Witaj na Forum Linuxiarzy
Zanim zalogujesz się, by pisać na naszym forum, zapoznaj się z kilkoma zasadami savoir-vivre'u w dziale Administracja.
Wiadomości z problemami zamieszczone w wątku "Przywitaj się" oraz wszelkie reklamy na naszym forum będą usuwane.

Cachy os najlepsze praktyki

Zaczęty przez linux4ever, Sierpień 06, 2025, 07:34:30 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

linux4ever

Co trzeba robić by cieszyć się tym systemem na długo?
"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

Yattaman

Z mojej perspektywy...
Zainstalować -> Dostosować pod siebie -> aktualizować -> po prostu używać 🙂
Nie wiem do końca jak powiedzieć, ale daje mi ten system jakąś nieopisaną radochę, nie wiem nawet dlaczego, może po prostu działa  i robi to co potrzebuję i zbytnio się nim nie przejmuję? Nie wiem, ale ma coś w sobie.

Używając Minta (fakt, że nie tak na codzień jak Cachy) jakoś tak tego nie było, może dlatego że jednak był Windows jeszcze w dualu? Nie wiem, Mint nie miał "tego czegoś" 😁
Moje "daily"Dell Latitude 5490 😎 (i5-8350U, 24GB RAM, 500GB NVMe) – robi ssh, robi rsync, nie robi problemów. 
UHD 620 – nie gra, nie szumi, nie wkurza. Idealna. OS: CachyOS (KDE, bo GNOME to nie GUI, tylko test cierpliwości)

linux4ever

@Yattaman Być może chodzi tu o magnetyzm to synonim charyzmy.

Ten system jako pochodna Archa jest marką samą w sobie i cały czas ulepszany.

"Powiedz mi, a zapomnę, pokaż mi, a zapamiętam, pozwól mi zrobić, a zrozumiem. "-Konfucjusz

Yattaman

Cytat: linux4ever w Sierpień 06, 2025, 08:56:20 AM@Yattaman Być może chodzi tu o magnetyzm to synonim charyzmy.

Ten system jako pochodna Archa jest marką samą w sobie i cały czas ulepszany.

Coś w tym jest... Tak czy inaczej - polecam 😁
Moje "daily"Dell Latitude 5490 😎 (i5-8350U, 24GB RAM, 500GB NVMe) – robi ssh, robi rsync, nie robi problemów. 
UHD 620 – nie gra, nie szumi, nie wkurza. Idealna. OS: CachyOS (KDE, bo GNOME to nie GUI, tylko test cierpliwości)

pavbaranov

Cachy, a w każdym bądź razie Arch i wszystkie pochodne - pierwsza podstawowa zasada: jak instalujesz jakikolwiek program zawsze rób to przez pacman -Syu nazwaDruga - aktualizuj system.
Trzecia - rób to co rozumiesz; sporo, jeśli nie wszystko, wytłumaczone w wiki - sięgaj tam.
Czwarta - aktualizuj mirrory; *.pacnew to nie jest rozszerzenie plików, które system (tu pacman) czyta - konieczna reakcja.
Piąta - zainstaluj sobie pak z POLAUR - nie będziesz popełniać błędów aktualizacyjnych.
Szósta - sięgaj po AUR wówczas, gdy musisz; dokładnie zrozum czym jest zbudowanie i dodanie paczki z AUR do systemu.

Cała reszta jest zbliżona do wszelkich innych dystrybucji. Innymi słowy, jeśli sam jej nie położysz, to sama się nie wyłoży.
CachyOS (niekiedy mocno zmiksowany z Arch), Plasma (zawsze najnowsza, a niekiedy beta/RC). linux-cachyos.

Yattaman

Cytat: pavbaranov w Sierpień 06, 2025, 11:30:12 AMPiąta - zainstaluj sobie pak z POLAUR - nie będziesz popełniać błędów aktualizacyjnych.
Działa to ogolnie bardzo dobrze, polecam, nie widzę u siebie żadnych problemów - zresztą za Twoim poleceniem.
Na jednym komputerze natomiast korzystam z "yay" - również nie widzę i nie napotykam żadnych problemów.

Dla mnie? System idealny! Nigdy wcześniej nie używałem tak dobrze działającego distro, a obecnie nawet już nie szukam niczego więcej...

mr.aro

Witam, potrzebuję kogoś do pomocy, tworzę distro cachyOS+ParrotOS+KodachiOS, mam bashrc, aliasy, skrypty ok.200, menu, potrzebuję wsparcia do zrobienia instalatora, a AI teraz mam turbo ale trochę smutno działać samemu, a Joanna Rutkowska jest zapracowana ;-) Namiar  a.r.o(dot)tuta.io

Yattaman

Cytat: mr.aro w Sierpień 06, 2025, 09:48:10 PMWitam, potrzebuję kogoś do pomocy, tworzę distro cachyOS+ParrotOS+KodachiOS, mam bashrc, aliasy, skrypty ok.200, menu, potrzebuję wsparcia do zrobienia instalatora, a AI teraz mam turbo ale trochę smutno działać samemu, a Joanna Rutkowska jest zapracowana ;-) Namiar  a.r.o(dot)tuta.io
Robisz to samemu czy masz jednak jakiś zespół?
Jaki jest cel takiej dystrybucji?

Zobacz najnowsze wiadomości na forum