Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

wybór lekkiego linuxa na chromebook Lenovo

Zaczęty przez madthomas, Styczeń 03, 2026, 01:24:52 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

madthomas

Witam posiadam lenovo thinkpad 11e 20, to był chromebook ale już nie jest wspierany, dysk 16gb, ram chyba 1gb, karta intel
Instalowałem tam lubuntu a teraz antixa, z oboma mam ten sam problem z odtwarzaniem streama, po jakiejś minucie zatrzymuje mi odtwarzanie i słychać ciągły pisk, totalnie nie znam się na linuxach więc korzystałem z chata gpt ale ten nie był w stanie mi pomóc, jak już coś tam robiłem z jego wskazówkami to np, wyłączał mi się dzwięk całkiem i wtedy stream idzie bez problemów, jak dzwięk wracał to po chwili był pisk i pauza, jak włączałem film z usb to szedł bez problemów(może za krótko testowałem),w każdym razie chat po jakiejś chwili robił w kółko to samo i rozwiązania brak.
Może znacie coś co mi pójdzie na tym sprzęcie bez problemów, przeglądam tylko strony www, youtube, film z usb, niczego skomplikowanego nie chcę na nim robić.

linux4ever

@madthomas Zobacz sobie Peppermint OS opartego o Devuana XFCE 32bity: https://sourceforge.net/projects/peppermintos/files/isos/XFCE/PeppermintOS-devuan_32_xfce.iso/download lub gdy masz procek ARM https://sourceforge.net/projects/peppermintos/files/isos/XFCE/PeppermintOS-devuan_arm_xfce.iso/download

Te systemy operacyjne są bez biblioteki systemd czyli mniej zasobożerne.

CytatDevuan's system requirements vary greatly with your chosen desktop environment (DE), but generally, for a lightweight setup (like Xfce/LXDE), aim for
512MB-1GB RAM, 4-8GB disk space, and a basic CPU; for a modern DE (like GNOME/KDE), 2GB+ RAM, 15GB+ disk space, and a decent dual-core CPU are better, as heavy apps and web browsing demand more resources.

Zaś co do pisku to zobacz sobie ustawienia pulseaudio lub pipewire zależy czego używasz.

I podaj co wypluje komenda inxi -Fxx zazwyczaj wystarczy zmienić sterownik,zaaktualizować kernel z nowymi sterownikami i zmienić tryb audio czy jego opóźnienie/głosność.

Sterownik buduje się z kodu źródłowego ale to ostatni sort rozwiązań.

Najlepiej zobacz ustawienia na alsamixer i przełącz sobie audio komenda w terminalu to alsamixer strzałkami zmienia się głośność czyli dołem i górą.

Możesz też zbudować własny kernel ale to dla zaawansowanych.

Ostatnie rozwiązanie to reinstalacja pulseaudio/pipewire.

Jeśli dalej nie będzie efektów radzę zmienić system na coś innego np: wattos https://www.planetwatt.com/

Tyle ode mnie.

"Dawniej ludzie uczyli się dla samych siebie, dziś robią to na pokaz. "-Konfucjusz

Bercik

Na sprzęcie z 1GB RAM, to raczej szału nie zrobisz.

Niczego nie odtwarzający Youtube zżera mi 360MB, a co dopiero zapuścić jakiś film.
Sam plik z pendrive pewnie działa bez zarzutu, ale i tak nie wiemy nic o jakich rozdzielczościach mówimy, jakie ustawienia w youtube, jaki format z pendrive i jaka rozdzielczość itd...

Jaki tam procesor siedzi też nie wiem za bardzo.

Pewnie da się zmusić ten sprzęt by nawet jako tako działał, pytanie tylko jaki w tym sens, gdy cokolwiek co nie włączysz, zarżnie go jak nic. Sam system to nie wszystko, dochodzą do tego aplikacje, które mają to czy inne wykonywać, a z reguły to one są najbardziej zasobożerne :)
CachyOS & KDE Plasma – forever 😎🔥 
Debian & Ubuntu i ich klony: Nie wsiadam w ten wagon 🗑

pavbaranov

Taka ciekawostka: lista kompatybilności dystrybucji z tym komputerkiem (pytanie w której wersji).

Hmmm... Kusi i nęci... Zainstalowanie tam jakiejkolwiek dystrybucji, dla której jest gotowa Plasma Mobile, ale...  Teraz pewnie byle smartfon ma "lepszą" specyfikację :)

Jeśli to ma 1GB RAM to ja bym próbował coś typu Puppy OS, zwłaszcza, że ma oficjalne wsparcie w Polsce. To dystrybucja, która w istocie zawsze mi się sprawdzała w ekstremalnych warunkach sprzętowych.

Jaki tam był oryginalnie system? Windows, czy Chrome OS (skoro to miał być chromebook)? Jeśli to drugie, to co oznacza, że już nie jest to urządzenie wspierane?
CachyOS (niekiedy mocno zmiksowany z Arch), Plasma (zawsze najnowsza, a niekiedy beta/RC). linux-cachyos.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum