Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Kubuntu GIMP zmana języka nie działa.

Zaczęty przez bbobii, Lipiec 14, 2025, 07:31:17 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

bbobii

Jak w temacie. Jaki bym język ustawił i tak zawsze działa w angielskim. Jak go zmusić do pracy w języku polskim.

melis

Nie wiem jak jest w Kubuntu, ale w Ubuntu trzeba było jeszcze dograć paczki language-pack-gnome-pl

linux4ever

@bbobii  Przestaw język kubuntu na polski i wejdź w gimpie w preferencje->interfejs użytkownika zostaw włączony język systemowy jeśli nie zadziała przestaw język na polski.

Po angielsku to Edit->Preferences->Interface->Polski.

Kliknij ok zamknij program i uruchom go ponownie.

Inny sposób podany stąd: https://docs.gimp.org/3.0/pl/gimp-fire-up.html

CytatUnder Linux

In LINUX: in console mode, type LANGUAGE=en gimp or LANG=en gimp replacing en with fr, de, etc. according to the language you want. Background: Using LANGUAGE=en sets an environment variable for the executed program gimp.

"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

linux4ever

Cytat: melis w Lipiec 14, 2025, 08:24:55 PMNie wiem jak jest w Kubuntu, ale w Ubuntu trzeba było jeszcze dograć paczki language-pack-gnome-pl

Kubuntu to tylko Intefejs Graficzny na zwykłe Ubuntu.

Zatem twój sposób będzie działał.

Z ask ubuntu:

Cytatsudo apt-get install calligra-l10n-pl firefox-locale-pl kde-l10n-pl language-pack-pl language-pack-pl-base

https://askubuntu.com/questions/375597/polish-kde-translation-in-kubuntu-13-10

Na nowym Kubuntu też powinno działać.
"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

bbobii

Cytat: melis w Lipiec 14, 2025, 08:24:55 PMNie wiem jak jest w Kubuntu, ale w Ubuntu trzeba było jeszcze dograć paczki language-pack-gnome-pl

odpowiedź przy instalacji jest już zainstalowana nowsza wersja języka.

Cytat: linux4ever w Lipiec 14, 2025, 08:29:43 PM@bbobii  Przestaw język kubuntu na polski i wejdź w gimpie w preferencje->interfejs użytkownika zostaw włączony język systemowy jeśli nie zadziała przestaw język na polski.

Po angielsku to Edit->Preferences->Interface->Polski.

Kliknij ok zamknij program i uruchom go ponownie.

Inny sposób podany stąd: https://docs.gimp.org/3.0/pl/gimp-fire-up.html

CytatUnder Linux

In LINUX: in console mode, type LANGUAGE=en gimp or LANG=en gimp replacing en with fr, de, etc. according to the language you want. Background: Using LANGUAGE=en sets an environment variable for the executed program gimp.

Gdyby to działało to bym nie zakładał tematu.

Cytat: linux4ever w Lipiec 14, 2025, 08:35:53 PM
Cytatsudo apt-get install calligra-l10n-pl firefox-locale-pl kde-l10n-pl language-pack-pl language-pack-pl-base

https://askubuntu.com/questions/375597/polish-kde-translation-in-kubuntu-13-10

Na nowym Kubuntu też powinno działać.

Nie działa

Ale mam trop

(gimp:44785): Gtk-WARNING **: 21:52:04.146: Locale not supported by C library.
        Using the fallback 'C' locale.
set device 'Wayland Pointer' to mode: disabled

pavbaranov

Uruchom "GIMP-a" wejdź do menu [Edit] -> [Preferences] -> [Interface] i po prawej [Language] wybierz Polski
Musisz na nowo uruchomić program GIMP
CachyOS (niekiedy mocno zmiksowany z Arch), Plasma (zawsze najnowsza, a niekiedy beta/RC). linux-cachyos.

bbobii

Cytat: pavbaranov w Lipiec 15, 2025, 12:17:16 AMUruchom "GIMP-a" wejdź do menu [Edit] -> [Preferences] -> [Interface] i po prawej [Language] wybierz Polski

To nie działa zostaje język angielski nie ważna na jaki zmieniam. Z resztą wyżej napisałem.

pavbaranov

Dobra - pokaż co w Ubu masz do zainstalowania ze stajni GIMP oraz co masz z niej zainstalowane.
CachyOS (niekiedy mocno zmiksowany z Arch), Plasma (zawsze najnowsza, a niekiedy beta/RC). linux-cachyos.

Yattaman

Nie wiem i nie sądzę bybyło związane z tematem, ale ostnio jakoś miałem możliwość pobawienia się kubuntu, ostatnim nowym. Poustawiałem sobie w systemie wszystko cacy i itp, no i przyszedł moment, że jakoś mnie tknęło, abym uruchomił laptopa ponownie... Jakie było moje zdziwienie, gdy po załadowaniu ponownie systemu żadne, podkreślam ŻADNE ustawienia programów nie zostały zachowane! System tak, znaczy ustawienia plasmy (w wiekszości, bo pasek i menu nie), ale programów nie... No i jakoś tak z przymrużeniem oka patrzę już na to kubuntu...
Moje dailyDell Latitude 5490 (i5-8350U, 24GB RAM, 500GB NVMe) – robi ssh, robi rsync, nie robi problemów.
UHD 620 – nie gra, nie szumi, nie wkurza. Idealna. OS: CachyOS (KDE Plasma) Profil na Mastodon: @Yattaman

linux4ever

Cytat: bbobii w Sierpień 23, 2025, 12:41:52 PM
Cytat: pavbaranov w Lipiec 15, 2025, 12:17:16 AMUruchom "GIMP-a" wejdź do menu [Edit] -> [Preferences] -> [Interface] i po prawej [Language] wybierz Polski

To nie działa zostaje język angielski nie ważna na jaki zmieniam. Z resztą wyżej napisałem.

A system ma polskie czcionki i jest cały po polsku ?

Zobacz najnowsze wiadomości na forum