Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Instalacja Linuxa przez Live USB i wyskakują bugi...

Zaczęty przez Tanker, Październik 29, 2025, 12:15:32 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

linux4ever

@Yattaman Ventoy ma specificzny sposób botowania dlatego nie zawsze iso działa.

Np: Devuan 5.0 nie chce się instalować bo ma problem z montowaniem.

Montowanie na Ventoy polega na stworzeniu "virtualnej" partycji w ramie czy jakoś tak.

Poprawka  tworzy ukrytą partycję z systemem.

W niej "rozpakowuje" obraz iso i uruchamia jego program instalacyjny.

Z tych powodów jest lista testowanych iso które działają z Ventoya.

Bo czasem nie zadziała.
"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

Yattaman

Na moim PC CachyOS dostał dożywocie – za dobre sprawowanie i nie ma szans na apelację 😎🔥 Laptop: i use Arch, btw...😜

melis

Cytat: Tanker w Październik 30, 2025, 07:09:57 PMPlus jest taki że zamontuję sobie teraz duży pendrive
wrzucę do niego wszystkie ISO i.. bedę se isować. I na wiosce znów będę pierwszy :D
Pamiętaj tylko, że Ventoy czasem wymaga aktualizacji, bez której, część systemów może się nie uruchamiać. Update Ventoy nie usuwa żadnych danych.

linux4ever

Cytat: melis w Listopad 02, 2025, 11:52:45 AM
Cytat: Tanker w Październik 30, 2025, 07:09:57 PMPlus jest taki że zamontuję sobie teraz duży pendrive
wrzucę do niego wszystkie ISO i.. bedę se isować. I na wiosce znów będę pierwszy :D
Pamiętaj tylko, że Ventoy czasem wymaga aktualizacji, bez której, część systemów może się nie uruchamiać. Update Ventoy nie usuwa żadnych danych.

Na szczęście to rzadkie przypadki bo każda wersja jest co raz bardziej kompatybilna.

Więc nie trzeba zbyt często aktualizować.

"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

Tanker

CytatPamiętaj tylko, że Ventoy czasem wymaga aktualizacji, bez której, część systemów może się nie uruchamiać. Update Ventoy nie usuwa żadnych danych.

Przygotowując dysk do instalacji praktyczne będzie przygotować takie USB tuż przed instalacją z wszystkimi aktualizacjami. Wtedy wystarczy do tego jeden niewielki pojemnościowo pendrive. Ja myślalem jednak o testowaniu/przeglądaniu
różnych ISO projektów w wersji Live. Ale zamiast pendrive który szybko się zapełnił uruchomiłem Ventoy na dysku
HDD 2.5 320GB, który dzisiaj poza grzaniem do niczego się już nie nadaje.
Ventoy z niego śmiga z małą przejściówkę z USB 3.0 do SATA.

P.S.
W końcu z małym kabelkiem i niewielkim dyskiem też można po wiosce chodzić?  ;D
Kultura? A to nie znam... :D

linux4ever

Cytat: Tanker w Listopad 02, 2025, 01:44:53 PM
CytatPamiętaj tylko, że Ventoy czasem wymaga aktualizacji, bez której, część systemów może się nie uruchamiać. Update Ventoy nie usuwa żadnych danych.

Przygotowując dysk do instalacji praktyczne będzie przygotować takie USB tuż przed instalacją z wszystkimi aktualizacjami. Wtedy wystarczy do tego jeden niewielki pojemnościowo pendrive. Ja myślalem jednak o testowaniu/przeglądaniu
różnych ISO projektów w wersji Live. Ale zamiast pendrive który szybko się zapełnił uruchomiłem Ventoy na dysku
HDD 2.5 320GB, który dzisiaj poza grzaniem do niczego się już nie nadaje.
Ventoy z niego śmiga z małą przejściówkę z USB 3.0 do SATA.

P.S.
W końcu z małym kabelkiem i niewielkim dyskiem też można po wiosce chodzić?  ;D

No to nieźle odnośnie dysku.

Ja tam używam karty pamięci z czytnikiem pojemność 100GB i na razie wystarczy.

Miłych testów linuksów i innych systemów operacyjnych.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum