Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

NixOS

Zaczęty przez MSki, Czerwiec 07, 2026, 02:42:59 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

MSki

Z racji zainteresowania tą dystrybucją, chciałbym się dowiedzieć od jej Użytkowników, w jakim stopniu powinien być zaawansowany przyszły użytkownik, aby mógł swobodnie jej używać ?
Jeśli kaczka, to tylko w buraczkach.

Bercik

Nie jestem użytkownikiem tego systemu, ale trochę "zasięgnąłem języka" i wydaje się, że próg wejścia jest bardzo wysoki, bo jest zupełnie inny. Wszystkiego czego nauczymy się na tym systemie, jak go obsługiwać, dbać itp, przyda się również w... NixOS i tylko tu.

Moc dostępnego oprogramowania może faktycznie wyglądać na dużą ilość, ale inna sprawa to jego dostępność i łatwość budowy czy instalacji.

Dość dobrze opisuje to ten film:

Mnie po tym filmie przeszło :)
Jak coś działa, to znaczy że tego nie dotykałem...

MSki

Sama instalacja nie powinna robić problemów, bo jest graficzna, ale co później ?

linux4ever

Cytat: MSki w Czerwiec 10, 2026, 07:10:44 PMSama instalacja nie powinna robić problemów, bo jest graficzna, ale co później ?

Instalowanie aktualizacji,oprogramowania itp....

O firewallu też warto nie zapominać.

Może w wolnej chwili potestuje tego NixOS'a i napiszę wtedy o nim parę słów.

,,Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem".-Konfucjusz

Bercik

Cytat: linux4ever w Czerwiec 10, 2026, 07:20:08 PMInstalowanie aktualizacji,oprogramowania itp....

Hehehe, trochę poczytałem, trochę obejrzałem - no kolorowo nie jest XD

Ma sporo zalet ten system, no ale ma też sporo wad - mnie osobiście jako ciekawostka interesuje, ale tylko jako ciekawostka... Jest to jedyna chyba już rzecz jakiej bym spróbował po Archu, aby poznać coś innego, ale raczej dla cierpliwych jest - ja taki nie jestem jednak :) Za dużo pierdzielenia się z tym...

John Doe

Od dzisiaj testuję NixOS, więc jeszcze niewiele wiem.

Instalacja oprogramowania, np. ungoogled-chromium: https://search.nixos.org/packages?channel=26.05&query=ungoogled#show=ungoogled-chromium
1. w pliku konfiguracyjnym wklejamy kod z zakładki: NixOS Configuration
2. instalujemy przez terminal poleceniem z zakładki: nix-env
Jeśli coś wymaga uruchomienia usługi systemowej (sprawdzamy w Wiki) trzeba wkleić dodatkowy kod w pliku konfiguracyjnym. 
Później można instalować kolejne pakiety.
3. na zakończenie w terminalu: # nixos-rebuild switch
Można też instalować zbiorczo wiele pakietów, wczytując kod z pliku.

Aktualizacja systemu: https://nixos.org/manual/nixos/stable/#sec-upgrading

linux4ever

Zainstalowałem go chwilowo:

Instalacja jest dość szybka aby uruchamiało się na kartach Nvidi i innych closed source trzeba zainstalować unfree software z poziomu instalatora.

W  przypadku instalacji z UEFI wymaga partycji fat32 flagą boot i montowaniem /boot partycja ta musi mieć rozmiar 1GB.

System jest szybki i responsywny ale dla mnie dość trudny w obsłudze.

To ja już wolę stare dobre APT.
,,Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem".-Konfucjusz

MSki

Cytat: linux4ever w Czerwiec 10, 2026, 08:55:00 PMSystem jest szybki i responsywny ale dla mnie dość trudny w obsłudze.
Tym bardziej ja nie poradziłbym sobie z jego użytkowaniem.

linux4ever

Sprawdzony i potestowany wczoraj z pomocą różnych linków udało mi się go ogarnąć.

Oprogramowania rzeczywiście sporo ale wróciłem do systemu z APT.

NixOS starych laptopach może zamulać w trakcie szukania pakietów.

Mimo wszystko można spróbować te distro jeśli się chce czegoś nowego.

Bercik

Cytat: linux4ever w Dzisiaj o 07:39:34 AMSprawdzony i potestowany wczoraj z pomocą różnych linków udało mi się go ogarnąć.
Czyli bułeczka z masłem?

Cytat: linux4ever w Dzisiaj o 07:39:34 AMOprogramowania rzeczywiście sporo
Co z oprogramowaniem którego nie ma?
Czy da się jakoś prościutko dodać swoje (w Archu PKGBUILD najprostszy wystarczy)?
Co z budowaniem ze źródeł? Jak z binarkami?

Cytat: linux4ever w Dzisiaj o 07:39:34 AMNixOS starych laptopach może zamulać w trakcie szukania pakietów.
Stary to znaczy jaki?

Cytat: linux4ever w Dzisiaj o 07:39:34 AMMimo wszystko można spróbować te distro jeśli się chce czegoś nowego.
Czy poleciłbyś mnie? Będzie tak samo bezproblemowy jak Arch? Czy dużo więcej przy nim pracy?
No i najważniejsze: Czy coś zyskam jak przejdę z Archa?

linux4ever

@Bercik No raczej rzadka kupka coś tam działałem ale pomogło AI by ustawić eksperymentalną opcję flake.

Bez tego linia komend nie działa.

Oprogramowania sporo ale brakowało mi tego co używam może źle ustawiłem.

Używałem głównie repozytorium NixOS tam to nazywa się kanał.

Nic tam nie budowałem po prostu komendą instalacja softu.

Co do kompilacji software to nie sprawdzałem.

Stary czyli z i3 i 4GB ramu.

Jeśli ktoś chce się bawić NixOS to raczej jest to dziwny system.

Polecałbym raczej coś znanego/prostego.

Lepiej zostać na Archu i pochodnych lub Debianie i pochodnych.

W ogólnym rozrachunku solidne 3,5 gwiazdek na 10 :)

Na razie tyle.

PS: Mam nadzieję że dobrze odpowiedziałem i nic nie pominąłem.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum