Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

APT czy Pacman Polecamy Distro Dla Początkujących

Zaczęty przez linux4ever, Luty 25, 2026, 07:43:00 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

linux4ever

Co bardziej się przydaje system z APT czy Pacmanem ?

Jakie distro jest polecane dla początkujących ?
Debian KDE &Endevour OS LXDE

Bercik

Na mnie nie patrz, ale wbrew wszystkim opiniom - pacman.😁
 Nie szukasz i nie dodajesz jakiś ppa, kluczy czy co tam jeszcze wymyślili - więc wbrew opiniom, na początek ja bym nie brał apt.

Jakie distro zatem? To zależy... ale na początek powiedziałbym, że CachyOS (tak wiem, zaraz mnie dopadną Minciarze, czy tam MXowcy 😁), ale taka prawda. Potem zdecyduje, czy chce mieć więcej "zrobione za niego" czy jednak brnie w to dalej, wtedy dobierze sobie coś innego...

Uważam po czasie, że jak porzucać windowsa, to lecim na całego i wchodzimy w to na 100%, a nie "bo ma wyglądać jak windows", czy "być podobny".

Linuks nie jest podobny, jest inny i do tego trzeba się przyzwyczaić, albo... dać sobie spokój, bo nie jest, nigdy nie był i nigdy nie będzie "darmowym zamiennikiem windowsa".
Arch Linux & KDE Plasma 👍
Debian & Ubuntu i ich klony: 🚫

linux4ever

@Bercik

Chociaż lubię Debiana to polecę jego przeróbki: Peppermint OS i Sparky Linux.

Są bardziej intuicyjne i prostsze w obsłudze.

Mają nakładkę graficzna na APT.

Cachy OS jest dobry ale jak dla mnie zbyt wiele cudowania ;)

Bercik

Cytat: linux4ever w Luty 25, 2026, 09:34:37 AMCachy OS jest dobry ale jak dla mnie zbyt wiele cudowania ;)
Nie wiem co "cudujesz", ale ja żadnego Voodoo nie odczyniałem - po prostu działa 😁
Arch Linux & KDE Plasma 👍
Debian & Ubuntu i ich klony: 🚫

mirekc

Jak dla początkującego (i nie tylko), to polecam instalator graficzny. MX Linux ma MX Instalator pakietów, bardzo wygodny do wyszukiwania i instalowania popularnych aplikacji, nigdy się na nim nie zawiodłem. Jeśli tam czegoś nie ma, to jest jeszcze Synaptic. A APT? Po jakimś czasie, jak się wie, czego się chce. Pacmana nie polecam, bo nie znam. ;)

jankycoder

CachyOS konfiguruję, ustawiam i ciągle nie doszedłem do etapu, żeby włączyć komp i zwyczajnie popracować.

linux4ever

Cytat: jankycoder w Luty 25, 2026, 04:42:10 PMCachyOS konfiguruję, ustawiam i ciągle nie doszedłem do etapu, żeby włączyć komp i zwyczajnie popracować.

Spora możliwość dostosowywania dlatego napisałem cudowanie.

Systemy z APT zazwyczaj konfigurujesz raz no czasem więcej i nic nie musisz więcej robić.

Dlatego Debian do zabaw na tz: "polu minowym" mam Endevour OS.

linux4ever

Cytat: Bercik w Luty 25, 2026, 09:38:15 AM
Cytat: linux4ever w Luty 25, 2026, 09:34:37 AMCachy OS jest dobry ale jak dla mnie zbyt wiele cudowania ;)
Nie wiem co "cudujesz", ale ja żadnego Voodoo nie odczyniałem - po prostu działa 😁

Spora zdolność dostosowywania czasem przerasta.

pavbaranov

A dlaczego nie rpm? :D
Znów dyskusja, która nie ma sensu. Od strony "bebechów" - pacman, ale pewnie Wam nie o to chodzi. Dlaczego? Bo jest absolutnie diablo prosty i obsłuży dowolną paczkę, a nie jak np. APT wyłącznie deb. Kto napisał paczkę na deb i dla pacmana doskonale wie w czym rzecz. Tak swoją drogą, to zastanówcie się dlaczego Debian od twórców oprogramowania wymaga napisania instrukcji budowania debów?
Natomiast pacman, czy apt, czy cokolwiek, jest po prostu systemem zarządzania paczkami (nawiasem mówiąc, to sam pacman jest pewną "nakładką" na libalpm, która to biblioteka odpowiada za zarządzanie, a pacman ją jedynie wykorzystuje). Taki np. pamac (jeśli pamiętam) od wersji bodaj 3, korzysta z libalpm, ale nie wykorzystuje pacmana. Nie stanowi na niego nakładki graficznej, stanowiąc ją owszem, ale właśnie dla libalpm.
I teraz... jak sens ma ta dyskusja, skoro fakt jestem w każdej dystrybucji wykorzystać obcy w niej menedżer paczek, ale to działać nie będzie, bo dla danej jest jeden konkretnie dedykowany, który współpracuje z repozytoriami itd. Tak - w Debianie mogę zainstalować rpm i mogę sobie za jego pośrednictwem zainstalować paczkę dowolna.rpm. I co to da? Rozpierduchę w systemie? Tak na początek.
A jakie distro na początek? Dowolne, byleby nie był to fork forka jakiegoś forka. I nie chce mi się pisać już po raz pierdyliasty dlaczego, albowiem od bodaj 20 lat dokładnie to zawsze mówię.
CachyOS (niekiedy mocno zmiksowany z Arch), Plasma (zawsze najnowsza, a niekiedy beta/RC). linux-cachyos.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum