Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Dlaczego warto przejść na linuksa z windowsa

Zaczęty przez linux4ever, Listopad 10, 2025, 09:15:36 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

mirekc

Cytat: Yattaman w Listopad 12, 2025, 09:44:46 AMNo to Cię zmartwię...
Windows z natury (mowa o 11) szyfruje dysk, czy chcesz czy nie. Pal licho jak wiesz o tym i wyłączysz w ustawieniach, ale gorzej jak nie wiesz i np padnie dysk i trzeba dane odzyskać :)
Myślałem, że piszesz o jakimś przypadkowym zaszyfrowaniu owocującym utratą plików (bo w kontekście z kasowaniem), a tu ,,ficzer".
CytatBo jak sobie założysz konto i się zalogujesz to klucz masz odszyfrowania, a jak nie...
Tak, dzieje się to również na kontach "lokalnych". Miałem kilka już przypadków wysłania dysku do odzysku danych i okazał się zaszyfrowany i klient o tym nie wiedział nawet.
A na lokalnych to nie powinno się dziać, przynajmniej wg. Microsoftu. Nie było przypadkiem tak, że użytkownik miał dwa konta? Albo klucz zgubił?

Ja w każdym razie śpię spokojnie, nie mam TPM-a ;)

A wracając do tematu: tak, to może być powód, żeby przejść na Linuksa. Nie samo szyfrowanie, tylko to, że Microsoft usiłuje być wszystkim wobec użytkownika i jego komputera: administratorem, strażnikiem bezpieczeństwa, kreatorem potrzeb, decydentem itp. itd. A powinien być twórcą oprogramowania. ;)

Yattaman

Cytat: mirekc w Listopad 12, 2025, 01:41:34 PMMyślałem, że piszesz o jakimś przypadkowym zaszyfrowaniu owocującym utratą plików (bo w kontekście z kasowaniem), a tu ,,ficzer".
Jeśli coś wykonuje się bez Twojej zgody i jest to "ficzer"... XD

Cytat: mirekc w Listopad 12, 2025, 01:41:34 PMNie było przypadkiem tak, że użytkownik miał dwa konta? Albo klucz zgubił?
Nie.
Sam wielokrotnie brałem nowy z półki i po przygotowaniu go klientowi spojrzałem w ustawienia i o. :)

Cytat: mirekc w Listopad 12, 2025, 01:41:34 PMMicrosoft usiłuje być wszystkim wobec użytkownika i jego komputera: administratorem, strażnikiem bezpieczeństwa, kreatorem potrzeb, decydentem itp. itd.
Żeby jeszcze było to bezpieczeństwo, ale z tym mniejsza. Oni na siłę zmuszają Cię byś używał swojego własnego komputera jak oni chcą, nie jak Ty - to jest główny powód...
Na moim PC CachyOS dostał dożywocie – za dobre sprawowanie i nie ma szans na apelację 😎🔥 Laptop: i use Arch, btw...😜

Tanker

A ja mam w win10 tak, że system sam instaluje mi Microsoft Edge. ja go usuwam a on instaluje. I co?
Ja go usuwam w zaawansowany sposób, usuwajac wszystkie zaleznosci z systemu czyszcze wszystko
w registrach (Revo Uninstaller to potrafi dzieki niemu mozna bezpiecznie testowac rozne softy nie zostawiajac
po instalacjach smieci- reklama:)).
A oni mi go sami instaluja na siłe bez pytania o zgode. No ja dziekuje im ze lepiej wiedza czego ja chce :D

Ktoś dał tu że będzie coraz gorzej. No i juz to widać.
LineageOS i Devuan ... tyle na dobry poczatek...

linux4ever

@Tanker Według mnie to narzucanie się użytkownikowi.

Oni chcą panować nad wszystkimi i często się im udaje.

A nawet stworzyli własnego Linuksa oraz WSL2.

CytatWSL 2 (Windows Subsystem for Linux 2) to druga wersja Podsystemu Windows dla systemu Linux, która umożliwia uruchamianie natywnych dystrybucji Linuksa bezpośrednio w systemie Windows. Jest to funkcja, która wykorzystuje lekką maszynę wirtualną do uruchomienia jądra Linuksa, zapewniając pełną zgodność wywołań systemowych, wysoką wydajność systemu plików i płynną integrację z Windows. Pozwala to na uruchamianie narzędzi i aplikacji Linuksa, takich jak Bash, grep czy Python, bez konieczności używania osobnej maszyny wirtualnej.

CytatCBL-Mariner, teraz znany jako
Azure Linux, to darmowa i otwartoźródłowa dystrybucja Linuksa stworzona przez Microsoft. Służy jako podstawowy system operacyjny dla usług Azure i komponent graficzny dla WSL 2 (Windows Subsystem for Linux). Jest to lekki, minimalistyczny system, przeznaczony głównie do wewnętrznych zastosowań Microsoftu, taki jak hostowanie kontenerów.

Przeznaczenie: Głównie do użytku wewnętrznego w Microsoft, jako podstawa dla usług chmurowych Azure (np. Azure Kubernetes Service) i jako komponent graficzny w WSL 2.
    Charakterystyka: Minimalistyczny, zawiera tylko podstawowe pakiety niezbędne do zarządzania kontenerami.
    System pakietów: Wykorzystuje pakiety RPM i menedżer pakietów ptdnf (Tiny DNF), który jest lekką implementacją dnf.
    Otwarty kod źródłowy: Całość technologii i kodu jest oparta na licencji MIT.
    Instalacja: Dostępne są obrazy ISO dla maszyn x86_64, które można zainstalować samodzielnie, jednak dystrybucja ta nie jest rekomendowana do powszechnego, produkcyjnego użytku.

O tym już było dawno no i kupili Githuba.

CytatGitHub to
internetowa platforma hostingowa dla repozytoriów Git, która umożliwia programistom przechowywanie kodu, śledzenie zmian i wspólną pracę nad projektami. Jest to usługa chmurowa, ułatwiająca współpracę (także zdalną) dzięki funkcjom takim jak zarządzanie wersjami i możliwość zgłaszania zmian (np. przez "Pull Request").

Hosting dla repozytoriów Git: GitHub przechowuje repozytoria Git, czyli katalogi projektów, w chmurze, co pozwala na dostęp do nich z dowolnego miejsca.
    Współpraca: Platforma ułatwia pracę zespołową dzięki funkcjom takim jak śledzenie zmian, rozwiązywanie problemów i komunikacja w ramach projektu.
    Kontrola wersji: Umożliwia śledzenie historii każdej modyfikacji kodu, dzięki czemu można wrócić do poprzednich wersji.
    Projekty open source: Jest to popularne miejsce do hostowania publicznych projektów o otwartym kodzie źródłowym, co pozwala innym programistom na przeglądanie, uczenie się i współtworzenie kodu.
    Narzędzie dla programistów: GitHub służy nie tylko do przechowywania kodu, ale także do budowania portfolio, uczenia się od innych oraz zdobywania pomocy i informacji zwrotnej od społeczności.

Ale o tym głośno się nie mówi.

"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

Tanker

Uzupełnienie do powyzszego. Niech ktoś rozwinie ten watek ale Talos https://www.talos.dev/
https://distrowatch.com/table.php?distribution=talos
jest systemem Google`a.

Ich agresywny rozwój metodami gangsterskimi jest widoczny. Przejmowanie różnych projektów przez korporacje to sposób na pozbycie
się konkurencji. Praktyka przejmowania startapów na etapie rozwojowym to samo. Jeśli coś urośnie za wysoko albo ma potencjał
to taki los czeka.

CytatAle o tym głośno się nie mówi.

Czy się mówi czy się nie mówi ale wiedziec trzeba.

P.S. Jesli ktoś wierzy w realna konkurencję Linuxa z czymś takim to jest  jego wiara.
LineageOS i Devuan ... tyle na dobry poczatek...

Zobacz najnowsze wiadomości na forum