"Norbert, linux nie jest..."
- przy takim początkowym podejściu, jak wypomniałem, to raczej nie...
Ale Panowie, ja nie mówię niczego złośliwego i w sumie cieszy mnie, że ktoś chce się uwolnić od "jedynie słusznego systemu"
No cóż, chyba z racji wieku należę do ludzi już mniej cierpliwych i nie bawi mnie już uprzejma forma typu "Och, jakie cudne błędy sadzisz"

Może to też dlatego, że przez kilka lat miałem "okazję" uczyć różne grupy "użytkowników". Najgorsi byli ci, którzy robili to z racji "zawodowego przymusu". Przechodząc takie szkolenia wychodzili z założenia, że przecież "na wykłady przychodzą", więc wiedza i umiejętności powinne SAME PRZYJść.
OK, nie chciałem nikogo zrazić, jeśli to zrobiłem to przepraszam. Na drugi raz (do Norberta) zwróć szczególną uwagę na to CO ROBISZ
- krok po kroku, bo komp to tylko bardziej skoplikowana maszyna i nie zrobi nic, czego jej nie powiesz. A w tym przypadku prawdopodobnie nie powiedziałeś jej, by naniosła Cię jako głównego usera (1000).
Spróbuj tak, ale nie gwarantuję, że klapnie. Nigdy nie robiłem niczego spod "gościa" i również nigdy nie sprawdziłem, jakie "gość" ma uprawnienia.
Sciągnij sobie odpowiedni obraz iso, prawdopodobnie to będzie możliwe.
Na pewno zapisze się pod ..../Download
Następnie włóż USB i wytypuj w terminalu:
lsblk
Pokaże Ci się pod jakim adresem jest USB (będzie to któryś np sdg-sdg1)
Następnie, również w terminalu spróbuj:
dd if=/ścieżka/do/TwójPlik.iso of=/dev/sdg(sdg1 itp) sync
Teoretycznie, gość chyba nie może robić tej operacji, ale spróbować można
A prawidłowo powinno być:
sudo dd if=/pfad/zu/beispiel.iso of=/dev/sdg; sync
Jeśli to nie złapie, to nie masz już szans, musisz odczekać...
Ps - do Norberta, co do linuxa, to się nie zrażaj, a moja krytyka dotyczyła nie tyle Ciebie, co postępowania wielu "użytkowników" pctów