Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Koniec Androida

Zaczęty przez linux4ever, Marzec 14, 2026, 11:34:39 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Bercik

Cytat: Tanker w Dzisiaj o 02:17:34 PMA co jeśli udowodnię przez prawnika , że smartfon jest narzędziem szpiegujacym mnie i narusza
pewne konkretne przepisy w umowach miedzynarodowych dotyczace praw człowieka?
Co wtedy? (proszę tylko poważne odpowiedzi)
Jeżeli udowodnisz prawnie, że smartfon cię szpieguje i narusza konkretne międzynarodowe prawa człowieka, w praktyce możesz:

- Wnieść pozew cywilny o zaprzestanie naruszeń i odszkodowanie.
- Złożyć skargę do instytucji międzynarodowych, np. Europejskiego Trybunału Praw Człowieka lub Komitetu ONZ ds. Praw Człowieka.
- Wymusić środki naprawcze lub sankcje wobec odpowiedzialnego podmiotu, jeśli dowody będą wystarczająco mocne.

Efekt zależy od siły dowodów i gotowości systemu prawnego do egzekwowania międzynarodowych konwencji – w praktyce może to być bardzo trudne i czasochłonne...
Jak coś działa, to znaczy że tego nie dotykałem...

Tanker

Nie chcę wyprzedzać faktów ale na mobywatel to by się w polskim prawie też znalazło artykuł.
(mała podpowiedź - na to co on wyprawia w systemie na twoim prywatnym telefonie)
No ekipa! Pogłówkujcie trochę :D no limit
LineageOS i Devuan ... tyle na dobry poczatek...

microsofter

Cytat: BercikSzczególnie z tym "luksusowym" Atomem :)
Smartfon zjada taki "luksus" w przedbiegach niestety...

A zgadłeś - to Atom. Daje radę, no przecież renderingu nie robisz w podróży.

CytatCo do mitycznej wytrzymałości "starej Nokii" to nie popadajmy w paranoję ;) Miałem co najmniej kilka różnych (3210, 3310, 3330, 3410, 6510, 6500, N51, N95), nie były tak wytrzymałe jak zwykle się gada na lewo i prawo. :)

Oooo widzę że kolega to komórkarz. Ja mam dopiero swój drugi telefon komórkowy w ogóle. Pierwsza Nokia (nie znam modelu, nie jestem fanem telefonów) przeżyła 2 samochody, które po wypadkach poszły do kasacji; ilości upadków na ziemię itp to już nie zliczę. W końcu załatwiłem ją, bo przypadkowo przejechałem po niej samochodem (dłubałem w kanale i dureń zapomniałem, że położyłem ją za kołem). Po tym zdarzeniu przestał działać klawisz 0, wszystko inne nadal było sprawne. Musiałem wyrzucić ją, bo nie mogłem zadzwonić na numery, które zawierały 0. Podziwiam, ile to zniosło, ze smartfonową tandetą nie ma sensu porównywać.
były: Sun Solaris, Oracle Solaris, OpenSolaris; jest Solaris Express + m0n0wall + Solaris powered NAS

Zobacz najnowsze wiadomości na forum