Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

MT7922 - wcięło mi Wi-Fi

Zaczęty przez Kurczak_Dozymetryczny, Wrzesień 29, 2025, 09:00:36 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Kurczak_Dozymetryczny

Buszowałem sobie po necie... I nagle wcięło mi neta...

Teraz, żeby działać internetowo z kompa, muszę odpalać tethering na smartfonie :|

Coś tam w necie wyczytałem, że kernel od 6.10 wzwyż współpracuje z chipsetami MT79**. Jak wystąpił problem, miałem 6.8.0-84. No to poszedłem w górę do 6.14.0-32. Nie pomogło.

Buszowałem więc dalej w necie i trafiłem na taki wątek:
Rozwiązanie problemu z kartą Mediatek MT7922, które zadziałało u mnie

Niestety u mnie nie zadziałało (w ogóle to te pliki, o których mowa, były już u mnie - mimo to wywaliłem - a nóż widelec jakieś wadliwe - i zrobiłem wszystko, jak na githubie przykazano).

Pacjent:

MEDIATEK Corp. MT7922 802.11ax PCI Express Wireless Network Adapter (MOBO: MAG B650 TOMAHAWK WIFI)
Distro: Linux Mint 22.2 Zara

Za wszelką pomoc z góry dzięki (nie wahajcie sie tłumaczyć jak komuś z IQ under 70:D)

linux4ever

@Kurczak_Dozymetryczny Wygląda na to że to problem z firmware skoro kernel nowy.

A ten wątek który znalazłeś to do Fedory innego systemu.

Tu poradnik:
CytatTo "rebuild" a kernel in Linux Mint to include new firmware, you typically do not rebuild the kernel itself, but rather install the latest firmware from the official kernel firmware Git repository and then ensure your existing kernel is up-to-date. First, identify the hardware that needs the firmware. Then, update your system to get the newest firmware package from the Linux Mint repositories, or manually download and install the latest firmware files from the official source if your hardware isn't supported by the current firmware package.
1. Identify the need for new firmware

If you're experiencing hardware issues with specific components like a wireless card, webcam, or graphics card, it's possible that the firmware for that hardware is outdated or missing, according to MikeSmithers's blog.

2. Update your system to get the latest firmware

Open your terminal and run sudo apt update and sudo apt upgrade to install any available firmware updates from the Linux Mint repositories.

3. Manually install newer firmware (if needed)

For more complex situations or if a new firmware version isn't in the Mint repositories yet, you can manually download it.
    Install Git: sudo apt install git -y.
    Clone the firmware repository: Navigate to your home directory (cd ~) and then clone the linux-firmware repository: git clone git://git.kernel.org/pub/scm/linux/kernel/git/firmware/linux-firmware.git.
    Copy firmware files:
        cd linux-firmware/.
        sudo cp -va * /lib/firmware/.
    Update initramfs and reboot: sudo update-initramfs -u -k all and sudo reboot.

4. Consider installing a newer kernel

Sometimes, the required firmware is included in a newer kernel version rather than a separate firmware update.

You can use the Mainline Kernels tool to install newer kernel versions, according to a Reddit post.
You can add the Mainline PPA: sudo add-apt-repository ppa:cappelikan/ppa.
Then update and install: sudo apt update && sudo apt install mainline.
Finally, run mainline --install-latest and then sudo update-grub && sudo reboot to apply the new kernel, notes a Reddit post.

Oraz: https://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?t=420926 https://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?t=450502

I z tego wszystkiego potrzebujesz katalogu mediatek
"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

mirekc

No to najpierw Ty mnie wytłumacz, jak komuś z IQ under 70.
Cytat: Kurczak_Dozymetryczny w Wrzesień 29, 2025, 09:00:36 PMBuszowałem sobie po necie... I nagle wcięło mi neta...
Jak to: buszowałeś po necie i nagle wcięło? Tak bez niczego? Podczas przeglądania stron WWW? Niczego nie instalowałeś? Nie było żadnych aktualizacji, w szczególności jądra, firmware-u? Jeśli coś takiego było to napisz, bo jeśli nie, to by sugerowało awarię sprzętową lub poza systemem (np. routera) i wtedy żadne grzebanie w systemie nie ma sensu.
CytatTeraz, żeby działać internetowo z kompa, muszę odpalać tethering na smartfonie :|
A z tym smartfonem, to jak się komunikujesz? Przez WiFi i tę kartę MT7922? Jeśli tak, to zarówno karta jak i Linux działają poprawnie, błąd może być w konfiguracji sieci, albo na zewnątrz (router).

ciubaka

MIREKC ma rację - jak nie masz wifi z rutera, a masz z komórki, to coś masz nie halo w ruterze. Zaś przy problemach karty sieciowej w komputerze u mnie najpomocniejsze okazało się (dawno temu, jak miałem Minta) ogólne, anglojezyczne forum jego. Tam okazało się, że akurat moją kartę MIMO, dwuantenową obsługuje tylko ta dystrybucja (bardzo dziwne, acz prawdziwe). Więc chociaż nie cenię jej od dawna, to nadal wielce szanuję tamtejsze forum i tamtejszych userów. Bo to oni, w społeczności, sami napisali taką nakładkę do Minta. A nikt inny nie. I z internetu po wifi de facto dało się korzystać jedynie przy pomocy Windows lub Minta. A gdy komuś takie dystrybucje nie pasowały, to musiał głęboko grzebać w BIOS, co nie jest ani łatwe, ani przyjemne...

Kurczak_Dozymetryczny

Cytat: mirekc w Wrzesień 30, 2025, 08:00:45 AMJak to: buszowałeś po necie i nagle wcięło? Tak bez niczego? Podczas przeglądania stron WWW? Niczego nie instalowałeś? Nie było żadnych aktualizacji, w szczególności jądra, firmware-u? Jeśli coś takiego było to napisz, bo jeśli nie, to by sugerowało awarię sprzętową lub poza systemem (np. routera) i wtedy żadne grzebanie w systemie nie ma sensu.

Oglądałem akurat serial jakiś czy film. Co do aktualizacji - świeciła się ikonka. Po seansie chciałem zaktualizować jak zwykle przed pójściem spać. Ale że neta zbrakło... Niemniej jak potem wróciłem z urlopu (25 września), to na tetheringu zaktualizowałem wszystko, w tym Minta do 22.2 Zara, a potem jądro z 6.8 do 6.14.

Net mi padł przed północą 4 września. Ostatnia przed tym aktualizacja była prawie 20h wcześniej:

Cytat: mirekc w Wrzesień 30, 2025, 08:00:45 AMA z tym smartfonem, to jak się komunikujesz? Przez WiFi i tę kartę MT7922? Jeśli tak, to zarówno karta jak i Linux działają poprawnie, błąd może być w konfiguracji sieci, albo na zewnątrz (router).
Router ---WiFi--> smartfon ---USB--> komputer.

Sprawdzałem opcję zrobienia ze smartfona hotspota - nic z tego...

W ogole nie tylko WiFi, ale i BT sie nie łączy

Yattaman

To walniętą masz kartę (dość często bluetooth siedzi z WiFi razem). Skoro oba nie działają...
Na moim PC CachyOS dostał dożywocie – za dobre sprawowanie i nie ma szans na apelację 😎🔥

mirekc

Cytat: Kurczak_Dozymetryczny w Październik 02, 2025, 10:23:24 PMSprawdzałem opcję zrobienia ze smartfona hotspota - nic z tego...
W ogole nie tylko WiFi, ale i BT sie nie łączy
Najprawdopodobniej masz awarię sprzętową. Jeszcze daj znać czy komputer w ogóle nie łączy się z WiFi, czy też łączy się, ale nie widzi Internetu. Prześlij wyniki poleceń:
lsusb
sudo dmesg
Ciekawe, czy Linux w ogóle widzi kartę i ładuje sterownik.

Sugerowałbym próbę z zewnętrznym adapterem WiFi, np. takim na USB (do kupienia w Chinach za kilka zł), ale nie wszystkie łatwo się konfigurują w Linuksie.

A tak BTW: nie masz możliwości podłączenia kompa do routera kablem? Kiedyś się mówiło ,,najgorszy kabel jest lepszy od najlepszego WiFi". Teraz to nie do końca tak, ale może ,,cosik w tym jest". ;-)

linux4ever

@Kurczak_Dozymetryczny @Yattaman @mirekc  Do obsługi bluetooth w linuksie poza sterownikiem potrzeba pakietu bluez.

Wifi i Bluetooth łatwo włączyć w Connman taki program do zarządzania wifi i bluettoth.

CytatIntel Connection Manager daemon
 The Linux Connection Manager project provides a daemon for managing
 Internet connections within embedded devices running the Linux
 operating system. The Connection Manager is designed to be slim and to
 use as few resources as possible. It is fully modular system that
 can be extended through plug-ins. The plug-in approach allows for
 easy adaption and modification for various use cases.
 .
 ConnMan provies IPv4 and IPv6 connectivity via:
  * ethernet
  * Wi-Fi, using wpasupplicant
  * Cellular, using oFono
  * Bluetooth, using bluez
 .
 ConnMan implements DNS resolving and caching, DHCP clients for both IPv4 and
 IPv6, link-local IPv4 address handling and tethering (IP connection sharing)
 to clients via USB, ethernet, Wi-Fi, cellular and Bluetooth.

Wystarczy doinstalować na distro ze stajni Debiana: sudo apt install connman.

I przesuwać suwakami lub przełączać przyciskami połączenia w connman.
"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

Zobacz najnowsze wiadomości na forum