Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Plug n Play

Zaczęty przez jankycoder, Sierpień 16, 2025, 01:39:24 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

jankycoder

Zadam tutaj pytanie, jaki Linux do pracy (VSCode, LibreOffice, multimedia), tylko nie w stylu Arch. Taki "plug n play"
Preferuję Fedorę, OpenSuse lub Debian (ten ostatni znam tylko "z odległości", bo miałem kiedyś LMDE).

pavbaranov

Skoro masz jakieś preferencje, to bierz to, co w tych preferencjach. Debiana na desktop nie polecam zwłaszcza jeśli z KDE.
To, czy będzie to P'n'P okaże się natomiast jak postawisz.
CachyOS (niekiedy mocno zmiksowany z Arch), Plasma (zawsze najnowsza, a niekiedy beta/RC). linux-cachyos.

linux4ever

Cytat: jankycoder w Sierpień 16, 2025, 01:39:24 PMZadam tutaj pytanie, jaki Linux do pracy (VSCode, LibreOffice, multimedia), tylko nie w stylu Arch. Taki "plug n play"
Preferuję Fedorę, OpenSuse lub Debian (ten ostatni znam tylko "z odległości", bo miałem kiedyś LMDE).

Żaden z tych nie jest plug n play nawet ja na debianie muszę instalować nowe sterowniki poza tymi podstawowymi wbudowanymi w kernel.

Plug n play jawi mi się jako fraza windowsa.

Jednakże polecałbym Fedorę i OpenSUSE jeśli chcesz "świeże" pakiety na Debianie jest jedynie stabilność :)

I z Debianem musisz wszystko sam po instalować bo z reguły nic w nim nie ma na start poza przeglądarką i bzdetami typu kontrola głośności i innymi tego typu.

Chcesz Debiana to musisz nauczyć się cierpliwości, dużej chęci do nauki a nie zawsze ma się czas.

Kompilacji czyli budowania z kodu jeśli czegoś nie ma i w skrajnym przypadku flatpaka lub snap.

Lubię Debiana i polecałbym jeśli chodzi o tą "trwałość" ale są inne lepsze distra.

Tyle odemnie.
"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

Yattaman

Cytat: linux4ever w Sierpień 16, 2025, 02:54:41 PMLubię Debiana i polecałbym jeśli chodzi o tą "trwałość" ale są inne lepsze distra.
No, np CachyOS :)
Moje dailyDell Latitude 5490 (i5-8350U, 24GB RAM, 500GB NVMe) – robi ssh, robi rsync, nie robi problemów.
UHD 620 – nie gra, nie szumi, nie wkurza. Idealna. OS: CachyOS (KDE Plasma) Profil na Mastodon: @Yattaman

mirekc

Cytat: jankycoder w Sierpień 16, 2025, 01:39:24 PMZadam tutaj pytanie, jaki Linux do pracy (VSCode, LibreOffice, multimedia), tylko nie w stylu Arch. Taki "plug n play"
Ja bym polecił MX-Linux. Nic nie tracisz z Debiana, a masz system od razu przygotowany na desktopa, ze sterownikami (również ,,niewolnymi"), kodekami itp.

jankycoder

Ja bym powiedział, że najmniej problemów to Ubuntu, bo w sieci furmaście furdziesiąt poradników i zatrzęsienie informacji. Ktoś powiedział, że Ludzie na słowo "Linux" mówią - Ubuntu. Pewnie nikt się ze mną nie zgodzi, ale najbardziej PnP w stylu Wind jest właśnie Ubuntu. Tylko niech mi ktoś powie czy LTS czy zwykły?

Yattaman

Cytat: jankycoder w Sierpień 16, 2025, 09:08:39 PMJa bym powiedział, że najmniej problemów to Ubuntu
Niestety się nie zgodzę...

Cytat: jankycoder w Sierpień 16, 2025, 09:08:39 PMbo w sieci furmaście furdziesiąt poradników i zatrzęsienie informacji.
Dlatego tak się wydaje...

Cytat: jankycoder w Sierpień 16, 2025, 09:08:39 PMPewnie nikt się ze mną nie zgodzi, ale najbardziej PnP w stylu Wind jest właśnie Ubuntu
Nie, Linux Mint Cinnamon lub Kubuntu.

Cytat: jankycoder w Sierpień 16, 2025, 09:08:39 PMTylko niech mi ktoś powie czy LTS czy zwykły?
Z perspektywy mojej z rolingiem - bierz zwykły.
Moje dailyDell Latitude 5490 (i5-8350U, 24GB RAM, 500GB NVMe) – robi ssh, robi rsync, nie robi problemów.
UHD 620 – nie gra, nie szumi, nie wkurza. Idealna. OS: CachyOS (KDE Plasma) Profil na Mastodon: @Yattaman

melis

Cytat: jankycoder w Sierpień 16, 2025, 09:08:39 PMTylko niech mi ktoś powie czy LTS czy zwykły?
Ale, że Ubuntu "zwykły"? A co to znaczy? Bo albo LTS, albo krótko terminowy.Ale "zwykły"??

linux4ever

Cytat: jankycoder w Sierpień 16, 2025, 09:08:39 PMJa bym powiedział, że najmniej problemów to Ubuntu, bo w sieci furmaście furdziesiąt poradników i zatrzęsienie informacji. Ktoś powiedział, że Ludzie na słowo "Linux" mówią - Ubuntu. Pewnie nikt się ze mną nie zgodzi, ale najbardziej PnP w stylu Wind jest właśnie Ubuntu. Tylko niech mi ktoś powie czy LTS czy zwykły?

Lepiej LTS bo nie tracisz wsparcia i nie musisz zmieniać distra na nowsze.

Nie wiem co oznacza "zwykłe" ale jeśli zakończy wsparcie to nie ma poprawek i jesteś w czarnej dziurze.

"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

pavbaranov

Cytat: linux4ever w Dzisiaj o 07:43:27 AMLepiej LTS bo nie tracisz wsparcia i nie musisz zmieniać distra na nowsze.

Nie wiem co oznacza "zwykłe" ale jeśli zakończy wsparcie to nie ma poprawek i jesteś w czarnej dziurze.

A kto komu broni podbić wersję do nowszej?
CachyOS (niekiedy mocno zmiksowany z Arch), Plasma (zawsze najnowsza, a niekiedy beta/RC). linux-cachyos.

Zobacz najnowsze wiadomości na forum