Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Czy Debian nadaje się do grania w gry 3d

Zaczęty przez linux4ever, Sierpień 29, 2025, 07:27:48 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

linux4ever

Czy Debian nadaje się do gier 3d ?

Co trzeba doinstalować aby w nie grać ?
"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

Yattaman

Cytat: linux4ever w Sierpień 29, 2025, 07:27:48 AMCzy Debian nadaje się do gier 3d ?

Co trzeba doinstalować aby w nie grać ?
Pewnie nowsze sterowniki do grafiki, bo ponoć są przestarzałe...
Jak tak patrzę trochę na tego Debiana, to w sumie tam wieje starością w pakietach, a to że stary, nie oznacza automatycznie, że stabilny. Moim zdaniem jest wręcz odwrotnie. Nie mniej jednak, grać pewnie można jak na większości distro... :)
Moje dailyDell Latitude 5490 (i5-8350U, 24GB RAM, 500GB NVMe) – robi ssh, robi rsync, nie robi problemów.
UHD 620 – nie gra, nie szumi, nie wkurza. Idealna. OS: CachyOS (KDE Plasma) Profil na Mastodon: @Yattaman

MSki

Cytat: Yattaman w Sierpień 29, 2025, 12:23:08 PMJak tak patrzę trochę na tego Debiana, to w sumie tam wieje starością w pakietach, a to że stary, nie oznacza automatycznie, że stabilny. Moim zdaniem jest wręcz odwrotnie.

Porównaj  ;-)

]

Yattaman

Porównałem i co ma mi to dać? Chyba tylko tyle, że jednak... jest staro :) Zobacz np Nvidia, mówimy o graniu i np "openssh" tu chyba za bardzo nie jest potrzebny. Nie zrobicie na siłę z Debiana świeżego systemu :) Debian jak pamiętam, miał zawsze opinię: na serwer :) Nie umniejszam nikomu, tylko jak wszyscy w około powiedzą, że jest staro, to Debianowcy znajdą ze dwie paczki co są w tej samej wersji :D
System dopiero co wyszedł, a jednak jakoś świeżością nie trąca :)
Bez urazy oczywiście, to tylko luźna dyskusja, a co do grania:
Cytat: Yattaman w Sierpień 29, 2025, 12:23:08 PMPewnie nowsze sterowniki do grafiki, bo ponoć są przestarzałe...
Moje dailyDell Latitude 5490 (i5-8350U, 24GB RAM, 500GB NVMe) – robi ssh, robi rsync, nie robi problemów.
UHD 620 – nie gra, nie szumi, nie wkurza. Idealna. OS: CachyOS (KDE Plasma) Profil na Mastodon: @Yattaman

MSki

Cytat: Yattaman w Sierpień 29, 2025, 03:16:32 PMZobacz np Nvidia, mówimy o graniu

ok, mówimy o graniu, ale wyszczególnione, na liście powyżej, pakiety opisane na zielono, są pakietami najnowszymi zarówno w CachyOS, jak i Debianie 13.
Co zaś do grania, na Debianie 13 i Nvidii, to najnowszy sterownik do tej karty (580) instaluje się bez problemu wg poniższego tortuala;
https://www.youtube.com/watch?v=FaDENzwkzys

Yattaman

Cytat: MSki w Sierpień 30, 2025, 09:48:34 AM
Cytat: Yattaman w Sierpień 29, 2025, 03:16:32 PMZobacz np Nvidia, mówimy o graniu

ok, mówimy o graniu, ale wyszczególnione, na liście powyżej, pakiety opisane na zielono, są pakietami najnowszymi zarówno w CachyOS, jak i Debianie 13.
Co zaś do grania, na Debianie 13 i Nvidii, to najnowszy sterownik do tej karty (580) instaluje się bez problemu wg poniższego tortuala;
https://www.youtube.com/watch?v=FaDENzwkzys

Kilka pakietów, no czasem i w Debianie coś tam "na zielono" jest 😜

MSki

Skoro temat traktuje o grach na Debianie 13 i czy się da pograć ?

Instalacja najnowszych sterowników do Nvidii, to połowa sukcesu.
Zastanawiam się, jakie modele kart graficznych wspiera ten (580) sterownik, bo skoro jest to najnowszy sterownik, to chyba wspiera również starsze (jakie ?), jak i najnowsze, topowe modele GPU.

Według mnie, pytanie tematyczne powinno brzmieć - Jakim sprzętem trzeba dysponować, aby można było pograć w gry na Debianie, nie doprowadzając do ugotowania się sprzętu.

Yattaman

No bo "grać" to technicznie da się na każdej dystrybucji, w jednej będzie to od kiwnięcia palcem, a w innej trzeba poświęcić ileś czasu. Najnowsze chyba sterowniki nie wspierają już kart od 1650 i niżej (tak gdzieś słyszałem) 😉

MSki

Cytat: Yattaman w Sierpień 30, 2025, 02:20:56 PMNo bo "grać" to technicznie da się na każdej dystrybucji
..ale nie na każdym sprzęcie.

Yattaman

Zobacz najnowsze wiadomości na forum