Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Koniec Androida

Zaczęty przez linux4ever, Marzec 14, 2026, 11:34:39 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

linux4ever

CytatA few months ago, Google said it would remove APKs. Then, after the community rejected this, it said it wouldn't. Well, it turns out they lied, and they will remove them. And the worst part is that there's no going back. That's why in this video we'll talk about this and how 40 tech organizations are fighting to prevent it from happening. 
Debian MATE  &Endevour OS Cinnamon

Bercik

No cóż...
Spodziewaliście się inaczej?

Wszystko nam "zamkną" - powolutku, małymi kroczkami i... "1984".
Swoją drogą, bardzo dobra książka...
Jak coś działa, to znaczy że tego nie dotykałem...

MSki

Zawsze znajdzie się jakaś alternatywa. Najbardziej będą narzekać ci, którzy w zamian za wygodę oddali swoją wolność.
Jeśli kaczka, to tylko w buraczkach.

CDeB

Stabilnie

Bercik

No cóż, jedynym plusem w tej całej zmianie w zamykanie, będzie to, że nie będzie tylu aplikacji śmieciowych.
Czytałem info że ma być wymuszona przez "gugla" ta aktualizacja i nikt się nie uchroni... Zobaczymy.

Jeśli tak, no to do września czas pomyśleć nad innym smartfonem... lub obejściem problemu w postaci innego systemu, ale tu już nie jest tak słodko, bo niestety nie każdy sprzęt się nada do takich operacji.

MSki

A ja myślałem, że telefon, a co za tym idzie, smartfon, służy do prowadzenia rozmów pomiędzy dwoma adwersarzami i nie będzie zastępował aparatu fotograficznego i dostarczał innych umilaczy(?), a okazuje się, że jeszcze jednej jedynej funkcji mu brakuje ...obieraczki do warzyw i owoców.
Nastąpiło ubezwłasnowolnienie społeczeństw na ich własne żądanie - bo najłatwiej jest rządzić głupcami, którym dało się do ręki trochę techniki, bez której nie mogą funkcjonować.

cyt-,,Kiedyś ludzie mieli mniej i byli bliżej siebie" ..dziś są jedynie ,,przechodniami" dla nawet najbliższych.

pamięta ktoś ? ;-)
Jeśli kaczka, to tylko w buraczkach.

mirekc

Tanker

Już chciałem wyłaczyć ten bełkot, że coś wyłacza bo się obrazili na wirusy z niezaufanych apek...
że ich interesuje niby nasze bezpieczeństwo?

Ale na 8m9s podstep googla został ujawniony.

CytatFocus for developers

Begin Identity verification and registration for all apps for all the apps you want
to continue installing on certified Android devices.

Jak ktoś wam mówi że coś jest dla waszego dobra to spierd.alajcie najdalej jak się da.

LineageOS i Devuan ... tyle na dobry poczatek...

Bercik

Cytat: MSki w Marzec 16, 2026, 08:39:08 AMA ja myślałem, że telefon, a co za tym idzie, smartfon, służy do prowadzenia rozmów pomiędzy dwoma adwersarzami i nie będzie zastępował aparatu fotograficznego i dostarczał innych umilaczy(?), a okazuje się, że jeszcze jednej jedynej funkcji mu brakuje ...obieraczki do warzyw i owoców.
Nastąpiło ubezwłasnowolnienie społeczeństw na ich własne żądanie - bo najłatwiej jest rządzić głupcami, którym dało się do ręki trochę techniki, bez której nie mogą funkcjonować.

cyt-,,Kiedyś ludzie mieli mniej i byli bliżej siebie" ..dziś są jedynie ,,przechodniami" dla nawet najbliższych.

pamięta ktoś ? ;-)
Pamiętam, korzystało się jeszcze z takich na żetony :)

Telefon, owszem służy właśnie do rozmowy (w erze GSM do sms również)
Smartfon już niekoniecznie...

microsofter

Cytat: BercikCzytałem info że ma być wymuszona przez "gugla" ta aktualizacja i nikt się nie uchroni... Zobaczymy.

To tylko potwierdza, jaki niedorobiony jest ten Android. A raczej, do jakiego typu usera adresowany. Dla porównania, w Win10 da się całkowicie zabić aktualizacje, telemetrię i powiadamianie Microsoftu o aktywacji. W nowszych buildach jest to bardziej złożone i zaawansowane (np. trzeba uruchomić wiersz polecnia z konta SYSTEM), ale nadal w pełni wykonalne.

Cytat: MSkiA ja myślałem, że telefon, a co za tym idzie, smartfon, służy do prowadzenia rozmów pomiędzy dwoma adwersarzami i nie będzie zastępował aparatu fotograficznego

Bardzo dobrze myślisz! Normalnym ludziom nadal do tego służy. Np. ja rozmawiam za pomocą starej Nokii. Którą zmieszczę w portfelu, działa 2 tygodnie bez ładowania, mogę przejechać po niej samochodem, a po zalaniu wystarczy ją rozebrać i wysuszyć. Ze smartfonem (dostałem w poprzedniej pracy) to prawdziwa mordęga; szybko upadł mi z niewielkiej wysokości i cały popękał. Do rozmów totalnie nieporęczny, za duży, za delikatny, i co chwilę trzeba ładować. Zarazem, zdecydowanie za mały do czegokolwiek innego. Komicznie to wygląda, jak ludzie męczą się, próbując coś na tym zrobić. Ja wtedy wyciągam 10-calowego netbooka - wielki ekran, prawdziwa klawiatura, pełnia możliwości. Luksus, czy chcę poczytać newsy, obejrzeć film, czy coś napisać.

Cytat: mirekcW Rosji wraca.

Nie wraca, tylko były cały czas. Tak samo jak są na zachodzie: do użytku w sytuacjach awaryjnych. Wyłącznie Polska jest tak zrytym krajem, że zlikwidowano wszystkie budki.

Cytat: BercikPamiętam, korzystało się jeszcze z takich na żetony

Zanim weszły na żetony, były na zwykłe monety. Inflacja wypchnęła monety z obiegu, to TP musiało wprowadzić żetony. Ach, to były piękne czasy ... MS-DOS wymiatał!

CytatTelefon, owszem służy właśnie do rozmowy (w erze GSM do sms również)
Smartfon już niekoniecznie...

Jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego. Nie ma lepszego przykładu jak smartfon. Idealny zestaw podręczny to mały telefonik + netbooczek. Kto raz spróbuje, nie zamieni na smartfona!
były: Sun Solaris, Oracle Solaris, OpenSolaris; jest Solaris Express + m0n0wall + Solaris powered NAS

Zobacz najnowsze wiadomości na forum