Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Anbernic RG40XX H jaki system polecacie.

Zaczęty przez linuxbest2024, Sierpień 21, 2025, 10:09:33 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

linuxbest2024

Zważywszy na to ,że kieszonsolka ma słaby stockowy system operacyjny to który customowy OS polecacie do tej konsolki. Testowaliście jakiś? Jaki polecacie z własnego doświadczenia jeśli chodzi o emulację? Na którym os ie (te ,na których zadziała konsolka np. garlic os) działa bezproblemowo najwięcej emulatorów i romów?

pavbaranov

CachyOS (niekiedy mocno zmiksowany z Arch), Plasma (zawsze najnowsza, a niekiedy beta/RC). linux-cachyos.

melis

Cytat: linuxbest2024 w Sierpień 21, 2025, 10:09:33 AMNa którym os ie działa bezproblemowo najwięcej emulatorów i romów?
Commodore Os. Przynajmniej wszelakie dla Atari, Amiga, Nes i PS. Zakładam, że i inne będą obsługiwane.

linuxbest2024

Cytat: melis w Sierpień 22, 2025, 10:17:34 PM
Cytat: linuxbest2024 w Sierpień 21, 2025, 10:09:33 AMNa którym os ie działa bezproblemowo najwięcej emulatorów i romów?
Commodore Os. Przynajmniej wszelakie dla Atari, Amiga, Nes i PS. Zakładam, że i inne będą obsługiwane.
Mi chodziło o systemy linuxowe na urządzenie anbernic. Na tej konsolce z tego co wiem nie można uruchomić np minta czy Debiana.

linuxbest2024

Po sprawdzeniu kilku systemów zdecydowałem się na MU OS. Emulacja wszystkich konsol (na tym systemie działa emulacja Amigi bez problemu) działa mi na nim najlepiej. Knulli OS nawet na kanale stable potrafi przestać działać i nie ma obsługi wielu emulatorów ani bluetooth i nie obsługuje bezproblemowo 2 kart pamięci włożonych na raz do konsolki ( jak ma się do karty pamięci w wejściu extended wgrane romy ,to knulli ich automatycznie nie wykrywa a MU OS tak). Reszta systemów nie do końca współgra z tą konsolką.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum