Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Stary laptop i jaki linux?

Zaczęty przez thomsen, Maj 16, 2025, 08:55:25 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

melis

Prawda jest taka, że nie każdego trupa warto reaktywować. Koszt modernizacji vs laptop/pc poliesingowy, staje się nie opłacalny.

Bercik

Cytat: melis w Styczeń 22, 2026, 06:46:33 PMPrawda jest taka, że nie każdego trupa warto reaktywować. Koszt modernizacji vs laptop/pc poliesingowy, staje się nie opłacalny.
Zgadza się. Ja swojego chrupka kupiłem za 400zł 😊
CachyOS & KDE Plasma – forever 😎🔥 
Debian & Ubuntu i ich klony: Nie wsiadam w ten wagon 💩

morfeusz

Cytat: linux4ever w Styczeń 22, 2026, 02:27:41 PMNa starym laptopie jaki posiadam czyli Sony Vaio SVe 15 Cachy Os działa bez zająknięcia.

Zaś jeśli wolisz więcej kontroli to Devuan mam go na drugim laptopie Dell E7270 system ten jest w wersji 32 i 64 bitowej.
Oglądałem teraz filmiki i CachyOS  z Arch, to chyba na początek nie jest najlepszym pomysłem. Dodatkowo wcale nie jest aż taki lekki. Myślę, że bardziej jest dla pasjonatów. Już szybciej Devuan. Oczywiście to wszystko teoria.
A co z tymi: AntiX, Q4QS, Bodhi, Solus, DeblightOS, MiniOS, Damn Small Linux, MaBox i inne?

Ktoś w ogóle testował ostatnio takie lekkie systemy aby mieć porównanie?

Cytat: melis w Styczeń 22, 2026, 06:46:33 PMPrawda jest taka, że nie każdego trupa warto reaktywować. Koszt modernizacji vs laptop/pc poliesingowy, staje się nie opłacalny.

Dlatego nic nie będę dokładał a kupię nową maszynę. Jeszcze  nie padł, więc trochę jeszcze z tym się pomęczę. Denerwuje mnie, ale do przeglądania netu z bólem ujdzie.

Bercik

Cytat: morfeusz w Styczeń 22, 2026, 10:10:21 PMOczywiście to wszystko teoria.
Dlatego trzeba samemu na danym sprzęcie sprawdzić.
Czy Devuan, czy Cachy - musisz sprawdzić.

Cytat: morfeusz w Styczeń 22, 2026, 10:10:21 PMCachyOS  z Arch
Nie jest "z" tylko w sumie jest "nim" z pewnymi usprawnieniami, między innymi żeby było łatwiej i przyjemniej :)
CachyOS & KDE Plasma – forever 😎🔥 
Debian & Ubuntu i ich klony: Nie wsiadam w ten wagon 💩

mirekc

Cytat: morfeusz w Styczeń 22, 2026, 02:16:30 PMWiele programów i przeglądarek na moim już 15-letnim dwurdzeniowym Asusie K50IJ z Intel T4300 i 4GB ram, dysk HDD 250 GB
Na co dzień używam sprzętu podobnej klasy z MX-em 23. Spokojnie daje radę.
CytatNajczęściej jest polecany AntiX, zostaje MX, który już trochę więcej zżera zasobów,
Ja bym polecał w odwrotnej kolejności: najpierw MX, potem Antix. Ten ostatni faktycznie jest ,,lżejszy", ale jakoś go nie lubię, mimo że jakiś czas używałem. To subiektywne odczucie, ale dla mnie sprawiał wrażenie jakiegoś chaosu. Poza tym jak próbowałem Antixa na moim laptopie, to mi źle mapował klawisze z Fn i nie miałem motywacji żeby z tym walczyć.

Najlepiej wypróbuj obie dystrybucje w wersji live i wybierz która Ci bardziej pasuje.
Cytat1. Przy instalacji instalator będzie widział partycję systemową  i na nią zainstaluje? Czytałem, że opcja np. w LMDE6 zainstaluj na partycji zeruje cały dysk. Żeby przypadkiem nie zrobić formatu całego dysku.
W takim przypadku nie ufaj żadnemu instalatorowi, utwórz partycje ręcznie i przypisz punkty montowania. Zarówno w MX jak i w Antix można to zrobić podczas instalacji. A jeśli nie czujesz się pewnie, to zrób backup partycji, które chcesz zachować. Możesz użyć na przykład Clonezilla Live.
Cytat2. Czy z pendrive z usb2 da się cokolwiek uruchomić i będzie to chodzić w trybie live aby zobaczyć jak to wygląda bez instalacji na HDD?
Tak, spokojnie. Będzie trochę wolno, ale nie zwracaj uwagi. Po instalacji na HDD system znacznie przyspieszy.
CytatAby zainstalować taki live należy zaznaczyć w jakiejś opcji  przy instalacji że chce się tylko na usb?
Może być potrzebne zaznaczenie w BIOS, żeby system ładował się najpierw z USB. Startowy pendrive można przygotować np. Rufusem.

ciubaka

Zdecydowanie powinieneś spróbować MX, nic innego, a zwłaszcze ze stajni Arch, to nie na początek. MX jest najprostszym z linuxów i całkiem mało zasobożernym. Wersja z Fluxbox byłaby lżejsza, ale standartowa XFCE będzie po prostu lepsza do używania. Wiem, bo mam teraz u siebie tę pierwszą, i mam ja tylko dla testów. Instalujesz jak chcesz - na całym dysku albo wskazanej partycji, albo sobie ją tworzysz w instalatorze. Przygotuj się, że za pierwszymi razami dysk sobie wyzerujesz.
Poza tym ewentualnie mógłbyś spróbować Sparky, ale nie będzie on lżejszy ani łatwiejszy od MX. Tyle że to "tutejsza" dystrybucja. Ja ją lubie i cenię, chociaż ostatnio nie używam, przyznam się wręcz.
Q4 to fajne distro, ale żeby był szybki to trzeba go mieć w wersji Trinity, która jest upierdliwa podobnie jak i Fluxbox, mnie odepchnęła raz na zawsze. Wersja z Plasma już lekka nie będzie, więc nic nie wniesie.
Knoppix - niezły, ale ma swoje narowy, nie wiem czy jeszcze go aktualizują.
Antix - po co używać, skoro jest MX.
Puppy na pewno dałoby radę, ale na start nie udźwigniesz, tam naprawdę wszystko jest inaczej.
No i to wszystko "w temacie", czyli podsumowywując - MX albo Sparky.
Dziękuję za uwagę.
EDIT. Jak sie nie boisz to jeszcze Lubuntu jako trzecie miejsce na pudle ...
MX, Arch, Sparky i ewentualnie Q4 - oto moje wybory...

morfeusz

Dziękuję wszystkim za sugestie.

Cytat: Bercik w Dzisiaj o 12:33:50 AMDlatego trzeba samemu na danym sprzęcie sprawdzić.
Czy Devuan, czy Cachy - musisz sprawdzić.
Tak, w weekend porobię kopie tego co jest aby przypadkiem nie wykasować, zaopatrzę się w inny sprzęt aby w razie problemów móc w ogóle coś zrobić na innym.

Cytat: mirekc w Dzisiaj o 07:39:00 AMNa co dzień używam sprzętu podobnej klasy z MX-em 23. Spokojnie daje radę.
Też sprawdzę.
Cytat: mirekc w Dzisiaj o 07:39:00 AMTen ostatni faktycznie jest ,,lżejszy", ale jakoś go nie lubię, mimo że jakiś czas używałem.
Też mi się nie podoba jak tam wszystko jest porozwalane i niepotrzebnych aplikacji. Pewnie bym instalował jakąś bazową wersję a później instalował co mi jest potrzebne.

Cytat: mirekc w Dzisiaj o 07:39:00 AMNajlepiej wypróbuj obie dystrybucje w wersji live i wybierz która Ci bardziej pasuje.
Można jakiś poradnik, bo nigdy tego nie robiłem. ISO z pendrive instalujesz na ten sam pendrive?

Cytat: ciubaka w Dzisiaj o 01:52:33 PMInstalujesz jak chcesz - na całym dysku albo wskazanej partycji, albo sa ją tworzysz w instalatorze. Przygotuj się, że za pierwszymi razami dysk sobie wyzerujesz.
Więc w razie czego jeżeli  będę chciał ponownie zainstalować W7, to kolejne zerowanie HDD? Co zmiana instalatora to kolejne zerowanie dysku? Nie może zainstalować na tej samej partycji co istnieje?

Cytat: ciubaka w Dzisiaj o 01:52:33 PMPoza tym ewentualnie mógłbyś spróbować Sparky, ale nie będzie on lżejszy ani łatwiejszy od MX. Tyle że to "tutejsza" dystrybucja.
Tak, wiem, czytałem. Jeżeli będę miał dobry sprzęt, to priorytety byłyby inne. Teraz przede wszystkim liczy się wydajność i łatwość korzystania. Może być nawet kosztem niewygody, ale żeby to jakoś ogarnąć. Podobnie Mabox też jest polski, ale tam to już  w ogóle dziwnie wygląda.

Cytat: ciubaka w Dzisiaj o 01:52:33 PMprzyznam się wręcz.
Q4 to fajne distro, ale żeby był szybki to trzeba go mieć w wersji Trinity,
Tylko w takiej wersji rozważałem.

Cytat: ciubaka w Dzisiaj o 01:52:33 PMKnoppix - niezły, ale ma swoje narowy, nie wiem czy jeszcze aktualizują
Też mam na liście. Czytałem  gdzieś że podobno AntiX to też ostatnia wersja i już nie będzie wsparcia.

Cytat: ciubaka w Dzisiaj o 01:52:33 PMPuppy na pewno dałoby radę, ale na start nie udźwigniesz, tam naprawdę wszystko jest inaczej

Puppy, to było pierwsze o czym myślałem. Może jeżeli na początek ogarnę coś łatwego, to później zobaczę jak działa i Puppy.

Jak Bodhi, Solus, MiniOS?

Zobacz najnowsze wiadomości na forum