Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Sporadyczny problem z touchpad

Zaczęty przez Bercik, Grudzień 16, 2025, 10:49:53 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Bercik

No więc temat rozwiązany.
Dopisek
psmouse.synaptics_intertouch=1 do
/boot/loader/entries/linux-cachyos.confrozwiązał sytuację. 😊

Temat zamykam.
CachyOS & KDE Plasma – forever 😎🔥 
Debian & Ubuntu i ich klony: Nie wsiadam w ten wagon 🗑

Bercik

Dupa blada, po 5 dniach bezproblemowego działania, znowu się objawiło, ale wyłapałem w jakim momencie 🙂
Otóż zadziało się to po podłączeniu zasilania oraz szybkim otwarciu klapy szybkim zalogowaniu się - spieszyłem się bo akurat do pracy wszedłem, więc rutyna: ciach ciach szybko i kawę robić 😉

Mam jednak wrażenie że dopisek pomógł, bo jeśli nawet, to zdarzyło się to w określonej sytuacji (ponownie, już tak też miałem), a wcześniej niezależnie od zasilania potrafiło się wykrzaczyć.

gru 30 10:46:15 HADES dbus-broker-launch[611]: Activation request for 'org.bluez' failed.
gru 30 10:46:15 HADES dbus-broker-launch[611]: Activation request for 'org.bluez' failed.
gru 30 10:46:17 HADES dbus-broker-launch[611]: Activation request for 'org.freedesktop.nm_dispatcher' failed.
gru 30 10:46:17 HADES dbus-broker-launch[611]: Activation request for 'org.freedesktop.nm_dispatcher' failed.
gru 30 10:46:17 HADES systemd[1]: Failed unmounting /var/cache.

Zapis błędów z tego momentu (później był nowy boot) - rozkładam ręce, bo nie wiem czego już szukać.
Bluetooth mam wyłączony, więc nim się nie martwić...

Bercik

Internety mówią, że nic z tym nie zrobię, mogę jedynie zdegradować go do trybu PS/2, ale wtedy wszystkie precyzyjne gesty, 3 palce itp, pójdą się... ehhh

Wpis
psmouse.synaptics_intertouch=1powoduje, że rzadziej występuje, ale nie eliminuje tego całkowicie.

No cóż, jak nie ma wyjścia, trzeba z tym żyć :)

linux4ever

@Bercik A to ?
CytatXorg Configuration (for gestures, tapping)

Install libinput: {Link: sudo pacman -S libinput xf86-input-libinput}.
    Create config: sudo nano /etc/X11/xorg.conf.d/30-touchpad.conf.
    Add content:

Section "InputClass"
        Identifier "touchpad catchall"
        Driver "libinput"
        Option "Tapping" "on" # Enable tap-to-click
        Option "TappingButtonMap" "lrm" # Configure tap zones (left, right, middle)
        # Option "NaturalScrolling" "true" # For natural scrolling
        MatchIsTouchpad "on"
    EndSection

Restart Xorg/Reboot.

Driver & Kernel Issues

Check detection: Use lsmod or dmesg to see if the kernel sees the hardware.
    Blacklist/Unblacklist: For certain ELAN touchpads, try blacklisting elants_i2c: Create /etc/modprobe.d/touchpad_fix.conf with blacklist elants_i2c, then sudo mkinitcpio -P && reboot.
    Try a different kernel: If issues arose after an update, try linux-lts to see if it's a kernel regression.

I https://wiki.archlinux.org/title/Touchpad_Synaptics
"Dawniej ludzie uczyli się dla samych siebie, dziś robią to na pokaz. "-Konfucjusz

Bercik

Przejście na lts raczej nie ma sensu (na kubuntu też testowałem). Wszędzie w sumie klepią, że to problem ACPI w tej serii Dell. Sprawę rozwiązałaby wymiana płytki dotykowej na inny model, ale nie mam takowej nigdzie, a kupować nie będę :)

Jednak żeby nie było, poużywam sobie na lts trochę i zobaczę jak będzie (tak dla zasady).
Bez dopisywania czegokolwiek, tak po prostu na lts. Zobaczymy ile dni wytrzyma - czas start :)

pavbaranov

Jedna uwaga ogólna: KDE i raczej to sesja Wayland, zatem wszelkie xorg-cośkolwiek to można sobie... :)

@Bercik - Skoro to problem ACPI w Dellu, to może jakieś ustawienia tego w kernelu dadzą efekt? Jak to masz w tej chwili ustawione? Zerknij też na DSDT: https://wiki.archlinux.org/title/DSDT
CachyOS (niekiedy mocno zmiksowany z Arch), Plasma (zawsze najnowsza, a niekiedy beta/RC). linux-cachyos.

Bercik

Cytat: pavbaranov w Dzisiaj o 03:56:48 PMJedna uwaga ogólna: KDE i raczej to sesja Wayland, zatem wszelkie xorg-cośkolwiek to można sobie... :)
Dlatego wybrałem tylko LTS opcję :)
Cytat: pavbaranov w Dzisiaj o 03:56:48 PMJak to masz w tej chwili ustawione?
initrd=\initramfs-linux-cachyos-lts.img root=UUID=ce421c4d-74fe-4392-a2d1-4c85c6a70e73 rw rootflags=subvol=/@ zswap.enabled=0 nowatchdog splash
Tak mam domyślnie, bo nic nie zmieniałem w ustawieniach i nie dawałem żadnych dopisków, poza wcześniejszym. Na lts usunąłem dopisek i zobaczymy.

Generalnie to internet ma sprzeczne info w stosunku do tej sytuacji (rozwiązania się wykluczają wzajemnie), a jak dotąd i tak najlepiej wypadło
psmouse.synaptics_intertouch=1bo dość długo "bezawaryjnie" działało...

Ja jednak sądzę, że to będzie mimo wszystko wina płytki dotykowej (wadliwa?) może nie lubić się z "linuksowym" zarządzaniem, lub po prostu nie będzie współpracować i już :)

Dopiski które tu są: https://wiki.archlinux.org/title/DSDT
kilka sprawdziłem wcześniej - bez efektu...

Ogólnie to nie jest problem jakiś bardzo wielki, ale jednak się zdarza i chciałbym go całkowicie wyeliminować i móc potem odtworzyć schemat, przy ewentualnej ponownej instalacji :)

Jeśli nic nie da żadne rozwiązanie chłopaki, to po prostu zostanie jak jest - system daje wszystko czego potrzebuję, więc jak go raz na jakiś czas uruchomię ponownie, nic się nie stanie :)

Bercik

Cytat: linux4ever w Dzisiaj o 03:04:06 PM@Bercik A to ?

Nie no, jak Xorg - tylko Wayland Panie, tylko :)

pavbaranov

@Bercik -
LTS, czyli wersja kernela, nie sądzę, by była tu problemem, a to ze względu, że wpis ten (podobnej treści) pojawił się po raz pierwszy od Ciebie jakiś czas temu. Na 100% inny to był kernel. Oczywiście warto sprawdzić innej. Ostatecznie można pójść po bandzie i skompilować dla siebie. Być może to w istocie jakieś dellowe rozwiązanie, które bruździ i które nie jest wkompilowane (a może jedynie tylko podniesione) w kernelu.

DSDT jest dziwne w linie i kompletnie nienaturalne (bo ostatnia rzecz, jaką rób, to wpisz kernelowi, że ma być to Linux). Ogólnie u mnie to zwykle wyglądało tak, że wrzucałem ustawienie Windows mniej więcej z okresu, w którym komputer powstawał. Niekiedy dawało to jakiś rezultat i uwaga - niekiedy poprzez jego wprowadzenie, a niekiedy poprzez usunięcie (czyli "!xxx").
Rekompilacja DSDT zakończyła się - o ile pamiętam - spektakularnym padem kernela.
Niemniej jednak - pobawiłbym się tym, jeśli to w istocie jakiś problem z ACPI.

Te logi z dziennika mówią wyłącznie o tym, że bluetooth oraz networkmanager mają problemy z wybudzeniem się (już wcześniej była ta informacja w logach). Choć wydaje się to być dziwne, to być może w istocie następuje tu jakiś konflikt, a wówczas pewnie dla jakiejś usługi (touchpad?) trzeba by dać pewnie jakąś zwłokę (choćby sekundę, czy dwie) - wprawdzie nie będziesz miał wówczas dostępnego touchpadu, ale jak się obudzi, to winien działać prawidłowo.
I traktuj to - zwłaszcza to ostatnie - jako zbiór luźnych myśli, bo do rozwiązań nawet nie próbują aspirować.
CachyOS (niekiedy mocno zmiksowany z Arch), Plasma (zawsze najnowsza, a niekiedy beta/RC). linux-cachyos.

Bercik

No z tym bluetooth to wykluczam, gdyż jak był włączony nawet, to problem był.

Może faktycznie zrobić ta linię kernela tak:
initrd=\initramfs-linux-cachyos-lts.img root=UUID=ce421c4d-74fe-4392-a2d1-4c85c6a70e73 rw rootflags=subvol=/@ nowatchdog splash acpi_osi="!Windows 2020"
Może wtedy zadziała? :) a może i nie.

Co Ty na to abym wywalił te zram i wstawił ten acpi?
Zram mam wywalony (nie potrzebne mi to badziewie żadne (nigdy nawet swapa nie używam)) - ramu mam dosyć :)

W sumie cóż szkodzi obiecać spróbować :)

Zobacz najnowsze wiadomości na forum