Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Linux Mint 21 zawiesza się podczas użytkowania i wyłączania

Zaczęty przez Kano, Styczeń 10, 2026, 05:46:14 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Kano

Cytat: Bercik w Styczeń 11, 2026, 06:03:31 PMSpróbuj na początek przywrócić domyślne ustawienia BIOS, wyłącz secureboot i sprawdź, potem testy RAM, SSD (możesz użyć HBCD, wtedy może też być problem z uruchomieniem, co potwierdzi problem sprzętu). Jeśli masz możliwość, wyłącz dodatkową grafikę w bios i też sprawdź.

Zaktualizuj BIOS.

Na tą chwilę tyle...

Przywrócenie domyślnych ustawień BIOS-u nic nie dało. Memtest86 po 4 cyklach nie wykazał żadnych błędów. Jedyna opcja w BIOS-ie dotycząca grafiki to "DVMY Pre-Allocated", która jest ustawiona na 64M a do wyboru jest jeszcze 32M. BIOS jest zaktualizowany do najnowszej wersji. Sprawdzę jeszcze SSD i dam znać.

CytatJa króciutko:w trakcie restartu obrazu live z pendrive, też widzisz błędy? Sprawdź.
Tak

CytatA weź mu tam doinstaluj jakiś normalny kernel. Obojętnie skąd, byleby był albo nowszy niż ten, który tam jest, albo inny a w tej samej wersji. Osobiście poleciłbym np. liquorix.

Inne możliwości np.: https://www.dedoimedo.com/computers/linux-kernel-network-ipv6-problem.html
Testowałem kernel z serii 6.8, ale nic to nie dało. Sprawdzę jeszcze ten liquorix. Wykonałem instrukcję z linku.

Bercik

Daj znać jak zrobisz test dysku. Może problemem być grafika (zdarzają się problemy). Jeśli ten Mint czy tam inny na innym kompie nie sieje żadnymi błędami to wykluczamy ten pendrive i ISO. Pozostaje sam laptop (grafika może być problemem, dysk, mostek).

Czy Windows działał na nim bez problemów i miał wszystkie sterowniki zainstalowane? (np ACPI, Nvidia, Pierdoły od zarządzania energią) może były jakieś wykrzykniki przy danym urządzeniu w Menadżerze Urządzeń? Np że "Nie można uruchomić tego sprzętu/sterownika z powodu...."?

Bo tu coś mi nie pasuje... ale sprawdź ten dysk i daj wynik skanowania i SMART (może coś wyłapiemy).
CachyOS & KDE Plasma – forever 😎🔥 
Debian & Ubuntu i ich klony: Nie wsiadam w ten wagon 🗑

melis

To najprościej aby mieć od razu 100% pewności, odłącz dysk i uruchom obraz live. Jeśli nie wystąpią błędy, będzie wiadomo, że albo faktycznie dysk zdycha (co będzie można potwierdzić np w Gsmartcontrol), albo coś z ustawieniami w bios nie tak jest.

Kano

CytatCzy Windows działał na nim bez problemów i miał wszystkie sterowniki zainstalowane? (np ACPI, Nvidia, Pierdoły od zarządzania energią) może były jakieś wykrzykniki przy danym urządzeniu w Menadżerze Urządzeń? Np że "Nie można uruchomić tego sprzętu/sterownika z powodu...."?

Bo tu coś mi nie pasuje... ale sprawdź ten dysk i daj wynik skanowania i SMART (może coś wyłapiemy).

Rzeczywiście w menadżerze urządzeń windowsa jest kilka urządzeń, których system nie rozpoznaje i nie potrafi znaleźć do nich sterowników. Niżej zrzut ekranu:

https://ibb.co/KxM3GxSH

Przeskanowałem dysk w HDTune z HBCD i nie znalazł żadnych błędów. Niżej wrzucam screenshota SMARTa z CrystalDiskInfo:

https://ibb.co/mVdRgm8X

linux4ever

@Kano Magistrala PCI zarządza wszelkimi urządzeniami na PCI i właśnie to nie działa jakiś chipset lub inaczej kontroler odpowiedzialny za komunikacje ze sprzętem.

O ile się nie mylę.

AI podaje:
CytatBłędy magistrali PCI w Linuksie często wskazują na
problemy sprzętowe (uszkodzone urządzenie, kabel, zasilanie, przegrzewanie) lub problemy ze sterownikami/konfiguracją kernela

Cachy OS LXQT& Devuan Cinnamon

Bercik

Cytat: Kano w Styczeń 13, 2026, 04:49:21 PMRzeczywiście w menadżerze urządzeń windowsa jest kilka urządzeń, których system nie rozpoznaje i nie potrafi znaleźć do nich sterowników.
Windows to tak apropo od niedawna "umie w znajdowanie sterowników" bo kiedyś szukał, ale jakoś nigdy nie znalazł 😊

To są niezainstalowane urządzenia, trzeba poszukać im sterowników i zainstalować (Windows nadal wszystkiego nie umie). Mnie chodziło czy jest zainstalowane i ma wykrzyknik na żółto.

Dysk tragedii nie ma. Może być problem z tą grafiką, VRAM, mostkiem itp, a zwyczajnie może ten sprzęt nie lubić się z Linuksem.

Skorzystaj jeszcze z rady @melis i wyjmij dysk i puść live bez niego i zobacz czy też błędami wali...

Nie wiem czy mówiliśmy o innym distro?
@pavbaranov proponował CachyOS - sprawdź...

Kano

No więc z odłączonym dyskiem dalej sypie błędami. Zarówno w przypadku Minta jak i CachyOS. Różnica jest taka, że w przypadku CachyOS mimo spędzenia ok. 10 minut na live session tylko niecałe 5 GB ramu było zapełnione, gdzie w przypadku Minta wystarczyła na to ok minuta.

linux4ever

@Kano Czyli wygląda na to że to wina mostku PCI.

CytatBłąd ,,niestabilne zasilanie błąd PCI" zazwyczaj wskazuje na problem ze sterownikami chipsetu (zwłaszcza Intel Management Engine Interface) lub niewystarczające/niestabilne zasilanie komputera, co prowadzi do zawieszeń, resetów lub problemów z urządzeniami w slotach PCI/PCIe, a naprawa często polega na aktualizacji sterowników chipsetu lub sprawdzeniu zasilacza
.
Przyczyny

Brak lub uszkodzone sterowniki: Najczęściej dotyczy Intel Management Engine Interface (IMEI), powodując żółty wykrzyknik w Menedżerze Urządzeń przy Kontrolerze Komunikacji Prostej PCI.
    Niestabilne zasilanie: Słaby, uszkodzony zasilacz lub niewystarczająca moc dla komponentów (np. karty graficznej) może powodować niestabilność i błędy sprzętowe.
    Problemy z płytą główną/BIOS-em: Rzadziej, ale też możliwe.

Cachy OS LXQT& Devuan Cinnamon

Bercik

Zrób jeszcze jak możesz update BIOS (pobierz ze strony producenta dla Twojego modelu) i zastosuj się do instrukcji producenta. Myślę że to może rozwiązać sprawę.

Jeśli nie - laptop ewidentnie ma problem z... KBC.

Kano

CytatZrób jeszcze jak możesz update BIOS

Zrobiłem to już wcześniej. Nie rozwiązało to problemu.

Zrobiłem też jednak trochę researchu i przy okazji odpalenia CachyOS spisałem informacje o tym błędzie. Wpisałem w wyszukiwarkę nr tego urządzenia, które go generuje: 8086:9d15 i znalazłem informację, że to "Sunrise Point-LP PCI Express Root Port #6". Na jednym z forów LM ktoś zaproponował zmodyfikować plik konfiguracyjny gruba dopisując pcie_aspm=off wyłączające oszczędzanie energii dla wszystkich urządzeń pcie, aby pozbyć się tego błędu. Zastąpiłem tym wpisem linijkę pcie=noaer, zaktualizowałem grub i zrestartowałem system. Błędy przestały się pojawiać. Niestety to oznacza, że laptop będzie teraz zużywał trochę więcej prądu, ale może windows miał oszczędzanie energii (o ile miał coś takiego) domyślnie wyłączone i dlatego tam żadnych błędów nie było. Pytanie czy to wyeliminuje zawieszanie systemu. Potestuję kilka dni i zobaczę.

Bercik

Jednak coś ewidentnie w sprzęcie/BIOS jest bo:
CytatASPM to mechanizm oszczędzania energii w PCIe. Pozwala on linkom PCIe przechodzić w stany niskiego poboru mocy (np. L0s, L1), gdy urządzenie jest nieaktywne.

Kiedy się tego używa, choć się nie zaleca:
CytatGdy sprzęt lub BIOS ma błędną implementację ASPM

Często spotykane w:
laptopach
tanich płytach głównych
starszych BIOS-ach
kartach Wi-Fi / NVMe powodujących kernel panic

Może Ci pomóc, ale dane podzespoły będą działały na pełnej mocy, więc i na baterii za długo nie potrzyma...

pavbaranov

Problem sprzętowy. Po prostu - lapek w tryb performance, pochodzi 2h na bateriach i tyle się z tym zrobi.
CachyOS (niekiedy mocno zmiksowany z Arch), Plasma (zawsze najnowsza, a niekiedy beta/RC). linux-cachyos.

MSki

Cytat: Kano w Styczeń 14, 2026, 01:25:53 PMNo więc z odłączonym dyskiem dalej sypie błędami. Zarówno w przypadku Minta jak i CachyOS. Różnica jest taka, że w przypadku CachyOS mimo spędzenia ok. 10 minut na live session tylko niecałe 5 GB ramu było zapełnione, gdzie w przypadku Minta wystarczyła na to ok minuta.
Całkiem możliwe, choć nie twierdzę że na pewno, problem robi kość RAM.
Miałem podobny przypadek z kośćmi RAM, Windows nie ciał w ogóle ruszyć, a Linux ruszył, ale były problemy.

Bercik

Cytat: MSki w Styczeń 15, 2026, 04:14:37 PMCałkiem możliwe, choć nie twierdzę że na pewno, problem robi kość RAM.
Jeśli ma dwie, może pojedynczo testować

Cytat: MSki w Styczeń 15, 2026, 04:14:37 PMMiałem podobny przypadek z kośćmi RAM, Windows nie ciał w ogóle ruszyć,
:)

No fakt, zdarzało się wiele razy, przynajmniej u mnie :)

Zobacz najnowsze wiadomości na forum