Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

KDE Plasma 6.6 - wyżalę się :)

Zaczęty przez Bercik, Dzisiaj o 09:04:08 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Bercik

Serio, czasem mam wrażenie, że część linuksiarzy jest tak zapatrzona we własne nosy, że aż przestaje widzieć większy obraz.

Oglądałem ostatnio film, w którym "dev" z KDE przygląda się pulpitowi COSMIC i zaczyna analizę od rzeczy typu: ,,nie ma cienia pod oknem", ,,suwak minimalnie się przesuwa jak na niego najedziesz", ,,to mnie razi", "tamto mnie razi". I wszystko w tonie niemal estetycznej traumy. No błagam.

Naprawdę? To jest poziom problemów w KDE?

A potem czytam zachwyty nad najnowszą Plasma 6.6 – że ,,jedno z najbardziej konfigurowalnych środowisk", że ,,personalizacja", że ,,kładzie nacisk na ten aspekt", że kolejne usprawnienia, że dopracowane detale. I wiecie co? Ręce mi opadają...

Bo z jednej strony czepianie się, że gdzieś "nie ma cienia" albo że animacja suwaka ma lekki bug (ale działa bez zarzutu), a z drugiej przykład – w ustawieniach paska KDE Plasma masz trzy opcje:

,,przezroczysty"

,,dostosowujący się"

,,nieprzezroczysty"

I żadna, ŻADNA k*źwa realnie niczego nie zmienia.

To już nikogo nie razi?? 😂
To już nie jest problem estetyczny? Nie ma 15-minutowej analizy na YouTube o tym, że "feature" istnieje, tylko w rzeczywistości nie działa?

Mam wrażenie, że w tym środowisku czasem ważniejsze jest poczucie wyższości nad ,,niedopracowanymi detalami konkurencji" niż faktyczne ogarnięcie własnego podwórka. Bo łatwiej powiedzieć, że coś ,,razi", niż przyznać, że u siebie też są kwiatki, które zwyczajnie nie działają.

I to mnie właśnie najbardziej razi... 😂

Uwielbiam to środowisko, najwygodniej na nim mi się pracuje, no ale niesmak jest 😁

tyle ode mnie 😉
Arch Linux & KDE Plasma 👍
Debian & Ubuntu i ich klony: 🚫

linux4ever

@Bercik To zwykłe czepianie się developerów którzy szukają dziury w całym.

W świecie dystrybucji APT większość ignoruje błędy bo stabilny system i takie tam bzdury.

Nie wiem jak na dystrybucjach opartych o pacmana nie zagłębiałem się w ten temat zbytnio.

Co prawda mogę używać KDE na swoim systemie ale będzie starożytne ;)

I tak dla testów teraz wrzucam je.

Tyle.
Debian KDE &Endevour OS LXDE

MSki

Nie wiem o czym marzą deweloperzy różnych dystrybucji, wiem natomiast co ja widzę, a widzę to, ze DE KDE jest po prostu przereklamowane. Te same efekty można uzyskać również na Xfce, przy czym to DE jest bardziej funkcjonalne od KDE.

mirekc

Cytat: Bercik w Dzisiaj o 09:04:08 AMSerio, czasem mam wrażenie, że część linuksiarzy jest tak zapatrzona we własne nosy, że aż przestaje widzieć większy obraz.

Oglądałem ostatnio film, w którym "dev" z KDE przygląda się pulpitowi COSMIC i zaczyna analizę od rzeczy typu: ,,nie ma cienia pod oknem", ,,suwak minimalnie się przesuwa jak na niego najedziesz", ,,to mnie razi", "tamto mnie razi". I wszystko w tonie niemal estetycznej traumy. No błagam.
To samo się dzieje w świecie Windows. Jak tylko wychodzi nowa wersja, to zaraz się robi szum medialny na temat ,,co się zmieniło w interfejsie". Tu rogi okien zaokrąglone, tam kanciaste, tu tło przezroczyste, tam nie, tu menu start takie, tam owakie itp. itd. To się zmienia cyklicznie, raz jest tak, raz tak, ale za każdym razem zmiany są ,,epokowe" i ,,rewolucyjne". Dla mnie to jest zwykłe ,,bicie piany". Interfejs ma być funkcjonalny, a nie wyglądać (co nie znaczy, że ma być jakiś siermiężny, ale podstawowa estetyka wystarczy).

I dlatego nie podepnę się do wątku ,,Wasze screeny z pulpitu" na tym forum. Pulpit mam zwykle całkowicie przykryty oknami aplikacji i to te okna, a nie pulpit, są moim środowiskiem. A mam na nim to, co mi jest potrzebne. To nie znaczy, że wygląd pulpitu jest mi całkowicie obojętny, ale nie najważniejszy i dyskutować nie ma o czym.

mirekc

Cytat: MSki w Dzisiaj o 09:29:14 AMNie wiem o czym marzą deweloperzy różnych dystrybucji, wiem natomiast co ja widzę, a widzę to, ze DE KDE jest po prostu przereklamowane. Te same efekty można uzyskać również na Xfce, przy czym to DE jest bardziej funkcjonalne od KDE.
Popieram. Wprawdzie nie mam doświadczeń z KDE (oprócz bardzo dawnych), ale na co dzień korzystam z Xfce i jak dla mnie jest wystarczająco funkcjonalne, żeby mi się nie chciało szukać czegoś innego.

pavbaranov

@Bercik - Krótko dotyczące ustawień tego paska. No kurcze też nie wiem jak to ustawić, ale... Przy jakichś ustawieniach to na 100% działa, bo widziałem. Problem, że coś innego w systemsettings trzeba poustawiać. Osobiście używam AlphaBlack - i tu działa, ewentualnie cachyos-emerald (tu działa na jasnym tle).

Muszę w wolnym czasie siąść i znaleźć te ustawienia. Jeśli się to da to zrobię tutorial i gdzieś wrzucę.
CachyOS (niekiedy mocno zmiksowany z Arch), Plasma (zawsze najnowsza, a niekiedy beta/RC). linux-cachyos.

Bercik

Ja pamiętam, że kiedyś działało, nie jest mi to niezbędne, ale nawet mi się podoba. Popsuli coś z tym, niczego w standardzie nie znalazłem, a i pluginy niby są, ale nie chciało to zagadać z tą przezroczystością.
Ja używam standardowego Bryza ciemna...
Arch Linux & KDE Plasma 👍
Debian & Ubuntu i ich klony: 🚫

pavbaranov

Kiedyś - dawno - działało to inaczej. Zmiana nastąpiła jeszcze w czasach Plasma 5. Nie interesowałem się, bo po prostu używałem innego rozwiązania.
CachyOS (niekiedy mocno zmiksowany z Arch), Plasma (zawsze najnowsza, a niekiedy beta/RC). linux-cachyos.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum