie.

pavbaranov

Nie opis, a konkret. W zależności od sposobu tworzenia swapfile, taki plik może, ale nie musi w ogóle istnieć w systemie (fizycznie); może, ale nie musi mieć stałej wielkości. Dlatego pytam jak to jest tworzone.
Fstrim - zerknij na: man fstrim - powinno Ci się rozjaśnić.
Z tą hibernacją. Istnieje ich kilka - "suspend to disk" musisz mieć ustawione w GRUB oraz swap (w tej chwili dowolny, czyli partycja lub swapfile) właśnie, by to działało. Inna sprawa, że w pewnej wersji Plasma po prostu wypadła możliwość hibernacji - obecnie błąd już naprawiony od kilku wydań, choć ów brak hibernacji istniał wyłącznie z poziomu Plazmy (brak odpowiedniej opcji jedynie).
CachyOS (niekiedy mocno zmiksowany z Arch), Plasma (zawsze najnowsza, a niekiedy beta/RC). linux-cachyos.

TataPingu

Cytat: shinjii3. Tak jak pisał TataPingu - prawdopodobnie przez brak partycji SWAP nie ma tej opcji gdziekolwiek dostępnej w systemie.

I dopowiem, że lapek na którym się to przytrafiło nie miał SSD, ma normalny magnetyczny HD.

Scieśnij którąś z partycji i stwórz swapa, nanieść w fstab i zobaczysz co się będzie dziać...

A rada o zrobieniu zapasowych kopii jest zawsze aktualna

shinjii

Dobra dzięki Panowie za rady :) odnośnie hibernacji - przez komendę też nie działa, po prostu wyłącza się system, a nie hibernuje, także będę musiał podziałać coś z tym SWAPem (partycja).

hobbysta

Cytat: shinjii w Listopad 19, 2018, 08:56:16 PM
co do logów - na pewno one jeszcze będą? Już kilka resetów poszło od czasu "eksplozji", jeśli tak to w jakim pliku? Bo nawet nie wiem :D jestem w /var/log i nie za bardzo wiem w których plikach grzebać.
Koledzy od systemd muszą pomóc. Tam chyba log to już nie zwykły plik tekstowy. Na moim kompie to jest po prostu duzy plik tekstowy z ogromną ilością wpisów. Chyba muszę iść do szkoły i zobaczyć co to jest ten cały systemd. Slackware'a z systemd po prostu nigdy nie będzie - co zostało bardzo jasno powiedziane. Ale nigdy nie mów nigdy. Sory za małe wtrącenie.

TataPingu

@hobbysta
- od samego początku byłem do systemd nastawiony sceptycznie.
Zresztą, jak Kolega zapewne się orientuje, znakomita większość tych, co coś o tym wiedzieli....

No ale cóż, żyjemy w Swiecie, gdzie króluje komercja...
FORSA, FORSA, i WPŁYWY.... !
- i tylko to się liczy....

Ale to ciekawostka, o Devuanie wiedziałem, ale, że Slackware również się przed tym obronił, tego nie byłem świadom...

shinjii

Siemka - jeszcze odświeżę temat - mam wrażenie, że to ten fstrim mi to wszystko psuje - co wy o tym myślicie? Skoro to on ingeruje w sektory/bloki dysku...i po nim następowało "psucie" i mój ręczny reset...coś w tym musi być :P

pavbaranov

Na 99% zostaw nieszczęsny fstrim w spokoju. To nie on psuje.
CachyOS (niekiedy mocno zmiksowany z Arch), Plasma (zawsze najnowsza, a niekiedy beta/RC). linux-cachyos.

TataPingu

@shinjii

- a spróbowałeś już z oddzielną partycją swap ?

shinjii

Cytat: TataPingu w Listopad 22, 2018, 11:44:33 AM
@shinjii

- a spróbowałeś już z oddzielną partycją swap ?

Nie próbowałem, nie mam zbytnio czasu w tym tygodniu żeby coś psuć :D haha, ale odkąd dodałem plik SWAP to widzę, że on działa - aktualnie 165mb w nim zajęte jest.

pavbaranov

Ile masz RAM? Dokup, bo prawdopodobnie to tańsza opcja niż zakup nowego dysku. Sprawdź sobie też, czy swap jest używany wówczas, gdy musi, czy też wynika to z takiego ustawienia, że np. X% RAM jest rezerwowane i już wówczas - pomimo wolnego RAM - wykorzystywany jest swap.

shinjii

Cytat: pavbaranov w Listopad 22, 2018, 12:28:55 PM
Ile masz RAM? Dokup, bo prawdopodobnie to tańsza opcja niż zakup nowego dysku. Sprawdź sobie też, czy swap jest używany wówczas, gdy musi, czy też wynika to z takiego ustawienia, że np. X% RAM jest rezerwowane i już wówczas - pomimo wolnego RAM - wykorzystywany jest swap.

Ramu mam 8gb więc raczej dokupować nie muszę, co prawda mam zajęte ciągle 4-5-6gb, ale to wciąż nie 8 :)

TataPingu

@shinjii
4-6GB ?!
- i to tylko sam system ?

shinjii

Cytat: TataPingu w Listopad 22, 2018, 01:07:14 PM
@shinjii
4-6GB ?!
- i to tylko sam system ?

Nie no co ty ;d firefox  (2-3gb) glownie i programy typu phpstorm (1gb)

System po restarcie bez włączonych programów ma zazwyczaj koło 500mb zajęte :P

pavbaranov

Ów fstrim jest raczej dobrodziejstwem dla SSD bo m.in. przedłuża ich życie.
Ciekawe, że swap jest używany przy 3GB wolnego RAM. Można tego poszukać, jednak to - chyba - nie jest związane w ogóle z zasygnalizowanym przez Ciebie problemem.
Krótko i po żołniersku - czy po poprawnym skonfigurowaniu swapa nadal obserwujesz ten sam problem?

Zobacz najnowsze wiadomości na forum