Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Co się stało, że taka posucha na forum? 🤔

Zaczęty przez Bercik, Luty 15, 2026, 04:34:47 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Bercik

Cześć wszystkim,

Zauważyłem ostatnio, że na forum zrobiło się jakoś wyjątkowo cicho. Mało nowych wątków, mało dyskusji – trochę jakby ,,posucha" nastała.

Czy to kwestia zimy, czy może większość przeniosła się na inne platformy (Discord, Reddit itp.)? A może po prostu tematy się wyczerpały i wszystko już zostało przedyskutowane? 😉

Szkoda by było, gdyby takie miejsce jak forum.linuxiarze.pl zaczęło zamierać. Może warto coś wspólnie rozruszać – jakiś wspólny projekt, wyzwanie, cykl poradników albo luźne pogaduchy o nowościach w świecie Linuksa?

Dajcie znać, jak Wy to widzicie 🤔
Arch Linux & KDE Plasma 👍
Debian & Ubuntu i ich klony: 🚫

linux4ever

Myślę że większość ludzi po prostu linuks nie interesuje wolą coś prostego jak windows.

Dlatego są tutaj głównie zapaleńcy którzy wiedzą już swoje na temat tegoż systemu.

Co do tematów nie powiedziałem ostatniego słowa ale bywają na forum te same osoby.

Więc nie dowiemy się niczego nowego czego nie wiemy.

Napiszę kilka tematów i zobaczymy czy ktoś nowy napisze.

Debian Cinnamon &Endevour OS LXDE

CDeB

@Bercik
Discord i LLMy. Uważam że to głównie zabija fora. Zwłaszcza LLMy. Łatwiej jest zapytać ChatGPT czy innego Gemini i uzyskać kompleksową i co najważniejsze poprawną odpowiedź, niż czekać na odpowiedź na forum na którym MOŻE ktoś/kiedyś łaskaw będzie odpowiedzieć. Oczywiście, przy skomplikowanych zagadnieniach LLMy się wykładają i wtedy potrzeba człowieka, ale kto przy obecnym braku skomplikowania i bezawaryjności takiego Minta, Bazzite czy CachyOS ma realne problemy?

@linux4ever
Generalnie sądzę że liczba użytkowników Linuxa jest stała, patrząc na statcounter, z bardzo niewielką tendencją wzrostową. Są tacy co przychodzą, tacy co odchodzą. Nic się istotnie nie zmienia. Po prostu ludzie zaczęli preferować inne sposoby komunikacji i rozwiązywania problemów.

microsofter

Cytat: BercikZauważyłem ostatnio, że na forum zrobiło się jakoś wyjątkowo cicho. Mało nowych wątków, mało dyskusji – trochę jakby ,,posucha" nastała.

Tutaj nieraz bywała taka posucha, a potem znowu rozkręcało się. I tak na zmianę. Ale dział BSD rzeczywiście już umarł.

CytatCzy to kwestia zimy

Wręcz odwrotnie. W zimie więcej czasu spędzamy w domach, przy kompach, a więc także na forum. Teraz są walentynki, pewnie każdy zajmuje się dziewczyną a nie Unixem.

Podstawowym zabójcą for jest rak zwany twarzoksiążką, wraz z dwoma bliskimi krewnymi (Instagram i Twitter). Po co rozwijać hobby, pogłębiać wiedzę, dzielić się nią z innymi, skoro można ten czas przeznaczyć na autoreklamę? Aby zdobyć szacunek na forum, trzeba wykazać się wiedzą i napisać setki postów; nikt nie dostanie tu lajków za wrzutę swojej gęby w nowej fryzurze. Dzisiaj forum to zajęcie raczej tylko dla ambitnych.

Cytat: CDeBLLMy

Coś w tym jest. Doba nie jest z gumy, więc czas poświęcony AI trzeba skądś zabrać. W ciągu ostatnich kilku lat, zwinęły się 2 bardzo duże polskie fora, na których siedziałem od kilkunastu lat. Więc odpływ userów z for jest faktem niepodważalnym.
były: Sun Solaris, Oracle Solaris, OpenSolaris; jest Solaris Express + m0n0wall + Solaris powered NAS

Bercik

Cytat: microsofter w Luty 15, 2026, 10:32:39 PMW ciągu ostatnich kilku lat, zwinęły się 2 bardzo duże polskie fora, na których siedziałem od kilkunastu lat. Więc odpływ userów z for jest faktem niepodważalnym.
Coś w tym jest 🤔 masz rację.

Cytat: CDeB w Luty 15, 2026, 08:54:49 PMDiscord i LLMy. Uważam że to głównie zabija fora. Zwłaszcza LLMy. Łatwiej jest zapytać ChatGPT czy innego Gemini i uzyskać kompleksową i co najważniejsze poprawną odpowiedź, niż czekać na odpowiedź na forum na którym MOŻE ktoś/kiedyś łaskaw będzie odpowiedzieć.
Tu także nie sposób się nie zgodzić...😔
Arch Linux & KDE Plasma 👍
Debian & Ubuntu i ich klony: 🚫

Zobacz najnowsze wiadomości na forum