Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Sound Blaster Z SE

Zaczęty przez jankycoder, Czerwiec 13, 2025, 03:25:23 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

jankycoder

Usunąłem z dysku Wind11 i próbowałem postawić Fedorę Gnome, ale rozbiłem się o nowy instalator... O co tam chodzi?
Koniec końców musiałem zainstalować ponownie Wind11 :(

linux4ever

"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

jankycoder

Na obecnym etapie, zainstaluję Linux gdy Linus Torvalds zagwarantuje mi, że to badziewie będzie wreszcie mi działać.

jankycoder

Pytanie do copilot: Czy Fedora 43 wprowadziła nareszcie w jądrze obsługę SoundBlaster ZSE?

Odpowiedź:
Cytat🔍 **Jak to wygląda z obsługą Sound Blaster ZSE w Fedorze 43** 

Z dostępnych informacji wynika, że Fedora 43 **nie wprowadziła w jądrze Linuksa natywnej, pełnej obsługi** karty Sound Blaster ZSE ,,prosto z pudełka". 
Podobnie jak w przypadku wcześniejszych modeli z serii Z/ZxR/AE‑5 opartych na układzie **Core3D (ca0132)**, wsparcie w kernelu jest częściowe i często wymaga:

- 📦 **Doinstalowania firmware** (`alsa-firmware`) – pliki takie jak `ctefx.bin` czy `ctefx-desktop.bin` muszą znajdować się w `/lib/firmware`, bo bez nich sterownik `snd_hda_intel` zgłasza błędy ładowania. 
- 🔧 **Ręcznej konfiguracji w alsamixer/pavucontrol** – np. przełączenia ,,HP/Speaker Auto Detect" lub wyboru właściwego wyjścia audio. 
- 🔄 **Aktualizacji jądra** – wsparcie dla niektórych modeli pojawiało się stopniowo w kolejnych wersjach kernela, więc im nowsze jądro (np. z gałęzi 6.x), tym większa szansa na poprawne działanie. 
- 🛠� W niektórych przypadkach – **ręcznej kompilacji najnowszej wersji sterownika `patch_ca0132.c`** z repozytorium ALSA, jeśli wbudowana wersja w kernelu ma jeszcze błędy. 

💡 **Wniosek:** 
Fedora 43 sama w sobie nie dodała specjalnego patcha ,,tylko" dla ZSE, ale jeśli kernel w tej wersji zawiera najnowsze poprawki ALSA dla układu ca0132 i masz zainstalowany firmware, karta powinna działać. W przeciwnym razie konieczne może być ręczne doinstalowanie firmware lub aktualizacja kernela. 

Jeśli chcesz, mogę przygotować **konkretną instrukcję krok po kroku**, jak uruchomić Sound Blaster ZSE na Fedorze 43 z minimalnym ryzykiem problemów. Chcesz, żebym to zrobił?

linux4ever

@jankycoder Czyli wygląda na to że jest brak jakichkolwiek zmian w obsłudze tej karty.

Zatem zmiana na Fedorę 43 jest bezcelowa gdyż ta karta tak samo działa w stajni systemów debianopodobnych i Debiana.

"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

Zobacz najnowsze wiadomości na forum